Çerez Örnek
canlı destek
Ege Ãœniversitesinden yenilenebilir enerji hamlesi

Ege Üniversitesi 24,5 milyon TL civarında olan yıllık enerji giderlerini minimize etmek ve doÄŸa dostu kaynaklara yönelmek için harekete geçti

Ege Üniversitesinin tükettiÄŸi enerjinin  yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için Rektör Prof.Dr. Necdet Budak’ın isteÄŸi ile hazırlanan proje, yatırım planına alınmak üzere Kalkınma Bakanlığına gönderildi.

EÜ GüneÅŸ Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan proje ile kampüsün ve hastanenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmı otonom olarak çözülecek ve sistemin kurulması ile yıllık 10 Milyon TL tasarruf saÄŸlanarak bu kaynağın bilimsel projelere aktarılması saÄŸlanacak. 

Hazırlanan proje ile GüneÅŸ enerjisinden elektrik üretiminin yüksek maliyetleri ve kesikliliÄŸi göz önüne alınarak hibrit bir seçeneÄŸin hayata geçirileceÄŸini kaydeden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ‘‘ Bu sayede hem ilk yatırım maliyetlerinin, hem de geri ödeme sürelerinin oldukça uygun olduÄŸu sonucuna vardık. Maliyeti 34,5 milyon TL, geri ödeme süresi 4,4 yıl civarında olan projenin baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirilmesi durumunda, Ege Üniversitesi’nin yıllık yaklaşık 24,5 milyon TL olan enerji harcaması en az % 40 düÅŸürülecek. Bu da her yıl en az 10 milyon TL’nin, üniversitemizin diÄŸer ihtiyaçları için harcanabileceÄŸini gösteriyor’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’ye örnek ‘‘Hibrit’’ sistem kurulacak

      Projenin kendileri için çok önemli olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Necdet BUDAK ÅŸöyle konuÅŸtu:  “Bu kazanç ileride, ÇeÅŸme, Menemen, MordoÄŸan ve diÄŸer üniversite yerleÅŸkelerinde rüzgar enerjisi santrali, güneÅŸ enerjisi santrali ve biyogaz üretim santrali kurulmasında kullanılabileceÄŸi gibi, öÄŸrencilerin ve araÅŸtırmacıların fiziksel ve sosyal altyapısının güçlendirilmesi amaçlı olarak kullanılabilecek bir kaynak anlamına gelmektedir. Böyle hibrit bir sistem ülkemizde tek olacaktır. Bu sayede sunulan proje, ülkemizdeki enerji yatırımlarında da öncü ve örnek olacaktır. Böylece hem üniversitemiz hem de ülkemiz kazanacaktır ”

 

Türkiye’de ilklere imza atan enstitü

GüneÅŸ, biyokütle, rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öÄŸrenim vermek ve araÅŸtırma çalışmaları yürütmek amacıyla 1978 yılında kurulan EÜ GüneÅŸ Enerjisi Enstitüsüyine Türkiye’nin ilk ve tek olan Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) tamamlanarak yeni binasında faaliyete geçti. Enstitü bünyesinde GüneÅŸ enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili son teknolojilerin takip edildiÄŸi ve geliÅŸtirildiÄŸi, 10,5 milyon bütçeli bir merkez projesi de halen devam etmektedir.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°