Çerez Örnek
canlı destek
Güneş enerjisi santrallerine yapay zekalı performans analizi

Ege Üniversitesi(EÜ) Teknopark Kuluçka Merkezinde faaliyet gösteren Loggma adlı firma tarafından geliştirilen yazılım sayesinde  güneş enerjisi santrallerinin performans analizleri yapay zeka aracılığı ile yapılıyor. Firma yetkililerinden bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, normal şartlarda tespit edilemeyen sorunların, yazılımla belirlenerek önlem alınmasının sağlandığı, enerji üretimi yapan firmaların önemli kazanç elde ettiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Teknopark Kuluçka Merkezi bünyesinde Mustafa Ozan Tuncan ve Erkin Çakar ortaklığında faaliyet gösteren Loggma adlı firma,  güneş enerjisi santralleri için yapay zeka tabanlı performans analiz platformu olan Solarify’ı geliştirdi. Türkiye’de bu alanda kendi yazılımlarıyla hizmet veren tek firma olan Loggma’yı ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, firma yetkililerinden bilgi aldı. Normal şartlarda tespit edilemeyen sorunların, yazılımla belirlendiğini kaydeden Rektör Budak, “Güneş santrallerindeki çeşitli verileri, ki bu verilerin bazılarını insan gözüyle ya da insanın el yordamıyla elde edebileceği verilerin dışında gözün göremeyeceği hataları dikkate alarak, bu veriler üzerinden santrallerin verimliliğinin analizi yapılıyor. Burada hem santralleri işletenlere ciddi bir kaynak imkânı sağlanıyor, hem de yenilenebilir enerjiden ülkemize ve santral sahiplerine çok daha fazla katkı sağlıyor. Arkadaşlarımıza bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalardan dolayı gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

SATIŞ HEDEFLERİNİ TUTTURDU

Ürün geliştirme ve pazarlamadan sorumlu Mustafa Ozan Tuncan, firmanın satış hedeflerini tutturduğunu belirtti. Performans kaybına yol açan, oldukça maliyetli problemleri her 5 dakikada bir bulduklarını dile getiren Tuncan, “Geliştirdiğimiz ürünümüz kullanıldığı zaman ve kullanıldıktan sonra müdahale edildiği zaman santralde bir performans artışı gözlemleniyor. Her müşterimize bir demo yapıyoruz. Denemelerimizde firmaların kayıplarını bulup önlemelerini sağlayarak önemli kazançlar elde etmelerinde yardımcı olduk. Ürünümüzün farkı, çok fazla noktadan veri almadan, çok keskin çıkarımlar yapabiliyor olması. Sistem sürekli ve anlık olarak takip ettiği için hızlı bir şekilde onları çıkarıyor. Avrupa ve Orta Doğu bölgelerinde doğrudan üç rakibimiz var, teknolojik anlamda diğer dolaylı rakiplerimizin oldukça önlerindeyiz” diye konuştu.

 “KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİYORUZ”

Güneş enerjisi santrallerinden topladıkları verileri anlamlı hale getirdiklerini söyleyen yazılım uzmanı Erkin Çakar, “Yapay zeka algoritmalarını kullanarak kayıpların önüne geçiyoruz.  Bu kayıplar, yatırımlara maddi olarak geri dönüşüyor. Bu maddi kayıpların önüne geçerek kazanca çevirmeyi hedefliyoruz. Şu an projenin ilk aşamasını bitirdik, satış kısmına geçtik. Elimizde bir müşteri portföyümüz oluştu. Hali hazırda görüşmekte olduğumuz yaklaşık 300 MW portföyünde müşteri kitlemiz var” dedi.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ