Çerez Örnek
canlı destek
Ege Üniversitesi Ailesi “15 Temmuz” da tek yürek oldu

Ege Üniversitesi’nde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” bir dizi etkinlikle idrak ediliyor. Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri” program dizisinin açılışı EÜ Büyük Spor Salonu önünde gerçekleştirildi. Program,  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program kapsamında gerçekleştirilen Demokrasi Yürüyüşü’nde Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, şehit Ömer Halisdemir’in isminin yazılığı olduğu dövizi yürüyüşe öncülük etti.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “15 Temmuz 2016 tarihinde Ülkemizin bağımsızlığına, milletimizin iradesine ve demokrasimize yapılan hain saldırı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla hareket eden milletimiz tarafından başarısızlığa uğratılmış, adeta milli bir direniş destanı yazılmıştır” dedi.

15 Temmuz’un istiklal ve istikbaline sahip çıkan kahraman milletimizin elde ettiği en büyük zaferlerden birisi olduğunu ifade eden Rektör Budak,  “Şanlı tarihimiz boyunca kahraman halkımızın düşman ve tehditler karşısında sergilediği güçlü duruşun bir örneğini de 15 Temmuz 2016 gecesinde yaşadık. 15 Temmuz gecesinde hain terör örgütü FETÖ/PDY tarafından Aziz Milletimizin iradesi hiçe sayılarak, milli birlik ve beraberliğimize, ülkemizin geleceğine kastedildi.  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde tek yürek olan milletimiz; sokakları, caddeleri, köprüleri doldurarak milli iradeye ve demokrasiye sahip çıktı.  Günler süren demokrasi nöbetleriyle halkımız, hain darbecilere geçit vermeyeceğini, Cumhuriyetimizin kazanımları olan demokrasi ve milli iradeden asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya gösterdi.  Milletimizin, istiklaline ve istikbaline bağlılığının en büyük göstergelerinden bir olan 15 Temmuz gecesinde,   millet olarak kederi ve gururu aynı anda yaşadık. Tüm farklılıkların geride bırakıldığı o gecede Anadolu topraklarının işgal edilemeyeceği adeta tüm dünyaya bir kez daha haykırıldı. Türk halkının,  demokrasiye, bayrağına, bağımsızlığına ve geleceğine bağlılığının simgesi olan o tarihi gecede; 250 vatandaşımızı kaybetmenin ve 2196 vatandaşımızın ise yaralanmasının acısını yüreklerimizde yaşadık. 15 Temmuz Gecesi’nde asil milletimiz, kendinden sonraki tüm kuşaklara, tek yürek olunduğu takdirde her türlü hain saldırının başarısızlığa uğratılabileceğini kanıtladı” diye konuştu.

 “15 Temmuz’u unutmamalı, unutturmamalıyız” 

Genç nesillere;  demokrasi, vatan sevgisi, millî birlik ve beraberlik ruhunun aşılanmasının, millet olarak hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Rektör Budak,  “Bizler; düşman karşısında nice imkânsızları başaran, nice zorlukları aşan şanlı bir milletin torunlarıyız.  Atalarımızdan devraldığımız bayrağı, aynı kararlılıkla daima ileri taşıyacağız.  15 Temmuz gecesini,  halkımızın demokrasi uğruna verdiği mücadeleyi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın dik duruşunu,  demokrasi için kendilerini feda eden şehitlerimizi, gazilerimizi unutmamalı, unutturmamalıyız.  Bu, tarihine ve değerlerine sahip çıkan bir millet olmanın vazgeçilmez unsurudur. Bugün burada bizlerle beraber olarak demokrasiye, bayrağına, ülkesine ve değerlerine bağlılık gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 15 Temmuz, üniversite olarak bizlere bu ülkenin tek çıkış yolunun eğitimden geçtiğini hatırlatarak bizleri daha çok çalışma konusunda motive etti.  Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününün üçüncü yıl dönümünde vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle,  gazilerimizi şükranla anıyorum.  Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

“Bazı isimler vardır asla unutulmaz”

EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Mert, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında yaptığı konuşmada, “ 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden üç yıl geçti ancak anılarımız hala taze, yaralarımız hala kapanmadı. Bugün demokrasi ve milli birlik günü olarak kutlanıyor ancak bunu yanında bir özelliği daha var ki asla unutmayacağımız şehitleri anma günü olduğudur. 15 Temmuz gecesi yaşananlara baktığımda benim ilk gördüğüm milletimizi bir vatan müdafaası şuuruyla sokağa çıkışıdır” dedi. Prof. Dr. Hasan Mert 15 Temmuz’u Türk tarihinden örnek kişiler ve olaylarla anlattı. 15 Temmuz şehitlerini rahmetle anan Prof. Dr. Mert, “Şimdi 15 Temmuz 2016’yı  bir daha düşünelim. Eğer bugün işgal altında değilsek, vatanımız bölünmemişse, hala kendimizi özgür hissediyorsak o gün verilen 250 canın binlerce gazinin bedeli olduğunu unutmayalım. Ruhları şad olsun” diye konuştu.

Rektör Budak, “Şehit Ömer Halisdemir” yazılı dövizi taşıdı

Açılış konuşmalarının ardından 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin fotoğraflarını yer aldığı anıta Rektör Budak ve tüm katılımcılar karanfil bıraktı. Sonrasında Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, şehit Ömer Halisdemir’in isminin yazılığı olduğu dövizi taşıyarak demokrasi yürüyüşüne öncülük etti. EÜ Büyük Spor Salonu önünde başlayan yürüyüş, Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde son buldu. Yürüyüşe katılan EÜ üst yönetimi, senato üyeleri, akademik ve idari personel ve öğrenciler, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonucu şehit olanları saygıyla anarak şehitlerin isimlerinin yazıldığı dövizleri taşıdılar.  Program kapsamında “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü”nü  görsel olarak “Resim Sergisi”nin açılışı yapıldı.

Yürüyüşün ardından Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde, Yazar Dr. Selçuk Türkyılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Dinde İstismar, Düşüncede Yabancılaşma, Devlette İhanet: FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferans sonrasında MÖTBE Kültür Merkezi önünde 15 Temmuz Şehitleri adına lokma hayrı gerçekleştirildi.

  


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ