Çerez Örnek
canlı destek
Egeli Gençler Milli Mücadele Kahramanını Unutmadı

Egeli gençler, Milli Mücadelenin bilinmeyen kahramanlarından Yıldırım Kemal’in köyünü ziyaret ederek, kabri başında dualar ettiler.

Büyük Taarruz’un 97. yıl dönümü dolayısıyla Ege Üniversitesi mensubu bir grup genç, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert öncülüğünde “Zafer Yürüyüşüne” katıldı. Egeli Gençler, Milli Mücadelenin bilinmeyen kahramanlarından Yıldırım Kemal’in köyünü ziyaret ederek, kabri başında dualar ettiler.

Yıldırım Kemal’in Milli Mücadele’nin İzmir’e ilişkin safhalarında ismini tarihe altın harflerle yazmış bir kahraman olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Mert, “Ne hazindir ki, birçok konuda olduğu gibi gerçek kahramanları tanımakta ve onların aziz hatıralarına hürmette çoğu zaman sınıfta kalmaktayız. Oysa bugünkü varlığımızı, hürriyetimizi, bağımsızlığımızı sadece onlara borçluyuz. Unutmamalıyız ki, Yıldırım Kemalleri, en geniş ifadesi ile Mustafa Kemal’in askerlerini tanıyıp, ilham aldığımız müddetçe bu topraklarda başımız dik yürüyebilir ve bizden sonraki nesillere güven içinde devredebiliriz” diye konuştu.

Prof. Dr. Mert, “Yıldırım Kemal İzmirli bir genç, vatan aşkıyla sinesi yanmış, kavrulmuş bir fedaidir. Baytar olarak eğitim almasına rağmen henüz 17 yaşında iken askerliğe adım atmıştır. Mülâzım Yıldırım Kemal güzel İzmir’imizin istilaya maruz kaldığı günden itibaren sayıları sınırlı kahramanlarla birlikte mücadeleye atılarak saldırgan düşmanın daha içerilere taşmasına engel olmak üzere Akhisar, Balıkesir, Bursa cephelerinde göğsünü siper etmiş ve kendisini tanıyanların takdirini kazanacak derecede kahramanlıklar göstermiştir” dedi.

YILDIRIM KEMAL KİMDİR?

1898 yılında İzmir’de Namazgah mevkiinde, Abdullah Efendi Mahallesi’nde (bugün aynı yerde kendi adını taşıyan bir ilkokul vardır) dünyaya gelen Yıldırım Kemal, emekli bir asker olan İzmir Nüfus Müdürü Hasan Askeri Bey’in oğludur. İlk tahsilini İzmir’de tamamladıktan sonra İstanbul Yüksek Baytar (Veteriner Hekim) Okulu’nda okumuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla, 1916’da Yedek Subay Talimgâhı’na girerek 1917’de yedek subay oldu. Yunanlıların İzmir’e girmesiyle 1919-1922 yılları arasında İstiklal Harbi’ne katıldı. Önce İzmir, Manisa, Akhisar, Aydın, Balıkesir ve Bursa çevresinde çete reisliği; daha sonra da süvari teğmeni rütbesiyle 57’inci Tümen Emir Subaylığı bu sırada Denizli, Çal, Çivril savaşlarına katıldı- 2’nci Süvari Alayı 3’üncü Bölük Takım Komutanlığı ve Konya İnzibat Subaylığı görevlerinde bulundu. Çeşitli yerlerde birçok çete müsademelerine; ordu kurulduktan sonra da Sakarya, Eskişehir, İnönü, Dumlupınar, Afyon ve Büyük Taarruz muharebelerine katıldı.

Yıldırım Kemal, 27 Ağustos 1922 tarihinde Küçükköy’ün düşmandan temizlenmesi sırasında dört subay ve otuz er  ile birlikte bu çatışmada şehit oldu. Yıldırım Kemal ve arkadaşlarına ait şehitlik bugün Afyonkarahisar’ın  Sinanpaşa ilçesine bağlı, eski adı Küçükköy iken Yıldırım Kemal ismini alan köyde bulunuyor.

   

  


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ