Ege’den akıllı kanser ilacı için uluslararası işbirliği

Ege Üniversitesi, kanserde hedefe yönelik akıllı ilaçların geliÅŸtirilmesi için MD Anderson Kanser Merkezi ile güç birliÄŸi yapmaya hazırlanıyor. Amerika’daki en büyük kanser araÅŸtırma merkezi olan Houston MD Anderson Kanser Merkezi ÖÄŸretim Üyesi Dr. Bülent Özpolat akılllı ilaçların geliÅŸtirilmesi konusunda iÅŸbirliÄŸi oluÅŸturmak üzere Ege Üniversitesini ziyaret etti.

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser AraÅŸtırma Merkezi ÖÄŸretim Üyesi olarak 25 yıldır çalışmalarını sürdüren; Ä°mmünoloji, deneysel ilaçlar, tümör biyolojisi, genetik hedefe yönelik ilaçlar ve nanoteknoloji konularında uzman olan Doç. Dr. Bülent Özpolat, Ege Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan,  EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün,  EÜ Hastanesi BaÅŸhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, EÜ Kanser AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. AyÅŸe Caner ve akademisyenler ile kanser araÅŸtırmaları konusunda  ortak çalışmaların baÅŸlatılması ve hedefe yönelik ilaçlar geliÅŸtirilmesi konusunda görüÅŸmeler yaptı.

Ege Üniversitesi ilaç geliÅŸtirmede öncü

GörüÅŸme sonrasında açıklamalarda bulunan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin ilaç geliÅŸtirme çalışmalarında önemli bir birikime sahip olduÄŸunu ifade ederek ‘‘ Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma- Uygulama Merkezimiz (ARGEFAR) ve Çocuk Hastanesi Hematoloji KliniÄŸimiz ile Türkiye’de bu alanda araÅŸtırma yapan 4 merkezden 2’sini bünyemizde bulunduruyoruz. Ülkemizde yapılan klinik ilaç araÅŸtırmalarının sadece yüzde1’i Faz-1 araÅŸtırmalar ve bu araÅŸtırmaların yarısından çoÄŸu üniversitemizde yapılıyor. Bu alanda hasta gönüllülerde Çocuk Hastanemizde bulunan hematoloji kliniÄŸimizde, saÄŸlıklı gönüllülerde ise ARGEFAR’da hizmet veriyoruz. Tüm bu çalışmalar ile üniversitemiz ülkemiz tıbbına çok önemli katkılar sunuyor.  Bu bilgi birikimimiz ve alt yapımızla ÅŸimdi de uluslararası bir merkez ile iÅŸbirliÄŸine giderek ülkemize hizmet etmeyi planlıyoruz. Ä°lerleyen dönemde bu görüÅŸmelerimizin bir iÅŸbirliÄŸine, daha sonra da ürüne dönüÅŸmesi en büyük dileÄŸimiz. Bu amaçlar çerçevesinde ilaç araÅŸtırmaları ve ülkemizin öncelik verdiÄŸi alanlarda üretmeye devam edeceÄŸiz ’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kanser türlerinde baÅŸarı oranlarının akıllı ilaçlar ve immunoterepi sayesinde hissedilir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtiÄŸini ifade eden Dr. Özpolat ise  ‘‘ Lösemi gibi bazı kanser türlerinde baÅŸarı oranı bundan 20 yıl önce  yüzde 30 iken, akıllı ilaçlar sayesinde bu oranın  yüzde  90’a çıktığını görmekteyiz. Bu ilaçlar bazı kanserlerde kemoterapi gibi tedavilere göre hayat kalitesini çok arttırıyor.   Ancak pankreas, yumurtalık ve akciÄŸer kanseri gibi bazı kanserlerde henüz bu baÅŸarı yakalanamadı. Son yıllarda immünoterapi ve kanser aşıları ile bazı kanserlerde olumlu sonuçlar alınmış olsa da bu baÅŸarıyı bütün kanser türlerine yayabilmek için bu durumu daha iyi analiz etmeye baÅŸladık ve çalışmalarımızı bu yöne çevirdik ’’  ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Dr. Özpolat, son 15 yıldır kanser araÅŸtırma hızının multidisipliner uzmanlarla birlikte ekip halinde çalışarak daha da arttığını belirterek, MD Anderson Kanser Merkezi ve diÄŸer merkezlerde yapılan araÅŸtırma ve tedavi yöntemlerinin büyük yol kat ettiÄŸini söyledi.

‘‘Türkiye’de yeni ilaçların geliÅŸtirilebileceÄŸine inanıyorum ’’

Gen haritası ve gen analizleri, protein analizleri gibi ileri teknolojiler ile 2000’li yıllardan itibaren daha hızlı yol aldıklarını kaydeden Dr. Özpolat “Yeni teknolojilerin robotik sistemlerle ilaçların geliÅŸtilmesinin büyük katkıda bulunduÄŸunu” belirtti. Geçen yıl immunoterapi Nobel ödülünü alan Dr. James Allison’un kendi merkezlerinde immunoloji bölümünde çalıştığından bahseden Dr. Özpolat, ‘‘Ege Üniversitesinde kanser konusunda çalışan öÄŸretim üyeleriyle ortak çalışmalarla Türkiye’de yeni ilaçların geliÅŸtirilebileceÄŸine inanıyorum.  Bu baÄŸlamda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın akıllı ilaçlar geliÅŸtirilmesine yönelik araÅŸtırmalara verdiÄŸi destek çok önemli. Bu destek bizler için pozitif ivme yapacaktır’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

2016-2018 yılları arasında MD Anderson Kanser Merkezinde çalışan Doc. Dr. AyÅŸe Caner ile ortak çalışmaları ve yayınları olan Dr. Ozpolat,  Dr. Caner ve Dr. Göksel ile translasyonel çalışmaları sürdüreceklerini ve bazı kanser türlerinin özelikle ileri dönemde olan ve tedaviye dirençli ya da az cevap kanserlere yöneleceklerini açıkladı ve ortak yol haritası çizilmesi için görüÅŸmelere baÅŸlayacaklarını belirtti.

Amerika’nın en büyük kanser araÅŸtırma merkezi

MD Andersonda kanser merkezinin Amerika’daki 65 kanser merkezi içinde 20 bin çalışanı ile en büyük merkez konumunda. Merkez yapmış olduÄŸu çalışmalar ile ABD’de sıralamasında en iyi 1. kanser merkezi olma baÅŸarısını sürdürüyor. Merkezde, bağışlar ve devletten gelen araÅŸtırma fonlarıyla yılda yaklaşık 800 milyon dolarlık bir bütçe ile araÅŸtırmalar ve ilaç geliÅŸtirilmesi için çalışmalar yapılıyor.