Ege'de, karaciğer kanserine yönelik hedefli ilaç tedavisi araştırılacak

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi ve ARGEFAR Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Åženay Hamarat Åžanlıer yürütücülüÄŸünde geliÅŸtirilen proje kapsamında; karaciÄŸer kanserinin tedavisinde saÄŸlıklı hücrelere zarar vermeden hedefli ilaç tedavisi yapılabilmesi amacıyla çalışma baÅŸlatıldı. TÜBÄ°TAK’tan kabul alan projeyle ilgili Prof. Dr. Åžanlıer’i ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bireysel odaklı tedavi yöntemi olacak ve TÜBÄ°TAK tarafından da güçlü bir ÅŸekilde destekleniyor. Hocalarımızı, çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, baÅŸarılar diliyorum” dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü ÖÄŸretim Üyesi aynı zamanda EÜ Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Åženay Hamarat Åžanlıer, karaciÄŸer kanserinin tedavisine yönelik yeni bir proje üzerine çalışma baÅŸlattı. Yüzde 5 yaÅŸama ÅŸansı verilen ve kanseri son evresinde yendikten sonra kansere karşı bilimle savaÅŸ açan Prof. Dr. Åžanlıer, ekibiyle karaciÄŸer kanserinin, hedefli tedavisine yönelik ilaç taşıyıcı sisteminin geliÅŸtirilmesi amacıyla geliÅŸtirdiÄŸi proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) tarafından da kabul aldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Asiyaloglikoprotein Reseptörü ve Manyetik Hedefli Multifonksiyonel Molekül Ä°le Dizayn Edilen Nanopartiküllerin KaraciÄŸer Kanseri Tedavisinde Kullanım Olanaklarının AraÅŸtırılması” baÅŸlıklı projeyle ilgili bilgi almak üzere Prof. Dr. Åžanlıer’i ziyaret etti.

BÄ°REYSEL ODAKLI TEDAVÄ° YÖNTEMÄ°

Projede, Dokuz Eylül, Adnan Menderes, Ekonomi ve Erzincan üniversitelerinden de akademisyenlerin görev aldığını dile getiren Rektör Budak, “Åženay hocamız araÅŸtırma ekibi, üniversitemizin Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma- Uygulama Merkezinde bir proje geliÅŸtirdi. Bu proje TÜBÄ°TAK tarafından kabul edildi. Projenin amacı, karaciÄŸerde kanser hücrelerine yönelik olarak ilaç taşıma sisteminin geliÅŸtirilmesi. Bu, tamamen bireysel odaklı tedavi yöntemi olacak ve TÜBÄ°TAK tarafından da güçlü bir ÅŸekilde destekleniyor. Hocalarımızı, çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, baÅŸarılar diliyorum. Ege Üniversitesi Rektörü olarak, vatandaÅŸlarımıza umut olacağını düÅŸündüÄŸümüz bu çalışmaların baÅŸarıyla sonuçlanmasını ümit ediyorum” diye konuÅŸtu.

TEDAVÄ° SIRASINDA SAÄžLIKLI HÜCRELER ZARAR GÖRMEYECEK

KaraciÄŸer kanser tedavisinde, kanser lokalizasyonuna ve evrelerine baÄŸlı olarak kemoterapi, transkateter terapi, radyoterapi ve koÅŸulların uygun olması durumunda organ nakli gerçekleÅŸtirilebildiÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Åžanlıer, tümörün boyutu, çok odaklılık ve vasküler invazyon gibi faktörler nedeniyle karaciÄŸer hastalarının sadece yüzde 15’inde cerrahi iÅŸlem uygulanabildiÄŸini söyledi. Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Åžanlıer, “Proje kapsamında, karaciÄŸer kanser tedavisinde geleneksel kemoterapide gözlenen olumsuzlukları elimine etmek ya da en aza indirgemek, hücresel düzeylere ilaç taşınımını artırmak, düÅŸük dozlarda etkin ve güvenli tedavi saÄŸlamak, ilaçların toksik ve immunojenik özelliklerini en aza indirgemek, ilaç stabilitesini arttırmak, saÄŸlıklı dokulara zarar vermeden hedef bölgede istenilen düzeyde farmakolojik yanıt elde etmek amaçlandı. Bu amaçla, dual hedef mantığıyla, asiyaloglikoprotein reseptörü ve manyetik olarak hedefli fonksiyonel nanopartikülleri içeren formülasyon hazırlanılacak. Sentezlenecek manyetik nanopartiküller fonksiyonel hale getirilecek ve yapıya kemoterapi ilacı yüklenecek. Formülasyonun in vitro/in vivo/ex vivo testleri yapılacak ve karaciÄŸer kanseri tedavisinde kullanım potansiyeli araÅŸtırılacak. Amacımız, karaciÄŸer kanser tedavisinde, saÄŸlıklı hücrelere zarar vermeden direkt karaciÄŸer kanseri üzerine etki ederek kanseri yok etmek” dedi. Prof. Dr. Åžanlıer, proje ve bilimsel çalışmalara önemli destekler veren Rektör Budak’a desteklerinden dolayı teÅŸekkür etti.