Çerez Örnek
canlı destek
Rektör Budak’tan 2 günlük bilim gezisi

 

    Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, KuÅŸadası, Denizli ve Konya’yı kapsayan 2 günlük bilim gezisinde arkeolojik kazı çalışmalarında incelemeler, üniversite sanayi ve Selçuk Üniversitesi ile iÅŸbirliklerinin geliÅŸtirilmesi üzerine toplantılar yaptı. Programın yoÄŸunlu nedeniyle fabrika gezisini gece yaptığını belirten Rektör Budak, “Gece- gündüz, yaÄŸmur- çamur demeden çalışıp bizden sonra gelecek kuÅŸaklara örnek olmalı ve onlara her ÅŸeyin en iyisini bırakmalıyız. Ülkemizi gelecek hedeflerine taşımak için fedakarlık yapmamız gerekiyor. Hiç bir mazeret üretmeden çalışmalıyız” dedi.

 

    Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın üniversite- sanayi iÅŸbirliÄŸini geliÅŸmek ve bilimsel çalışmalar yapan akademisyenleri desteklemek için yaptığı giriÅŸimler sürüyor. Ä°zmir’deki sanayi odalarıyla sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileriyle bir araya gelip akademisyenleri buluÅŸturan Rektör Budak, son olarak KuÅŸadası, Denizli ve Konya’yı kapsayan 2 günlük bilim gezisine çıktı. Rektör Budak’ın bilim gezisinin ilk durağı Aydın’ın KuÅŸadası Ä°lçesi sınırlarındaki Kadıkalesi- Anaia HöyüÄŸü oldu. Prehistorik dönemden Osmanlı’ya kadar iskan gören ve tarihi günümüzden 8000 bin yıl öncesine dayanan höyükte incelemeler yapan Rektör Budak, EÜ ÖÄŸretim Üyesi de olan Kazı BaÅŸkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’den çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Türkiye’nin kültürel zenginliklerine sahip çıkılmasının önemine deÄŸinen Rektör  Budak Prof. Dr. Mercangöz ile ekibini çalışmalarından dolayı kutladı.

    DENÄ°ZLÄ°’DE Ä°KÄ° KAZI ALANINDA Ä°NCELEME

    Rektör Budak, geziye Denizli’nin Çal Ä°lçesi’ndeki EkÅŸi Höyük’te yapılan çalışmaları inceleyerek devam etti. Batı Anadolu’nun ilk tarım topluluklarının izlerini taşıyan höyükte, EÜ ÖÄŸretim Üyesi Kazı BaÅŸkanı Doç. Dr. Fulya DedeoÄŸlu Konakçı’dan bilgi alan Rektör Budak, “Akademisyen ve öÄŸrencilerimizin birlikte yürüttüÄŸü kazı çalışmalarını yerinde görmek, Rektör olarak motivasyonumu bir kat daha arttırıyor. Akademisyenlerimiz ve öÄŸrencilerimizin kültürel varlıklarımızı sahiplenip onlara sahip çıkması ve bilimsel faaliyetler yürütmelerine çok önem veriyoruz” diye konuÅŸtu. Daha sonra Çivril Ä°lçesi sınırlarında kalan Beycesultan HöyüÄŸü’ne geçti. Åžu ana kadar elde edilen bulgulara göre 6500 yıllık tarihe sahip höyükte, Edebiyat Fakültesi Dekanı aynı zamanda da Kazı BaÅŸkanı Prof. Dr. EÅŸref Abay’dan bilgi alan Rektör Budak, Prof. Dr. Abay ve ekibine, kazılardaki çalışmalarından dolayı teÅŸekkür etti.

    FABRÄ°KA TESÄ°SLERÄ°NDE GECE MESAÄ°SÄ°

    Program kapsamında, EÜ Ä°laç GeliÅŸtirme & Farmakokinetik AraÅŸtırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) ile iÅŸbirliÄŸi yapan  ve Helvacızade A.Åž.’nin Konya’daki tesislerinde incelemelerde bulunan Rektör Budak, geç saatlere kadar firmanın Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tahir Büyükhelvacıgil’den Ar-Ge çalışmaları ve üretimle ilgili bilgiler aldı. Yerli sanayicinin katma deÄŸeri yüksek ürünlerde iddialı konuma geldiÄŸine dikkat çeken Rektör Budak, “Yeni araÅŸtırma projelerinde iÅŸbirliÄŸi kollarını görüÅŸtük. Anadolu sermayesiyle kurulmuÅŸ sanayicilerle iÅŸbirliÄŸine her zaman açığız. Yerli sanayicimizin katma deÄŸeri yüksek ürünlere yönelmesi bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Burada bize düÅŸen sahip olduÄŸumuz bilgi birikimini paylaÅŸmaktır. Sanayicimizin heyecan ve istekli tavrı bizlere daha fazla sorumluluk yüklüyor. Biz üstümüze düÅŸeni bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceÄŸiz. Geç saat olmasına raÄŸmen tesiste incelemer yaptık. Ciddi çalışmalara imza atıldığını gördük ve bunu daha fazla nasıl geliÅŸtirebileceÄŸimizi konuÅŸtuk” dedi.

    ÇATALHÖYÜK EGELÄ° AKADEMÄ°SYENLERE EMANET

    Bilim gezisinin 2. gününe Konya’nın Çumra Ä°lçesi’ndeki Çatalhöyük Neolitik Kenti ile baÅŸlayan Rektör Budak, Egeli akademisyen ve öÄŸrencilerle bir araya geldi. Tarımın baÅŸlangıcı ve avcılık gibi önemli geliÅŸmelerin izini taşıyan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Çatalhöyük’teki kazı çalışmalarının Ege Üniversitesi yürütücülüÄŸünde devam edeceÄŸini söyleyen Rektör Budak, EÜ ÖÄŸretim Üyesi Doç Dr. Çiler ÇilingiroÄŸlu’nu Kazı BaÅŸkanı olması nedeniyle tebrik etti. Dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından Biri olan Çatalhöyük’teki kazıların daha önce Stanford Üniversitesi tarafından yürütüldüÄŸünü hatırlatan Rektör Budak, “Bu durum hem bizim hem de arkeoloji camiası açısından çok önemli bir geliÅŸme, Kazı BaÅŸkanlığını üniversitemiz ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Çiler ÇilingiroÄŸlu’nun yürütecek olması gurur kaynağı, Rektörlük olarak maddi manevi ter türlü desteÄŸi vereceÄŸiz. Hocamız ve öÄŸrencilerimizin bilim adına, ülkemiz ve üniversitemiz adına göÄŸsümüzü kabartacak çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum” diye konuÅŸtu.

    Ä°KÄ° ÜNÄ°VERSÄ°TEDEN GÜÇ BÄ°RLİĞİ KARARI


    Rektör Budak son olarak Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Åžahin’i makamında ziyaret etti. Selçuk Üniversitesi ile Ege Üniversitesi arasındaki iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirileceÄŸine dikkat çeken Rektör Budak, “Ä°ki üniversitenin deneyimlerini paylaÅŸmak istiyoruz. Sayın Åžahin’i üniversitemize davet ettik. Ä°ÅŸbirliÄŸi protokollerimizi geliÅŸtirerek her iki üniversitenin bilimsel durumunu deÄŸerlendirip güçlü ve zayıf yönlerimizi karşılaÅŸtıracağız. EÄŸitim ve araÅŸtırma uygulamaları anlamında çok ciddi düÅŸüncelerimiz var, bu anlamda da iÅŸbirliÄŸi yapacağız” dedi.

 

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°