Çerez Örnek
canlı destek
Bu kitap, +1’leri anlatıyor

 

 Ege Üniversitesi akademisyenlerinin Ä°zmir Down Sendromu DerneÄŸi iÅŸbirliÄŸi ile hazırladıkları  “Down Sendromu A’dan Z’ye”  kitabı yayınlandı.

 

Kitabın hazırlanmasına katkı sunan akademisyenlerle bir araya gelen EÜ Rektörü Prof.Dr. Budak, Ege Üniversitesinin bilgi üretmenin yanında ürettiÄŸi bilgiyi toplumun ilgili kesimleriyle buluÅŸturduÄŸunu söyledi.‘Down Sendromu A’dan Z’ye kitabına farklı disiplinlerden  akademisyenlerin  bir araya gelerek imza attıklarını vurgulayan Rektör Prof.Dr. Budak, ‘‘Akademisyenlerimizin  bu önemli esere imza atması ve kitabın gelirinin down sendromlu çocuklarımızın eÄŸitimine ayrılmasından dolayı gurur duyuyoruz. Bu önemli esere ve örnek davranışa  imza atan akademisyenlerimizi kutluyorum. Eserin bu alanda önemli bir boÅŸluÄŸu dolduracağına inanıyorum " dedi.

‘‘Amacımız: Down sendromunu merak eden herkese yardımcı olabilmek’’

Down Sendromu hakkında bilimsel verilere dayalı tüm bilgileri özetleyerek aktarmaya çalıştıklarını söyleyen kitabın editörü EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof.Dr. Özgür ÇoÄŸulu ise ‘‘ Amacımız Down sendromunu merak eden herkese yardımcı olabilmek. Down sendromuna yönelik toplumsal bilincin son dönemde giderek arttığını görüyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleÅŸtirilen aktiviteler ülkemizde de gerçekleÅŸtiriliyor. Ancak bu iyi niyetli çabalara raÄŸmen sorunların bir kısmının hala devam ettiÄŸini görüyoruz. Öte yandan aileler down sendromu ile karşılaÅŸtıklarında, bazen ne yapacaklarını bilemez halde çevresinde bulunanların önerileri doÄŸrultusunda doÄŸru ya da yanlış bilgilendirilebiliyorlar. Bazı meslekdaÅŸlarımız ise bu konuya yönelik güncel bilgi eksikliÄŸi nedeniyle ailelere yeterince yararlı olamamaktadırlar. Ä°ÅŸte bu kitap ile hem meslektaÅŸlarımıza, hem de ailelere rehberlik yapmak istedik. Umarız bir ihtiyacı karşılamış oluruz’’ diye konuÅŸtu. 

Dünyada 6 milyon, Türkiye’de ise 70 bin down sendromlu birey var

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisi olarak tanımlanıyor. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık deÄŸil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doÄŸumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaÅŸamaktadır. Türkiye'de yaklaşık 70 bin  Down sendromlu kiÅŸi olduÄŸu tahmin ediliyor.

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°