Çerez Örnek
canlı destek
Prof. Dr. Budak “Kütüphaneler kültür ve medeniyet birikimimizin hafızasıdır”

Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en donanımlı ve zengin kütüphanelerinden birisi olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, geleneksel ve dijital kaynakları, farklı içeriklere sahip koleksiyon ve arşivleri, engellilere yönelik sunduğu olanaklarla İzmir’de kitap kurtlarının buluşma adresleri arasında yer alıyor. Tüm okurların ve kütüphane çalışanlarının “Kütüphaneler Haftası”nı kutlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kültür ve medeniyet birikimimizin hafızasını oluşturan kütüphaneler, bireysel ve toplumsal hayatımızın şekillenmesinde önemli işlev görmektedir. Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi öğrencilerimizin en çok vakit geçirdiği mekânların en başında yer alıyor. Gece geç saatlere kadar kütüphanemizin salonlarını dolduran gençlerimiz, bizim motivasyonumuzu bir kat daha artırıyor. Çünkü biliyoruz ki ülkesinin ve milletinin geleceği için hayal kuranların yolu kütüphanelerde kesişir. Güçlü Türkiye’nin yolu geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerimizin daha çok okuyarak geliştirdikleri hayalleri üzerinde yükselecektir. Kütüphaneler Haftamız kutlu olsun” dedi.

Ege Üniversitesi öğrencileri, çalışanları, öğretim elemanları ve İzmir halkı başta olmak üzere Türkiye ve dünyadaki araştırmacılar için de bir referans merkezi olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde yeniden yapılandırılarak, mekânsal ve içerik olanakları artırıldı.

Hayata geçirilen projelerle öğrencilerin son bir yılda kütüphaneyi kullanım oranın 3 kat arttığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Kütüphanemizi Üniversitemiz öğrencileri ve çalışanları başta olmak üzere, tüm kullanıcıların okuma ve araştırma yapma isteğini artıran, yayınlara hızlı erişimi sağlayan, kesintisiz hizmet veren, ergonomik bir yapıya kavuşturduk. Kütüphanemizin kaynak çeşitliliğinin yanı sıra konfor ve işlevselliğini zenginleştirerek kitapseverlerin hizmetine sunduk. Üniversitemiz, öğretim elemanı, öğrenci ve idari personelimizin yabancı dil eğitimini desteklemek amacıyla, 30 ayrı dil eğitimi içeren Rosetta Stone dil eğitim aracına abone olduk. Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduğu yerli indeks olan SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) Veritabanını Üniversitemize kazandırdık.  Araştırmacılar için gerek akademik teşvik gerekse yükselmelerde kullanılan Türkiye’de öne çıkan platformlardan birisi olan  SOBİAD, sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri alanında yayınlanan bin 104 derginin tam metinlerinin indekslendiği ve atıflarının bulunduğu bir veritabanı. Aynı zamanda Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduğu yerli bir indeks. Tüm bu çalışmaları desteklemek için kütüphane bütçesini üç kat artırdık” dedi.

Engelsiz Kütüphane

Kütüphanelerin topluma ayak uydurmak zorunda olduğunu belirten EÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ali Cemal Demir ise “Kentin ve bölgenin en donanımlı kütüphanelerinden biri olan EÜ Merkez Kütüphanesi’ndeki otomasyon sistemi bir süre önce teknolojiye uygun olarak yenilendi. Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, 227 bin 106 basılı kitap, 189 bin 585 elektronik kitap, 49 bin 998 elektronik dergi, 62 veri tabanı, ayrıca engellilere yönelik 426 sesli kitap ve 39 seslendirilmiş filmle öğrenci ve çalışanlarına hizmet sunuyor. 2018 yılında kütüphanemize toplam 1 milyon 418 bin 745 kez giriş yapıldı. Bunu akademik döneme böldüğümüz zaman az bir rakam değil” diye konuştu.

Merkez Kütüphanede; kablolu ve kablosuz internet erişimi, görsel-işitsel bilgi kaynakları ile elektronik veri tabanlarının kullanımı, ödünç verme, kütüphanelerarası yayın temini gibi klasik kütüphane hizmetlerinin yanı sıra, eğitim programları da düzleniyor. Web sayfası aracılığıyla araştırmacıların, elektronik ortamdaki kütüphane hizmetlerinden kesintisiz yararlanabildiği Merkez Kütüphanesinde kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda basılı, elektronik, görsel-işitsel her türlü bilgi kaynağı temin ediliyor. Ayrıca,  kütüphane materyallerinin hizmete sunulması dışında, kullanıcı eğitimleri çalışmaları da yürütülüyor. Her ay çeşitli konularda ( editörlük süreçleri, veritabanı kullanıcıları, makale yazma vb.) kullanıcılara bilgi aktarılıyor.

“Engelsiz Kütüphane” sloganıyla çalışan EÜ Merkez Kütüphanesinde, engelli öğrencilerin okudukları bölümlere göre ihtiyaç duydukları akademik kitaplar ve her türlü öğretim materyali betimlenip seslendiriliyor. Ayrıca, Engelsiz Ege birimiyle ortak çalışılarak, engelli öğrencilere online hizmet sunuluyor.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ