Çerez Örnek
canlı destek
Ege’nin örnek araştırma ekibi

    Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Özgen Özer’in danışmanlığını yaptığı araÅŸtırma ekibi, ilaçların deriden acısız bir ÅŸekilde verilmesine olanak saÄŸlayan mikroiÄŸne ve kanser hastalarının güneÅŸten korunmasına yönelik geliÅŸtirdiÄŸi bir koruyucu krem gibi birçok ürün geliÅŸtirdi. AraÅŸtırma ekibini ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bilginin çıktılarının ürüne dönüÅŸtüÄŸü bir tablo karşısında gururlanmamak mümkün deÄŸil. AraÅŸtırma ekibimizi kutlarım” dedi.

    EÜ Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı ile Kozmetoloji Bilim Dalında Prof. Dr. Özgen Özer’in danışmanlığı ve yürütücülüÄŸünde birçok çalışmaya imza atan araÅŸtırma ekibi çok sayıda ürün geliÅŸtirdi. AraÅŸtırma ekibini ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgiler alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Özer ile ekibini tebrik etti. GeliÅŸtirilen bazı ürünlerin Türkiye’de ilk olduÄŸunu bazılarının ise ithal edildiÄŸine dikkat çeken Rektör Budak, “Bilginin çıktılarının ürüne dönüÅŸtüÄŸü bir tablo karşısında gururlanmamak mümkün deÄŸil. AraÅŸtırma ekibimiz özverili bir ÅŸekilde çalışarak hem yerli ve milli ürün hem de toplum yararına olacak ürünler geliÅŸtiriyor. Ekibimiz geliÅŸtirdikleri ürünlere patent almak için de baÅŸvuruda bulunmuÅŸ durumda. Bu aÅŸamadan sonra üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi önem arz ediyor. Bazı projelerde bu iÅŸbirliÄŸini saÄŸlamış durumdalar, diÄŸer ürünlerde de benzer çalışmalar yapacaklarına inanıyorum. Ekibimiz, kanser hastalarının güneÅŸten korunmasına yönelik koruyucu krem, iÄŸneden korkan çocukların bu sorununu ortadan kaldırmaya yönelik mikroiÄŸne, tırnak mantarına yönelik olarak jel, antibakteriyel bariyer krem, salyangoz sıvısından jel ve baldan krem gibi pek çok ürün geliÅŸtiriyor. Küçük bir bütçeyle ciddi projeler yürüten ekibimizi kutluyorum” diye konuÅŸtu.

    “BÄ°LÄ°MSEL ÇALIÅžMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

    EÜ’de ilk TÜBÄ°TAK 1505 Üniversite-Sanayi iÅŸbirliÄŸi projesinin de yürütücülüÄŸünü yapıp tamamlayan Prof. Dr. Özgen Özer, yara örtüsü geliÅŸtirilmesi ve ticarileÅŸtirilmesi esnasında özel sektörle kurdukları yakın iliÅŸkileri bir üst boyuta da taşımayı baÅŸardıklarını söyledi. Bir ilaç firmasıyla formülasyon geliÅŸtirme çalışmaları yürüttüklerini ve bu kapsamda dört lisansüstü öÄŸrencisine de istihdam saÄŸladıklarını kaydeden Prof. Dr. Özer, Ar-Ge iÅŸbirlikleri ile Türkiye’de yüksek katma deÄŸerli ve etkili ürünlerin hızlı bir ÅŸekilde çıkabileceÄŸini vurguladı. Bilimsel çalışmalarının devam edeceÄŸini belirten Prof. Dr. Özer, “Üniversite ve sanayi iÅŸbirliÄŸinde aktif rol oynamak için birçok çalışma yaptık. Ülkemize yeni ürünler kazandırmak amacıyla birçok firma ile araÅŸtırma geliÅŸtirme çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle ülkemizin yerel kaynaklarından yeni ürünler geliÅŸtirmeye önem veriyoruz. Rektör hocamızın ziyaretinden büyük mutluluk ve onur duyduk” dedi.

    ARAÅžTIRMA EKÄ°BÄ°NÄ°N PROJELERÄ°

    Doç. Dr. Evren Homan Gökçe: Göz enfeksiyonlarına karşı antibiyotikleri nanopartiküler formda içeren, acısız ÅŸekilde gözün alt kapağına yerleÅŸtirilebilen mini tabletler (insert) üretilmiÅŸtir. Böylelikle hem gözdeki enfeksiyon çok daha kısa sürede tedavi edilebilmekte hem de sık ÅŸekilde damlatma ortadan kaldırılmaktadır. Türkiye patenti tescillidir.

    ArÅŸ. Gör. Dr. Sakine Tuncay Tanrıverdi: Proje kapsamında tırnak mantarının topikal tedavisi için tasarlanmış lipozom içeren bir film formülasyonu geliÅŸtirilmiÅŸtir. Ciddi yan etkileri olan sistemik tedaviye alternatif bir üründür. Piyasalarda özellikle tırnak mantarına yönelik bu tip bir formülasyon yoktur. Türkiye patenti tescillidir.

    ArÅŸ. Gör. Dr. Erkan AzizoÄŸlu: Modifiye edilmiÅŸ 3 boyutlu yazıcı kullanarak hastaya özgü ilaç üretimi yapılabilmektedir. Ä°laçların deriden acısız bir ÅŸekilde verilmesine olanak saÄŸlayan mikroiÄŸne üretimi için çeÅŸitli tekniklerin geliÅŸtirilmesi çalışmaları yapılmıştır. Bu yöntem ile aşıların acısız ve aÄŸrısız uygulanabilmesi mümkün olmaktadır. Patent çalışmaları devam etmektedir.

   ArÅŸ. Gör. Gülçin Arslan AzizoÄŸlu: GeliÅŸtirilen güneÅŸ koruyucu formülasyon iki farklı aktif bileÅŸen ve iki farklı taşıyıcı sistem içermektedir ve özellikle kanser hastalarının kullanımı için önerilmektedir. Bu formülasyon deride kalış süresini uzatmakta ve dokuda iritasyona neden olan yardımcı maddeleri içermemektedir. Türkiye patent baÅŸvurusu yapılmıştır, incelemeli patent için rapor beklenmektedir.

    ArÅŸ. Gör. GülÅŸen Aybar: Türkiye’de ilk defa KuÅŸadası’nda üretilen salyangozlardan elde edilen saf salyangoz sıvısıyla, içerik açısından zengin ve doÄŸal kozmetik formülasyonlar geliÅŸtirilmektedir.

    Bir diÄŸer projede de bal kullanarak bir seri kozmetik formülasyon hazırlanmaktadır. Ülkemizde bulunan bal içeren ürünlerin birçoÄŸu balmumu içermektedir. Bu proje ile balın kendisi ile formülasyon geliÅŸtirilmektedir.

 

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°