Güneş enerjisi santrallerine yapay zekalı performans analizi

Ege Üniversitesi(EÜ) Teknopark Kuluçka Merkezinde faaliyet gösteren Loggma adlı firma tarafından geliÅŸtirilen yazılım sayesinde  güneÅŸ enerjisi santrallerinin performans analizleri yapay zeka aracılığı ile yapılıyor. Firma yetkililerinden bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, normal ÅŸartlarda tespit edilemeyen sorunların, yazılımla belirlenerek önlem alınmasının saÄŸlandığı, enerji üretimi yapan firmaların önemli kazanç elde ettiÄŸini söyledi.

Ege Üniversitesi Teknopark Kuluçka Merkezi bünyesinde Mustafa Ozan Tuncan ve Erkin Çakar ortaklığında faaliyet gösteren Loggma adlı firma,  güneÅŸ enerjisi santralleri için yapay zeka tabanlı performans analiz platformu olan Solarify’ı geliÅŸtirdi. Türkiye’de bu alanda kendi yazılımlarıyla hizmet veren tek firma olan Loggma’yı ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, firma yetkililerinden bilgi aldı. Normal ÅŸartlarda tespit edilemeyen sorunların, yazılımla belirlendiÄŸini kaydeden Rektör Budak, “GüneÅŸ santrallerindeki çeÅŸitli verileri, ki bu verilerin bazılarını insan gözüyle ya da insanın el yordamıyla elde edebileceÄŸi verilerin dışında gözün göremeyeceÄŸi hataları dikkate alarak, bu veriler üzerinden santrallerin verimliliÄŸinin analizi yapılıyor. Burada hem santralleri iÅŸletenlere ciddi bir kaynak imkânı saÄŸlanıyor, hem de yenilenebilir enerjiden ülkemize ve santral sahiplerine çok daha fazla katkı saÄŸlıyor. ArkadaÅŸlarımıza bu çalışmalarından dolayı teÅŸekkür ediyoruz. Bu çalışmalardan dolayı gurur duyduÄŸumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

SATIÅž HEDEFLERÄ°NÄ° TUTTURDU

Ürün geliÅŸtirme ve pazarlamadan sorumlu Mustafa Ozan Tuncan, firmanın satış hedeflerini tutturduÄŸunu belirtti. Performans kaybına yol açan, oldukça maliyetli problemleri her 5 dakikada bir bulduklarını dile getiren Tuncan, “GeliÅŸtirdiÄŸimiz ürünümüz kullanıldığı zaman ve kullanıldıktan sonra müdahale edildiÄŸi zaman santralde bir performans artışı gözlemleniyor. Her müÅŸterimize bir demo yapıyoruz. Denemelerimizde firmaların kayıplarını bulup önlemelerini saÄŸlayarak önemli kazançlar elde etmelerinde yardımcı olduk. Ürünümüzün farkı, çok fazla noktadan veri almadan, çok keskin çıkarımlar yapabiliyor olması. Sistem sürekli ve anlık olarak takip ettiÄŸi için hızlı bir ÅŸekilde onları çıkarıyor. Avrupa ve Orta DoÄŸu bölgelerinde doÄŸrudan üç rakibimiz var, teknolojik anlamda diÄŸer dolaylı rakiplerimizin oldukça önlerindeyiz” diye konuÅŸtu.

“KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇÄ°YORUZ”

GüneÅŸ enerjisi santrallerinden topladıkları verileri anlamlı hale getirdiklerini söyleyen yazılım uzmanı Erkin Çakar, “Yapay zeka algoritmalarını kullanarak kayıpların önüne geçiyoruz.  Bu kayıplar, yatırımlara maddi olarak geri dönüÅŸüyor. Bu maddi kayıpların önüne geçerek kazanca çevirmeyi hedefliyoruz. Åžu an projenin ilk aÅŸamasını bitirdik, satış kısmına geçtik. Elimizde bir müÅŸteri portföyümüz oluÅŸtu. Hali hazırda görüÅŸmekte olduÄŸumuz yaklaşık 300 MW portföyünde müÅŸteri kitlemiz var” dedi.