Çerez Örnek
canlı destek
Yeşil Köşk İzmirlilerin hizmetine sunuldu

Türkiye’nin en görkemli ilk 10 köÅŸkü arasında yer alan Ege Üniversitesi (EÜ) YerleÅŸkesindeki YeÅŸil KöÅŸk, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatıyla restore edildi. Ä°zmir Valisi Erol Ayyıldız, EÜ personeli ve öÄŸrencisi gazi, ÅŸehit yakınları ile engellilerin katıldığı iftar programıyla açılan köÅŸk, Ä°zmirlilerin hizmetine sunuldu.

Türkiye’nin en görkemli köÅŸklerinden biri olan ve geçmiÅŸ dönemde sosyal tesis olarak kullanılan YeÅŸil KöÅŸk, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatı ile yenilendi. KöÅŸk hizmete, EÜ personeli ve öÄŸrencisi gazi, ÅŸehit yakınları ile engellilerin de bulunduÄŸu 200 kiÅŸinin katıldığı iftar programıyla açıldı. Programa, Ä°zmir Valisi Erol Ayyıldız, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, rektör yardımcıları ve daire baÅŸkanları da katıldı.

 

VALÄ° AYYILDIZ, “NECDET BEY AYRI BÄ°R HEYECAN KATTI”

Gecede konuÅŸan Ä°zmir Valisi Ayyıldız, “Bu güzel günlerin kıymetini bilerek yarına daha güzel hazırlanmayı rabbim hepimize nasip etsin. Bu iÅŸe vesile olan çok deÄŸerli Rektörümüzü tebrik ediyorum. Görüyoruz, Necdet Bey Ege Üniversitesi’ne ayrı bir hava, ayrı bir güzellik ve heyecan kattı. Ä°nÅŸallah o heyecan Ä°zmir’imizi de üniversitemizle güzel yerlere taşıyacaktır” dedi.

Rektör Budak, “Sayın Valimizin teÅŸrifleri bizleri onurlandırdı. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. TuttuÄŸumuz oruçlarımızı, ibadetlerimizi kabul etsin. Yolumuz açık olsun. Üniversitemiz bünyesinde bütün tarihi yapılar gözbebeÄŸimiz. Bu yapıların yaÅŸaması gerekiyor. YeÅŸil KöÅŸkümüzü hem üniversitemize hem de Ä°zmir’imize kazandırmanın mutluluÄŸunu yaşıyoruz” diye konuÅŸtu.

BARDISBANIAN KÖÅžKÜ

YeÅŸil KöÅŸk

 

20. yüzyılın son çeyreÄŸinde kullanılan Pandispanya KöÅŸkü isminden sonra, günümüzde YeÅŸil KöÅŸk adıyla bilinen yapının, 19. yüzyılın son çeyreÄŸinde ithalat ve ihracat iÅŸleriyle uÄŸraÅŸan Ä°zmirli tüccar D. A. Bardisbanian tarafından yaptırılmış olduÄŸu tahmin ediliyor. Yapıldığı dönemde komÅŸu diÄŸer birkaç köÅŸk gibi Bornova tren istasyonunun karşısında,  Bornova ovasına açılan tarım arazilerinin başında yer almaktaydı.

19. yüzyılın sonlarında Fransa’ya göç ettiÄŸi söylenen  Bardisbanian Ailesinden köÅŸkü devralan Gasparian Ailesi’nin de Ä°zmir’den ayrılmasından sonra Bornova Ziraat Mektebi için kamulaÅŸtırılarak kullanılmış olan köÅŸk, 1949 yılında T.C. Maliye Hazinesi’ne devredilmiÅŸ, 1990 yılında Ege Üniversitesi’ne geçmiÅŸtir. Bina, 1955 yılında Ege Üniversitesi’nin kuruluÅŸuyla 1955-1972 yılları arası E.Ü. Ziraat Fakültesi Zirai Ä°ÅŸletmecilik ve Ekonomi Kürsüsü olarak hizmet vermiÅŸtir.

1986 yılındaki onarımı sonrası bir süre üniversiteye gelen üst düzey ziyaretçiler için konukevi iÅŸlevi görmüÅŸ olan köÅŸk, 1993 ve 1995 yıllarındaki onarımlar sonrası, günümüzde üniversitenin akademik ve idari personeli ile öÄŸrencilerine kafeterya ve restoran olarak hizmet veren bir sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.

Bünyesinde, aralarında rektörlük hizmet binasının da yer aldığı  9 Levanten köÅŸkü bulunduran EÜ’nün sınırlarındaki YeÅŸil KöÅŸk, geniÅŸ bahçesi, mimari yapısı ve tarihi dokusu ile dikkat çekiyor. YeÅŸil KöÅŸk, kafeterya, düÄŸün ve niÅŸan organizasyonları, bayii toplantıları, balolar  gibi etkinliklere ev sahipliÄŸi yapacak.

Sadece Ege Üniversitelilere deÄŸil Ä°zmirlilere de hizmete verecek olan köÅŸk 500 araç kapasiteli otoparkı, 1000 kiÅŸilik kokteyl alanı, profesyonel ekibi ve kendi bünyesinde yer alan mutfağı ile Ä°zmir’in nezih mekanlarından biri olacak.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°