Ege’de Canlı Yayında Obezite Ameliyatı

Avrupa Obezite Günleri kapsamında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında gerçekleÅŸen mide küçültme operasyonu, Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi(EGEMM) tarafından canlı olarak yayınlandı.

Obezite ile mücadele konusunda bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapmak amacıyla her yıl  “22 Mayıs Avrupa Obezite Günü” olarak çeÅŸitli etkinlikler gerçekleÅŸtiriliyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü, obeziteyi en riskli hastalıktan biri olarak kabul ediyor. Dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de obezite sayısı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte obezite ve obeziteye baÄŸlı hastalıklar insan saÄŸlığını tehdit ediyor.  SaÄŸlık Bakanlığı’nın 2018 verilerine göre Türkiye’deki obezite oranı yüzde 30.3 olarak belirtiliyor. Ülkemizdeki en büyük yanılgılardan biri de obezitenin bir hastalık olarak görülmemesi. SaÄŸlık Bakanlığı’nın obezite ile mücadele politikaları dâhilinde, Ege Üniversitesi de obezite farkındalığı için çeÅŸitli çalışmalar yürütüyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından “Endokrinolog Gözüyle Morbid Obez Hastaya Yaklaşım” eÄŸitimi ve “Mide Küçültme Operasyonu” Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi tarafından canlı yayınlanarak katılımcılara aktarıldı. EÄŸitime,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Sinan Ersin’in yanı sıra Prof. Dr. Mahir Özmen, Prof. Dr. Özgür Fırat, Uzman Dr. Ilgın ÅžimÅŸir ve öÄŸrenciler katıldı. Katılımcılara teorik eÄŸitim ile cerrahi operasyon eÅŸgüdüm halinde verildi. Ameliyat, Prof. Dr. Sermed Akgün Konferans Salonunda yapılan canlı yayınla, geniÅŸ bir katılımcı kitlesi tarafından izlendi. Ameliyat, Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Fırat tarafından gerçekleÅŸtirildi.

Doç. Dr. Fırat, “Bugün yapılan mide küçültme operasyonu, midenin yaklaşık olarak 4/3ünün alındığı bir iÅŸlemdir. Uzun yıllardır bu tip ameliyatlar üniversitemiz bünyesinde yapılıyor. Ege Üniversitesinin kurumsal kimliÄŸi ve uzman kadrosu ile operasyonlar baÅŸarıyla yapılmakta. Ameliyat sonrası bakım da, ameliyat baÅŸarısını artıran bir diÄŸer faktör. Hasta, hastaneyle bağını koparmadığı sürece hayatını saÄŸlıklı bir ÅŸekilde sürdürüyor” diye konuÅŸtu.