Egeli akademisyenden endüstriyel alg üretimi

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. YaÅŸar Durmaz, gıda, kozmetik, tarım, organik gübre üretimi, biyo-dizel ve hidrojen üretimi gibi farklı sektörlerde kullanılabilen alglerin endüstriyel üretimini yaptı. Doç. Dr. Durmaz’dan çalışmalarıyla ilgili bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemiz ticaretinde büyük bir hacme sahip olan alglerin endüstriyel üretimini yapan hocalarımızı tebrik ediyor, baÅŸarılarının devamını diliyorum” dedi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. YaÅŸar Durmaz, 20 yılı aÅŸkın süredir deniz suyu ve fotobiyoreaktörler kullanarak yurt içi ve yurt dışında mikroalgler üzerine çalışma ve araÅŸtırmalar yürütüyor. Üzerinde çalıştığı mikroalglerin endüstriyel tarzda üretimleri konusunda baÅŸarıya ulaÅŸan Doç. Dr. Durmaz, Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÜSÄ°AD) ile iÅŸbirliÄŸine gitti. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Durmaz’dan çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Gıda, kozmetik, tarım, organik gübre üretimi, biyo-dizel ve hidrojen üretimi gibi farklı sektörlerde kullanılabilen alglerin ithal edildiÄŸine dikkat çeken Rektör Budak, ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak yerli ve milli üretim için Ege Üniversitesi olarak her türlü desteÄŸi saÄŸladıklarını ve desteklerini sürdüreceklerini dile getirdi.

“AKADEMÄ°SYENLERÄ°MÄ°Z BÄ°LÄ°MÄ° Ä°LERÄ°YE TAÅžIYOR”

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde görev yapan öÄŸretim elemanlarının çalışma ve araÅŸtırmalarıyla bilimi her gün daha da ileriye taşıdıklarını söyleyen Rektör Budak, “Hocalarımız ülkemizde de alg üretimi yapılabileceÄŸini gösterdi. Åžu anda da özel sektöre açma aÅŸamasındalar. Türkiye’de alg üretimi neredeyse yok denecek kadar az. Alg üretimi sakız, çikolata, kozmetik, balık yemi, gıda ürünlerinde doÄŸal renklendirme, tarımda organik gübre kullanımı gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Alglerin deÄŸerlendirilmesi adına bir ticarileÅŸme süreci söz konusu. Algler ülkemiz açısından yıllık ciddi bir ticaret hacmine sahip. Hocalarımızın bilimsel ve akademik çalışmaları sayesinde ve MÜSÄ°AD’la yapılan iÅŸ birliÄŸi çerçevesinde, ülkemiz özel sektörü alg üretimine baÅŸlamış olacak. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hocalarımızın bilim adamı olmanın gereÄŸiyle yaptıkları çalışmaların ülke ekonomisine, vatana, millete, topluma ve insanlığa katkı saÄŸlaması bizim için gurur verici. Ülkemize bu deÄŸeri kazandıran Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığımız ve hocalarımıza teÅŸekkür ediyor, baÅŸarılarının daim olmasını diliyorum” diye konuÅŸtu.

BÄ°RÇOK SEKTÖRDE Ä°THALATIN ÖNÜNE GEÇÄ°LECEK

Alglerin, denizlerle sularda bulunan önemli mikroorganizmalar olduÄŸunu hatırlatan Doç. Dr. Durmaz, “Fotosentez yapıyorlar, fotosentez sonucunda da protein, yaÄŸ, vitamin, pigment gibi önemli bileÅŸimleri bünyesinde bulunduruyorlar. Bunların üretimi dünyada birçok ülkede yapılıyor. Türkiye ise ithal ediyor. Dünya algleri farklı farklı sektörlerde kullanıyor. 20 yıldan fazla süredir bu konu üzerinde çalışıyorum ve belirli sonuçlar elde ettim. Elde ettiÄŸimiz sonuçlar ve yaptığımız projeler konusunda ürünlerimizi sanayide ve gıda sektöründe kullanılabilir hale getirmek için çeÅŸitli proseslerden geçirdik. Åžeker, sert ÅŸeker, yumuÅŸak ÅŸeker ve jel ÅŸekerlerde renklendirici olarak istediÄŸimiz rengi elde ettik. Endüstriyel tarzda üretim yapabiliyoruz” dedi.

DOÄžAL BÄ°LEÅžENLERE TALEP ARTIÅžI

Çikolata ve ÅŸekerleme pazarı fiyat ve kalite odaklı rekabetin yoÄŸun olduÄŸunu, ancak tüketicilerin özellikle son dönemde yüksek bir artış ile doÄŸal bileÅŸenler kullanılarak elde edilen ürünleri talep ettiÄŸini söyleyen Doç. Dr. Durmaz, rekabet unsurlarının bölgesel özelliklere göre deÄŸiÅŸim gösterdiÄŸi bir pazar olduÄŸuna deÄŸindi. Alglerin farklı renklere sahip olduÄŸunu ve söz konusu ürünlerde doÄŸal bileÅŸen olarak kullanılabildiÄŸini belirten Doç. Dr. Durmaz, “YeÅŸil, sarı ve kırmızı tonlarını verebileceÄŸimizi doÄŸal renklendirici kullanarak elde ettik. Çikolata ve ÅŸekerleme pazar fiyatı ve kalite odaklı rekabet yoÄŸun, tüketiciler son dönemde doÄŸal bileÅŸenlerden elde edilen ürünleri talep ediyor. Kozmetik açısından da ÅŸu ana kadar yaptığımız çalışmalarda sabunlarda kullanarak cilde ve vücuda yararlı ürünler ortaya çıkarmış olduk. Aqua kültürünü de pas geçmedik. Sentetik pigmentler yerine doÄŸal pigment sahibi olan pigmentleri koruma metotlarını geliÅŸtirdik. Palyaço balıkları dediÄŸimiz ‘Nemo’ balıklarında denemeler yaparak kullandığımız alg gruplarına göre farklı renk gruplarını elde etmeyi baÅŸardık” diye konuÅŸtu.

Ä°Åž DÜNYASINDAN TAM DESTEK

Orta ölçekli bir firmanın yaklaşık olarak yılda 3 tona yakın alg ithal ettiÄŸini ve bununda firmalara yüksek masraflar oluÅŸturduÄŸunun altını çizen Doç. Dr. Durmaz, “Oranları incelediÄŸimizde ülkemizde kullanılan pigmentlerin sadece yüzde 10’unun alglerden doÄŸal yollarla üretildiÄŸini, geri kalanında ise sentetik pigmentler kullanıldığını görüyoruz. Ä°thalat yapan firmalara gidip, ‘Artık alg üretimini biz yapıyoruz’ dediÄŸimizde hemen kabul ettiler. Denemelerimizi yaptık, baÅŸarılı olduk. Çalışmalarımıza yönelik MÜSÄ°AD’ın organize ettiÄŸi iÅŸ adamları gruplarına sunumumuzu yaptık. Onlar da bu çalışmaya yatırım yapma kararını aldı” dedi.