Ege Üniversitesinin adı keşfedilen böcek türüne verildi

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim üyeleri  Doç. Dr. Bekir Keskin ve Doç. Dr. Nurşen Alpagut Keskin, Rus meslektaşlarıyla birlikte Van Gölü yakınlarındaki Erek Dağı’ndan keşfettikleri yeni bir böcek türüne Ege Üniversitesinin adını verdiler.

Ege Üniversitesinin 60. kuruluş yılı için tanımlanan ve soğuk dağlık alanda likenle beslenen ve gece aktif olan yeni böcek türü, Uluslararası İsimlendirme Yasasına göre tescillenerek Türkiye Zooloji Dergisi’nin Nisan 2017’deki son sayısında ‘’Eustenomacidius egeuniversitatis Keskin vd, 2017 (Tenebrionidae)’’ adı ile bilim dünyasında yerini aldı.

Böcekler, bugüne kadar tanımlanan yaklaşık 1.000.000 tür ile biyoçeşitliliğin ana ekseninde yer almaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar Türkiye Böcek Biyoçeşitliliği’nin hesaplanandan çok daha fazla olabileceğini göstermektedir. 15 yıldır Türkiye Kınkanatlı tür çeşitliliğinin ve gen kaynaklarının belirlenmesi yönünde çalışmalar yürüten ekip, otuzdan fazla kınkanatlı türünü bilim dünyasına tanıtıp isimlendirmiştir.