Ege’de minikler gökyüzünü incelediler

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Ege Üniversitesi Gözlemevi iÅŸbirliÄŸi ile “Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında gökyüzü gözlem etkinliÄŸi gerçekleÅŸtirildi. Etkinlikte ilkokul öÄŸrencileri teleskopla gökyüzünü gözlemledi. EtkinliÄŸe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal ve öÄŸrenciler katıldı.

Etkinlikte Rektör Prof. Dr. Budak, öÄŸrencilerle yakından ilgilenerek, miniklerle birlikte teleskopla gökyüzünü inceledi.  Doç. Dr. Hasan Ali Dal, düzenlenen etkinlikte sıfır atık kavramının ne kadarönemli olduÄŸunu anlatarak halkta farkındalık yaratmak istediklerinin belirtti. ÖÄŸrencilere bu farkındalığın küçük yaÅŸlarda aşılanması gerektiÄŸini söyleyen Doç. Dr. Dal, “EÜ Gözlemevi ve dünyada ki diÄŸer gözlemevlerinin uzaya iliÅŸkin yaptığı çalışmalarda uzayda dünyadan baÅŸka hiç bir gezegende yaÅŸam olmadığını görüyoruz. Bu ÅŸu anlama geliyor, trilyonlarca yıldızın olduÄŸu uzayda üzerinde yaÅŸayabileceÄŸimiz tek gezegen Dünya. Oysa uzaya gönderilen araçlarla dünya incelendiÄŸinde yıldan yıla denizlerinin renginin deÄŸiÅŸtiÄŸini fark ediyoruz, bu denizlerdeki asit oranın arttığı anlamına geliyor. Demek oluyor ki yaklaşık 90 yıl sonra denizlerde hiç bir canlı yaÅŸayamayacak. Bizim bu etkinlikteki en büyük amacımız halka ve daha ilkokul aÅŸamasındaki öÄŸrencilere farkındalık yaratmak” dedi.

Doç. Dr. Dal, “YaÅŸanabilir tek gezegenimiz var, ona iyi bakmamız lazım. Bunun için de atık seviyesini denizde karada nerede olursa olsun minimuma indirmemiz gerekiyor. Biz Ege Üniversitesi olarak bunun öncülüÄŸünü yapmak istiyoruz” diye konuÅŸtu.

Etkinlikte öÄŸrenciler, Dünya’dan baÅŸka hiç bir yerde yaÅŸam olmadığını ve yaÅŸam olan tek gezegene daha iyi bakmaları gerektiÄŸini anlamak amacıyla EÜ Gözlemevi’nin getirdiÄŸi GüneÅŸ Teleskopu’yla gökyüzüne bakarak nasıl bir evrenin içinde yaÅŸadıklarını gözlemlediler.