Çerez Örnek
canlı destek
İzmir Tarım Teknoloji Merkezi çalışmaları sürüyor

Ege Üniversitesi (EÜ) ile Ä°zmir Ticaret Borsası (Ä°TB) ortaklığında EÜ Ziraat Fakültesi Menemen ÇiftliÄŸi’nde, tarımda biliÅŸim teknolojileri ve yüksek teknoloji kullanılarak, gerçek kullanıcılarla ve gerçek ürünler üzerinde çalışılacak bir yaÅŸam laboratuvarı ortamında Ä°zmir Tarım Teknoloji Merkezi (Ä°TTM) kurulması çalışmaları sürüyor. Proje paydaÅŸlarından, JTI Türkiye’nin temsilcileri ile Japonya’dan gelen heyeti konuk eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin hem bölgeye hem de Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

Ä°TB ile EÜ arasında bir süre önce tarımda etkin ve ileri teknoloji kullanımı ile yüksek verim ve kalitede tarımsal üretimin ve gıda iÅŸlemenin geliÅŸtirilmesi, çevreye duyarlı üretim modelleri oluÅŸturulması amacıyla iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, EÜ Ziraat Fakültesi Menemen ÇiftliÄŸi’nde, tarımda biliÅŸim teknolojileri ve yüksek teknoloji kullanılarak, gerçek kullanıcılarla ve gerçek ürünler üzerinde çalışılacak bir yaÅŸam laboratuvarı ortamında Ä°zmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin (Ä°TTM) kurulması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Fizibilite raporunun yanı sıra iki kurum arasında Ä°TTM’nin nasıl bir model ve yönetim yapısı ile oluÅŸturulmasıyla ilgili de araÅŸtırmalar devam ediyor.

REKTÖR BUDAK, PROJE PAYDAÅžLARINI KONUK ETTÄ°

Proje paydaÅŸlarından JTI Türkiye ile Japonya’dan gelen heyet, Ä°TB ve EÜ temsilcilerinden çalışmalarla ilgili görüÅŸmelerde bulundu. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ä°TB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Işınsu Kestelli, JTI Türkiye adına Mehmet AteÅŸ ve Japonya’dan gelen heyeti konuk etti. Eski Senato Salonundaki deÄŸerlendirme toplantısında, kurumların temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler de katıldı.

“BÄ°LÄ°MÄ° TOPLUMLA PAYLAÅžIYORUZ”

Üniversitelerin amacının topluma hizmet etmek ve bilim üretmek olduÄŸunu söyleyen Rektör Budak, “Bu amaçlardan biri de bilimi toplumla paylaÅŸmak ve toplum yararına kullanmaktır. Biz de bilgi birikimimizi, bilimsel çalışmalarımızı toplumumuzla paylaşıyoruz. Ä°zmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin kurulmasına Ege Üniversitesi olarak tam destek veriyoruz. Bu projeyi geliÅŸtirebileceÄŸimize inanıyorum. Güçlü akademik kadromuzla Tarım 4.0 anlamında birikimimizi üreticilerle ve STK’larla paylaÅŸmaktan mutluluk duyuyoruz. Gerek yeni teknolojilerin geliÅŸtirilmesi gerekse de Japonya’dan teknoloji transferi anlamında önem taşıyan projenin ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

“KONUMUZ AKILLI TARIM UYGULAMALARI”

Üniversite, STK ve özel sektörün bir arada olmasının önemine deÄŸinen BaÅŸkan Kestelli, “Burada konumuz akıllı tarım uygulamaları. Borsa olarak, akıllı tarım ve biliÅŸim teknolojilerine yatırım yapma hedefine öncelik veriyoruz. Sektörümüzün en temel hedefi, tarımda verimliliÄŸin artması. Ve elbette eksenimizde sürdürülebilirlik mevcut. Bundan hareketle Ä°zmir Ticaret Borsası olarak Ege Üniversitesi ile ‘Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0’ adlı heyecan verici bir proje baÅŸlattık. Projemizden, tarımın geleceÄŸini tasarlamak misyonu ile ‘Ä°zmir Tarım Teknoloji Merkezi’ kurulması vizyonu ortaya çıktı. Bütüncül bir bakış açısı ile üreticileri, teknoloji üretenleri, giriÅŸimcileri ve araÅŸtırmacıları bir araya getiren oluÅŸum hedefledik. Merkezin, araÅŸtırma, deneyimleme, tasarım ve inovasyon ortamı olmasını, üretim sahalarında, eÄŸitim merkezinde, model atölyelerinde, akıllı seralarında, laboratuvarlarında, tüm aktörleri buluÅŸturan bir tasarım ve üretim ortamı olmasını hayal ettik. Ege Üniversitesi ile çalışmalarımız devam ediyor. Bu yolda bizimle olan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a, akademisyenlerimize, Japonya ile ortak çalışma ÅŸansı yaratan JTI Türkiye temsilcilerine teÅŸekkür ediyor, projemizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuÅŸtu.

TEKNOLOJÄ° TRANSFERÄ°NÄ° HEDEFLÄ°YORUZ”

 JTI Türkiye adına toplantıya katılan Mehmet AteÅŸ, Türkiye’nin en büyük 21’inci firması olduklarını dile getirip, “Bizim buradaki amacımız, tütüne yönelik destek deÄŸil, Ä°zmir’deki tarımı desteklemeyi arzu ediyoruz. Elbette bunu tek başımıza yapmamız mümkün deÄŸil. Üniversitemizin ve borsamızın desteÄŸi olmadan bunu baÅŸaramayız, o yüzden teÅŸekkür ediyorum. Maddi desteÄŸin yanında teknoloji transferini de amaçlıyoruz. Benzer bir toplantıyı Tokyo’da yapmak istiyoruz. Hangi alanda en ideal desteÄŸi verebiliriz ve oradaki teknolojiyi ülkemize nasıl getirebiliriz diye görüÅŸmek istiyoruz. Ä°ki ülke arasında tarım alanında da köprü kurabilirsek bunun önemli bir avantajı olacaktır” dedi.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°