Çerez Örnek
canlı destek
Rektör Budak, “Çanakkale, bir millettin dirilişinin adıdır”

Ege Üniversitesinde “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Sebahattin Türker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Kutsal Turhan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Bornova Protokolü, Üniversite Senatosu Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Çanakkale Zaferi bağımsızlık uğrundaki fedakârlıkların sembolüdür” dedi.

Çanakkale Savaşının bir millettin dirilişinin adı olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “İnsanlık tarihinde benzeri olmayan bu savaş, en kesif orduların Türk Milleti’ne uyguladığı vahşetin adıdır. Keza bu savaş kıyamet sahnelerini andıran bir savaştır. Çanakkale savaşı, Türk tarihinin olduğu kadar dünya tarihinin de dönüm noktalarından birisidir.   Sonuçları itibarıyla Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna zemin hazırlamış ve bağımsızlık uğrundaki fedakârlıkların sembolü haline gelmiştir” diye konuştu.

Çanakkale Zaferinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırladığını vurgulayan Prof. Dr. Budak, “Çanakkale siperlerine Anadolu’nun her yerinden hatta bütün Türk coğrafyasından insanlar gelmiş ve devletlerinin, inançlarının, namuslarının muhafazası uğrunda bütün zorluklara göğüs gererek, hayatlarını feda etmişlerdir. Bu feda ediş her milletin göze alamayacağı bir nitelikte gerçekleşmiştir. Çanakkale’de Türk askeri namusu, vatanı ve kutsal değerleri adına, vücuduyla etten bir duvar örmüştür. İradenin, aklın, öngörünün, milli duruşun, sebatın, kararlılığın, inancın ve benliğin; diğer bir deyişle insanlığın ve karakterin sergilendiği bir cehdin, fedakârlığın ve yüksek ruhun adıdır Çanakkale. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dün Çanakkale’de vatanı, milleti, namusu, kutsal değerleri, bağımsızlığı ve hürriyeti için; bu gün vekâleten savaş yürüten güçlere ve onların ördükleri tuzaklara karşı mücadele ederken hayatlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun” diye konuştu.

“Siperin Ardından Çanakkale” konferansında Çanakkale Savaşı’na Türkiye’nin dört bir yanından katılan Mehmetçiklerin hikâyelerini ve savaş koşulları altında yaşadıkları zorlukları anlatan EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Mert, “Memleketin dört bir yanından savaşa katılmak için gelen Mehmetçikler, ilk talimlerini İstanbul’daki meydanlarda aldılar. Gençliklerinin baharında ailelerinden, sevdiklerinden, mekteplerinden ayrılarak milli duygularla mücadeleye katıldılar. Geri dönmeyi hiç düşünmediler. Bu uğurda can vermekten bir an bile tereddüt etmediler. Savaşın yıkıcı koşullarına ve düşmanın üstünlüğüne rağmen Mehmetçiğin azmi ve inancı onlara zaferi kazandırdı” dedi.

 

 

Prof. Dr. Mert, “Çanakkale’de Mehmetçik karavanaya kaşık sallıyordu. Tüm askerler tek bir tastan yer, hiç iğrenmezlerdi. Çünkü biraz sonra kimin geri döneceği belli olmazdı. Aynı tastan yemek yemeyi gurur sayarlardı. Cephede okuma yazması olmayanlara okuma yazma öğretilirdi.  3 tarafı denizlerle çevrili yarımada Gelibolu’da su bulmak büyük bir meseleydi. Çünkü kuyulardan alınan su, kireçli ve acıydı. Askerlerin yararlanabileceği çeşmeler vardı ama onlar da düşmanın saldırısı altındaydı. Eline silah almamış öğrenciler ve esnaflar seferberlik ilan edilince çavuşlardan silah eğitimi aldılar. Hastaneler vardı ama yaralı sayısının fazla olmasından dolayı yetersiz kalıyordu. Bu yüzden savaş sırasında çadırdan yapma Sahra Hastanesi kuruldu” diye konuştu.

Konferansın ardından EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ne özel olarak hazırlanan “Kampanalar Çalıyor” isimli dans tiyatrosu sergilendi. Yönetmenliğini Dr. Ferruh Özdinçer’in yaptığı tiyatro, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

  


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ