Çerez Örnek
canlı destek
Dünya nın ilk el bileği tümör protezi Ege Üniversitesinde geliştirildi

Dünyada ilk kez el bileÄŸi tümörü sonucu oluÅŸan boÅŸluÄŸu dolduracak ve iÅŸlev saÄŸlayacak protez, Ege Üniversitesinde dizayn edildi.   

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyeleri Doç. Dr. Burçin Keçeci ve Doç. Dr. Levent Küçük yeni bir el bileÄŸi protezi geliÅŸtirdi.

    El tümörü ÅŸikayetiyle Ege Üniversitesi’ne baÅŸvuran Futbolcu Ali Rıza Turhal(21) uygulanan yeni yöntem ile saÄŸlığına kavuÅŸacak.

    Yeni protezi geliÅŸtiren ekibi ve hastayı ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin geleneÄŸinde bulunan inovasyon yeteneÄŸinin güzel bir örneÄŸini daha görmenin gururunu yaÅŸadıklarını söyledi.

    Türkiye’nin biyomedikal ihtiyacını önemli ölçüde baÅŸka ülkelerden ithal ettiÄŸini söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Ortopedi KliniÄŸimizde hocalarımız geliÅŸtirdikleri bu protezi daha da geliÅŸtirip Türkiye’de diÄŸer hastanelerde de kullanılması için çabalayacağız. Akademisyenlerimiz bu baÅŸarılarını Dünya Kas Ä°skelet Sistemi Tümörleri Kongresinde yapacakları sunum ile uluslararası bilim dünyası ile de paylaÅŸacaklar.  Ve dünyada bu alanda bilimsel olarak çığır açacaklarını düÅŸünüyorum.  DeÄŸerli akademisyenlerimizi Ege Üniversitesi Rektörü olarak tebrik ediyor ve baÅŸarılarının devamını diliyorum’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

    Yeni protez konusunda bilgi veren Doç. Dr. Burçin Keçeci ise “Bu protezi uyguladığımız hastamız saÄŸ el bileÄŸinde kötü huylu bir kemik tümörü ile bize baÅŸvurmuÅŸtu. Ameliyat öncesi kemoterapi alan hastamıza operasyon uygulandı. Ve el bileÄŸinde radus dediÄŸimiz kemikte bu tümörü çıkardıktan sonra kocaman bir boÅŸluk oluÅŸtu. Bu yaklaşık olarak 9 cm’lik bir boÅŸluktu. Geçici olarak o an ameliyathanede kemik çimentosu dediÄŸimiz bir maddeyi kullanarak o bölgedeki boÅŸluÄŸu doldurduk ancak hastamız günlük ihtiyaçlarını giderebilecek hareketleri bile yapamayacaktı. Biz de ‘Hastamıza özel bir protez nasıl dizayn ederiz. Uyguladığımız protez nasıl güvenli bir ÅŸey olabilir?’ diye uzun süre düÅŸündük. 8 ay kadar Doç. Dr. Levent Küçük ile beraber bir düÅŸünme araÅŸtırma aÅŸamasından sonra protezin çizimlerine ve dizaynına baÅŸladık. Üretim aÅŸamalarından sonra hastamızın da onayı ile el bileÄŸi tümür protez uygulamasını gerçekleÅŸtirdik’’ dedi.

Üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸine iyi bir örnek

    BaÅŸarılı geçen ameliyat sonrası 4. günde hastanın el bileÄŸini rahat ve aÄŸrısız hareket ettirmeye baÅŸladığını ifade eden Doç. Dr. Keçeci ‘‘Åžu an hastamızın rehabilitasyonu büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Bu protezin baÅŸarısı aynı hastalığa sahip hastalarımıza bir umut olacak. Protezin dizaynının gerçeÄŸe dönüÅŸmesinde bizlere özveriyle bütün imkanlarını sunan ve bu protezin uygulamasında hiçbir ÅŸekilde maddi bir talepte bulunmayan sponsor firmamıza da  çok teÅŸekkür ediyoruz. Üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸi sonucu birçok protezin geliÅŸtirmesi ve üretilmesi mümkün olacak. Bu sayede ithal etmek zorunda kaldığımız ürünler ülkemizde üretilebilecek’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

‘’ Türk doktorlarının  yaptığı dizaynları kullanırsak halkımız ve  ekonomimiz kazanacak’’

    Türkiye’nin saÄŸlık alanında en büyük sorunlarından birinin protezlerin ithal olarak kullanılması olduÄŸuna deÄŸinen Doç. Dr. Keçeci ÅŸöyle konuÅŸtu:  ‘’Yurt dışından sürekli ithal protezler geliyor ve ülkemiz bunlara ciddi anlamda döviz harcıyor. Bu ürünler SaÄŸlık Bakanlığımızın bütçesinde de çok ciddi yer ediniyor. Burada en önemli ÅŸey bilim adamları yani bizlerin Türk sanayisi ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde bu tür üretimleri yapıp artık yurt dışına bağımlılığımızı bir derece azaltmak hedefinde olmalıyız. En büyük amaçlarımızdan bir tanesi bu. DiÄŸer avantajı ise ÅŸu; kendi geliÅŸtirdiÄŸiniz bir protezde herhangi bir sorun görüyorsanız bunu iyileÅŸtirme ÅŸansına sahipsiniz.  Ama yurt dışından gelen bir protezde beÄŸenmediÄŸiniz bir yönü varsa hiçbir ÅŸekilde onu deÄŸiÅŸtirme ÅŸansınız olmuyor. Size ne sunuluyorsa onu uygulamak zorunda kalıyorsunuz. Onun için ne kadar çok Türk doktorlarının yaptığı dizaynları kullanırsak bizler, halkımız ve ekonomimiz için çok daha iyi olacak.’’

Uluslararası kongrede bilim dünyasına sunulacak

    Dünyada ilk kez dizayn edilen protezi Dünya Kas Ä°skelet Sistemi Tümörleri Kongresinde uluslararası bilim dünyası ile de paylaÅŸacaklarını belirten Doç. Dr. Keçeci ‘’Dünyadaki diÄŸer meslektaÅŸlarımızın da hem görüÅŸlerini alacağız belki de onların katkılarını alıp protezimizin daha da iyileÅŸtirilmesini saÄŸlamış olacağız. Gururlu bir ÅŸekilde ülkemizi temsil edeceÄŸimizi düÅŸünüyorum’’ dedi.

Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi

    Dünya üzerinde el bileÄŸi kırıkları ve el bilek kıkırdak hasarları sonrası uygulanan 4 çeÅŸit el bilek protezi bulunuyor. Ancak tümör sonucu oluÅŸan büyük boÅŸluÄŸu dolduracak ve iÅŸlev saÄŸlayacak bir protez dizaynı dünyada ilk kez Ege Üniversitesi’nde geliÅŸtirildi.

    Ege Üniversitesi kemik ve yumuÅŸak doku tümörlerinin tanı ve tedavisinde Türkiye’nin ilk kliniklerinden birisi olma özelliÄŸi taşıyor. Ege Üniversitesi ilk uzuv kurtarıcı cerrahi 1991 yılında uygulandı. Ege Üniversitesi’nin manyetik rezonans görüntüleme(MRG) cihazının hizmete sunulmasıyla birlikte tanı koymadaki baÅŸarısı da artış gösterdi. MRG’nin aynı zamanda hekimlere tümör dokusunun anatomik yapılarla iliÅŸkisini de gösterebilmesi, baÅŸarılı uzuv kurtarıcı cerrahi yapma oranını artırtırdı. Åžu anda Ege Üniversitesi bu tümörlerin tedavisinde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi konumunda bulunuyor.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°