Ege Üniversitesi SOBİAD Veritabanına Abone Oldu

Ege Üniversitesi, Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduÄŸu yerli  indeks olan SOBÄ°AD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) Veritabanına abone oldu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak hedefimiz bir yandan özgün çalışmalar ve fikirler üretecek araÅŸtırmacılar ve akademisyenler yetiÅŸtirirken diÄŸer yandan mevcut olanaklarımızı daha nitelikli ve daha güçlü hale getirerek ‘AraÅŸtırma Üniversiteleri’ arasına girebilmek. Üniversitemizi daha üst noktalara taşımak için sadece ülkemizde deÄŸil, uluslararası arenada tanınan, örnek gösterilen bir yükseköÄŸretim kurumu olması için her türlü olanağı akademisyenlerimizin ve araÅŸtırmacılarınızın hizmetine sunuyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi, yazarların atıflarını bulmayı amaçlayan bir atıf dizini olan SOBÄ°AD’a abone oldu. SOBÄ°AD, araÅŸtırmacılar için gerek akademik teÅŸvik gerekse yükselmelerde kullanılan Türkiye’de öne çıkan platformlardan biri.

Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve SaÄŸlık Bilimleri alanında yayınlanan bin 104 derginin tam metinlerinin indekslendiÄŸi ve atıflarının bulunduÄŸu bir veritabanı olan SOBÄ°AD, aynı zamanda Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduÄŸu yerli bir indeks. Veritabanında  bin 104 adet dergi,  284 bin 181 adet makale, 6 milyon 14 bin 870 adet atıf bulunurken bu sayılar gün geçtikçe artıyor.

SOBÄ°AD, en basit arayüzü hedefleyerek kullanıcıların atıflarını bulmasına olanak saÄŸlıyor. Altı farklı arama seçeneÄŸi ile atıflarda, metadata ve tam metin içeriklerde arama yapılabilen uygulamada arama sonuçları, veritabanlarına veya yıllara göre filtrelenebiliyor. Makalelerin sesli olarak da dinlenebildiÄŸi veritabanında araÅŸtırmacılara atıf yapıldığında bu durum araÅŸtırmacıya mail olarak bildiriliyor.

SOBÄ°AD’da bulunan dergilerin yüzde 99’u tam metin olarak indeksleniyor.  AraÅŸtırmacılar ilgilendikleri konularda güncel, öne çıkan ve çok atıf alan dokümanlara kolayca eriÅŸebiliyor. AraÅŸtırmacılar ilgilendikleri yayınları okurken o yayına benzer yayınları SOBÄ°AD üzerinden görebiliyor. Bu özellik ile araÅŸtırmacının dikkatini çekmemiÅŸ olan ama ilgili yayınlar da araÅŸtırmacıya sunuluyor.

AraÅŸtırmacılar, SOBÄ°AD’a mobil platformlar üzerinden de eriÅŸim saÄŸlayabiliyor.