Çerez Örnek
canlı destek
Ege ile Saraybosna üniversiteleri arasındaki işbirliği gelişerek devam edecek

            Ä°zmir’de gerçekleÅŸtirilen “29. Uluslararası Tarım ve Gıda Endüstrisi Bilim ve Uzmanları Kongresi’’nde konuÅŸan  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Konumu itibariyle  Avrupa’nın önemli stratejik bölgelerinden olan Bosna Hersek ile kadim dostluÄŸumuz bulunmaktadır. Bu coÄŸrafyada yaÅŸayan soydaÅŸlarımızın yaÅŸamış olduÄŸu acıların yaralarının sarılması için, tarihin her döneminde Türkiye’nin de çok büyük gayretler sarf ettiÄŸini biliyoruz. Bizler de bilim insanları ve akademisyenler olarak bu çalışmaların içinde yer alıyor, üniversitelerimiz ve fakültelerimiz arasındaki iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸimini destekliyoruz” dedi.

     Ege Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “‘29. Uluslararası Tarım ve Gıda Endüstrisi Bilim ve Uzmanları Kongresi’’  ÇeÅŸme’de baÅŸladı. Kongrenin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Saraybosna Ä°lidza Belediye BaÅŸkanı Senaid Memiç, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhamed Brka, EÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, yurt içinden  yurt dışından bilim insanları, sektör temsilcileri ve öÄŸrenciler katıldı.

 

    “Bosna Hersek ile kadim dostluÄŸumuz bulunuyor”

Kongrenin açılışında konuÅŸan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Öncelikle bu kongrenin, Ege Üniversitesi ile Saraybosna Üniversitesi arasındaki samimi iliÅŸkilerin daha da geliÅŸtirilmesine katkı saÄŸlamasını diliyorum. Jeopolitik konumu, tarihi ve kültürel hinterlandı bakımından çok yönlü bir ülke olan Türkiye; bir DoÄŸu Akdeniz, bir Karadeniz, bir Avrasya,  bir Yakın-DoÄŸu ülkesi olduÄŸu kadar, bir Balkan ülkesidir. Balkanlar; coÄŸrafi, siyasi, ekonomik, tarihi, kültürel ve insani baÄŸlar bakımından Türkiye için öncelik taşımaktadır. Hepimizin bildiÄŸi üzere Balkan ülkeleri ile iliÅŸkilerimiz köklü bir geçmiÅŸe sahiptir. Özellikle, Bosna-Hersek ile iliÅŸkilerimiz tarihi ve kültürel olarak da ayrı bir öneme haizdir. Konumu itibariyle de Avrupa’nın önemli stratejik bölgelerinden olan Bosna Hersek ile kadim dostluÄŸumuz bulunmaktadır. Bu coÄŸrafyada yaÅŸayan soydaÅŸlarımızın yaÅŸamış olduÄŸu acıların yaralarının sarılması için, tarihin her döneminde Türkiye’nin de çok büyük gayretler sarf ettiÄŸini biliyoruz. Bizler de bilim insanları ve akademisyenler olarak bu çalışmaların içinde yer alıyor, üniversitelerimiz ve fakültelerimiz arasındaki iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸimini destekliyoruz. Bu baÄŸlamda her iki ülkenin güzide üniversitelerinin iÅŸ birliÄŸi ile düzenlenen “Uluslararası Tarımsal Gıda Endüstrisi Bilimsel-Uzmanlık Kongresi’nin mevcut iÅŸ birliklerinin geliÅŸtirilmesinin yanı sıra, tarım ve gıda sektörüne ve bilime olumlu katkılar saÄŸlayacağını umuyorum” dedi.

    “Kongremizin sürdürülmesi ve yaÅŸatılması önemli”

Kongrenin Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlendiÄŸini ve Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki iÅŸ birliÄŸinin en güzel örneklerinden birisi olduÄŸunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Kongremizin sürdürülmesi ve yaÅŸatılması, ülkelerimiz adına da büyük önem arz ediyor. Kongremiz ile tarımsal verimliliÄŸi artırmada inovatif fikirleri ortaya koymayı ve yaymayı; sektörün ihtiyaçlarını, zorluklarını, fırsatlarını tartışmayı ve çözümler üretmeyi amaçlıyoruz.  Tarım, gıda sanayi ve kırsal kalkınma alanında bilimsel araÅŸtırma sonuçlarını sunmak üzere, Türkiye ve Bosna-Hersek baÅŸta olmak üzere farklı ülkelerden katılan araÅŸtırmacılara,  sektör temsilcilerine bir kez daha teÅŸekkür diyorum” dedi.

     Saraybosna Ä°lidza Belediye BaÅŸkanı Senaid Memiç, “Sadece küçük bir mesaj vereceÄŸim. Genç insanlarımızı desteklememiz gerekiyor. Gençlerimizin iyi bir eÄŸitim almasını istiyoruz.  Gençler bizim geleceÄŸimizdir. Bilim hakkında konuÅŸtuÄŸumuzda önemli olan insanlarımızın ne bildiÄŸi ve neye sahip oldukları olarak söyleyebiliriz. Yapmamız gereken iki ÅŸey var. Biri öncelikle dünyada ne olup bittiÄŸi anlayabilmek diÄŸeri ise bilim için çalışmalarda bulunmak. Bunları yaparsak ekonomi geliÅŸir, bilim önemli hale gelir. Önemli olan bilgi ve bunu tüm dünyayla paylaÅŸmak. Birbirimizi desteklemeliyiz. Bilim için birlikte çalışmalıyız” dedi.

     “Dünya bilgi paylaşımı ve inovasyona odaklanıyor”     

     Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhamed Brka, “Sizleri Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Beslenme Bilimleri Fakültesi adına selamlamaktan büyük bir onur duyuyorum. Size organizasyon için gösterdiÄŸiniz çaba ve olaÄŸanüstü misafirperverliÄŸiniz için çok teÅŸekkür ediyorum. Saraybosna’da gerçekleÅŸtireceÄŸimiz konferansımıza ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Her ÅŸeyin gönlünüzce olsun” diye konuÅŸtu.

      EÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca “Bugün dünyanın odaklanarak üzerinde durduÄŸu bilgi paylaşımı ve inovasyon, bu konferansın önemini daha da artırıyor. Milenyum kalkınma hedefleri arasında gösterilen yoksulluÄŸun azaltılması ve biyoçeÅŸitliliÄŸin korunması 21.yy’ın iki önemli konusudur. Bu konferansta verilen araÅŸtırmalar ve sunulan tebliÄŸlerin bu problemlerin çözümüne yardımcı olacağına eminim. Bana göre bu konferansın esas baÅŸarısı araÅŸtırma etkinliklerine katacağı deÄŸer, araÅŸtırmalarımızda kaynaklarımızın paylaşımı ve tekrarlardan kaçınarak ortak bilgi havuzunun oluÅŸturulmasıdır. YükseköÄŸrenim kurumlarımızda daha fazla araÅŸtırmaya ihtiyaç olduÄŸuna inanıyorum. AraÅŸtırmalarımız stratejik, uyarlanabilir, yaygınlaÅŸtırılabilir ve ölçeklendirilebilir olmalıdır. Sorun odaklı problemlerin çözümüne cevaplar üretebilmelidir. Yeni bulgular ortaya koymalı, çok disiplinli ve çok katılımlı olmalıdır.  Tarım geçmiÅŸte uygarlıkların geliÅŸiminde önemli bir rol oynamıştır. Bu konferans ile tarımsal araÅŸtırmaların gelecekte de önemli rol oynayacağına inanıyorum” diye konuÅŸtu.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°