Çerez Örnek
Egeli öğrenciler yemek yarışması ile çölyak hastalığına dikkat çektiler

Ege Üniversitesi 40. Kültür, Sanat ve Spor ÅženliÄŸi kapsamında SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi  Kültür Sanat Komisyonu ve Ege Üniversitesi SaÄŸlıklı YaÅŸam ve Beslenme TopluluÄŸu  iÅŸbirliÄŸinde “7.En Güzel Tat Yemek Yarışması Çölyaklı Hastalara Yönelik Glutensiz Lezzetler” adlı  yemek yarışması düzenlendi.  Yarışma ile çölyak hastalığına dikkat çekildi. Ege Üniversitesi 40. Kültür, Sanat ve Spor ÅženliÄŸi kapsamında gerçekleÅŸtirilen etkinliÄŸe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Necdet Budak’ın yanı sıra akademisyenler ve öÄŸrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi öÄŸrencilerinin altı grup ÅŸeklinde katıldığı yarışmada Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da jüri üyeleri arasında yer aldı. Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen“7.En Güzel Tat Yemek Yarışması Çölyaklı Hastalara Yönelik Glutensiz Lezzetler” yarışmasından öÄŸrencilerimizin hazırladığı birbirinden güzel tatlıları deÄŸerlendirdik. ÖÄŸrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

 Çölyak hastalığı ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm BaÅŸkanı Doç. Dr. Reci Meseri, “Çölyak hastalığında kiÅŸinin bağışıklık sistemi buÄŸday, arpa ve çavdardaki glutene karşı tepki veriyor. Bu tepki bağırsağın yapısının bozulmasına ve emilmesi gereken besinlerim emilemeden atılmasına yol açıyor. Bu durum genelde kendini ishal ile gösteriyor, ancak yanı sıra anemi, osteoporoz, vitamin-mineral yetersizlikleri ve çocuklarda bu emilim bozukluÄŸuna baÄŸlı olarak büyüme geliÅŸme geriliÄŸi görülebiliyor.  Çölyak hastalığı tanı konması çok zor bir hastalık çünkü her yaÅŸta görülebiliyor ve baÅŸka hastalıklarda da görülebilen belirtiler gösteriyor. Hastalığın ön tanısı parmak ucu testi ile konuyor, kesin tanı için ince bağırsak biyopsisi yapılması gerekiyor. Hastalığın sıklığı deÄŸiÅŸmekle beraber 2017’de Türkiye’de yaklaşık 40 bin olgu var. Tanı alan her bir kiÅŸiye karşılık tanı almamış 8-9 kiÅŸi olduÄŸu düÅŸünülüyor, bu nedenle Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında olgu olduÄŸu düÅŸünülüyor. Yine bu hastalıkta genetik yatkınlık da önemli, ailesinde çölyak olan bireylerin çölyak olma riski artıyor. Çölyak hastalığının tek tedavisi var. Ömür boyunca glütensiz beslenmek gerekiyor. Gluten birçok hazır besinde katkı maddesi olarak da kullanılabildiÄŸi için hazır besin tüketirken “Glutensiz” ibaresi olması gerekiyor” dedi.

ÖÄŸr. Gör. Ezgi KarataÅŸ ise yarışmacıların çoÄŸunun EÜSBF Beslenme ve Diyetetik bölümü öÄŸrencileri olduÄŸunu belirtti. Ayrıca yarışmaya katılan öÄŸrencilerin çok yoÄŸun bir ÅŸekilde hazırlandıklarına dikkat çekti.Yarışmaya katılan öÄŸrenciler yaptıkları yemeklerde gluten yerine nohut, mısır niÅŸastası ve kuru fasulye gibi malzemeler kullandı. Yarışmanın sonunda “Fasulye Mucizesi” adlı tatlı birinci olurken, “Çikolatalı Kurabiye” ikinci ve “Çilek AÅŸkına” adlı tatlı üçüncü oldu. Rektör Prof. Dr. Budak, kazanan grupları tebrik ederek, katılım belgelerini ve madalyalarını takdim etti.

 

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°