Ege'den üniversite-sanayi işbirliğinde Türkiye'ye örnek model

Sanayi kuruluÅŸunun projesine yüzde 75’e kadar destek imkanı

Ege Üniversitesi(EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın göreve geldiÄŸi günden bu yana geliÅŸtirmek için yoÄŸun çaba harcadığı üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸine EÜ’den örnek bir model hayata geçiriliyor. Türkiye’de ilk kez sanayicilerin Egeli akademisyenlerle iÅŸbirliÄŸinde geliÅŸtirecekleri projelerin yüzde 75’ine kadar destek saÄŸlayacaklarını dile getiren Rektör Budak, “Ülkemizin yerli ve milli üretim hedefleri doÄŸrultusunda, Ä°zmir ve bölge sanayinin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, sanayicilerimizin akademisyenlerimizle ortaklaÅŸa yürütecekleri bir proje destek türü geliÅŸtirdik” diye konuÅŸtu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve EÜ’nün, üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸinin daha ileri düzeye taşınması için yürüttüÄŸü projelere bir yenisi eklendi. Rektör Budak’ın talimatıyla EÜ Bilim Teknoloji Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (EBÄ°LTEM) tarafından geliÅŸtirilen proje kapsamında, sanayicilerin Egeli akademisyenlerle iÅŸbirliÄŸinde geliÅŸtirecekleri projelerin yüzde 75’ine kadar üniversitenin öz kaynaklarından destek saÄŸlanacak. EÜ tarafından Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek olan “Üniversite-Sanayi Güdümlü Projeleri” desteÄŸi sanayi üniversite kucaklaÅŸmasını amaçlıyor. Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri (BAP) kaynaklarından ayrılacak fonla desteklenecek projelerin yerli ve milli hedefler doÄŸrultusunda geliÅŸtirilmesine önem verdiklerini söyleyen Rektör Budak, “Ä°zmir ve bölge sanayinin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, sanayicilerimizin akademisyenlerimizle ortaklaÅŸa yürütecekleri bir proje destek türü geliÅŸtirdik” dedi.

"PROJELER HIZLI BÄ°R ÅžEKÄ°LDE ÜRÜNE DÖNÜÅžECEK"

Göreve geldiÄŸi günden bu yana üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸmesi için yoÄŸun çaba harcadığına dikkat çeken Rektör Budak, “Ege Üniversitesi yönetimi olarak, sanayicimizle yaptığımız toplantılarda elde ettiÄŸimiz çıktıları akademisyenlerimizle deÄŸerlendirdik. Bu süreçte katma deÄŸeri yüksek ürüne dönüÅŸen sanayiciyle ortak projelerimiz oldu. GeliÅŸtirilen ürün sayısının artması ve bu ürünlerin ülkemiz ekonomisine kazandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Åžimdi ise sanayiden gelen talepler, üniversitemiz akademisyenleri yürütücülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilecek ortak projelerle hızlı bir ÅŸekilde ürüne dönüÅŸebilecek. Bu destek kapsamında, BAP Uygulama Esasları doÄŸrultusunda proje partneri olan sanayi kuruluÅŸunun cihaz, sarf ve analiz giderlerinin maksimum yüzde 75’i desteklenecek” diye konuÅŸtu.

"KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK"

Adını bilimle duyuran üniversitemizin donanımlı öÄŸretim elemanları ve geliÅŸmiÅŸ alt yapısının iyi deÄŸerlendirilmesine dikkat çeken Rektör Budak, “Üniversitemizin kapıları sonuna kadar açık. Ülkesiyle devletiyle sorunu olmayan herkesle iÅŸbirliÄŸi yapmaya hazırız. Bugüne kadar akademisyenlerimiz bir ölçekte bireysel çalışmalarıyla projeler geliÅŸtirdi, ancak ÅŸimdi Ege Üniversitesi olarak hem akademisyenimizin hem de sanayicimizin yanındayız. Yeter ki ülkemizin geliÅŸmesine, ekonomisine katkı saÄŸlayacak katma deÄŸeri yüksek ürünler geliÅŸtirilsin. Biz gece gündüz demeden çalışmaya ve gereken desteÄŸi vermeye hazırız” dedi.