Çerez Örnek
canlı destek
Ege Ãœniversitesi toplum ile bilimi buluÅŸturmaya devam ediyor

Ege Üniversitesi (EÜ) RektörlüÄŸü ve  Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi iÅŸbirliÄŸi ile “EÜ Gökyüzü Gözlem Kampı” etkinliÄŸi gerçekleÅŸtirildi.

Ülkemizin dev bilim merkezlerinden olan Ege Üniversitesinde; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen projelerle toplum ile bilim buluÅŸmaya devam ediyor.  Yeni yönetim anlayışı ile Ege Üniversitesi’nin kapılarını topluma açan, hakla arasındaki duvarları kaldıran Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatı ile ÅŸimdi de doÄŸa, bilim ve teknoloji konularında farkındalık yaratan EÜ Gökyüzü Gözlem Kampı düzenlendi.

Türkiye’de astronomi alanında yapılan yılın en kapsamlı etkinliÄŸine Ege Üniversitesi üst yönetimi, akademisyenler, öÄŸrenciler,  ÅŸehir içi ve ÅŸehir dışından, toplumun her kesiminden ve her yaÅŸ grubundan astronomi meraklıları katıldı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bilimle toplumu buluÅŸturduÄŸumuz projelerimiz kapsamında, üniversitemizin gözlemevinde yılın en kapsamlı astronomi etkinliÄŸi düzenliyoruz. EÜ Gökyüzü Gözlem Kampında uzay tutkunları evrenimizle ilgili merak ettiklerini öÄŸreniyor. Gökyüzü Gözlem Kampımızda katılımcılar gece de gökyüzünü inceleme fırsatı buldu. Aynı zamanda üniversitemizin yürüttüÄŸü, TÜBÄ°TAK projesi kapsamında, üst düzey astronomi projesinin bilimsel gözlemleri Türkiye’de ilk kez halka açık yapıldı” dedi.

EtkinliÄŸin açılışında konuÅŸan EÜ Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, “Sizlere burada neÅŸeli, zevkli, bilgi dolu, öÄŸrenirken eÄŸleneceÄŸiniz bir etkinlik programı hazırladık. Bu etkinliÄŸe destek veren rektörlüÄŸümüze, birimlerimize ayrı ayrı teÅŸekkür ediyoruz. Burada 450 kiÅŸiyiz. Bu etkinlik üniversitemiz tarihinde gözlemevinde yapılan en kalabalık etkinlikten üç kat daha kalabalık bir etkinlik. Üniversitemizin 2019-2020 eÄŸitim öÄŸretim yılına böyle güzel bir etkinlik ile açmış olacak” dedi.

ASTRONOMÄ° MERAKLILARI Ä°ÇÄ°N DOLU DOLU PROGRAM

Ä°zmir’in doÄŸusunda yer alan Nif Dağı eteklerinde yer alan Ege Üniversitesi Gözlemevi yerleÅŸkesinde Gökyüzü Gözlem Kampı’nda katılımcılar teleskoplarla GüneÅŸ, Ay, Jüpiter, Satürn ve derin uzay cisimlerinin gözlemlerini yaptılar. Ayrıca katılımcılar Doç. Dr. Hasan Ali Dal ve gözlemevi çalışanları rehberliÄŸinde Göktaşı Koleksiyonu Sergisi ile Yıldızların YaÅŸamı gezisi, Karadelik Simülasyon deneyi ve Dünya’nın kendi ekseninde döndüÄŸünü ispatlayan ülkemizdeki tek dev sarkaç ile deney çalışmaları hakkında bilgilendirildi. Etkinlik boyunca çocuklara yönelik Mars yüzey aracı yapımından güneÅŸ saati yapımına kadar beÅŸ farklı atölye çalışması gerçekleÅŸtirildi. Atölye çalışması sonunda minik katılımcılar çalışmalarını katılımcılarla paylaÅŸtı.

ANTALYA’DAKÄ° TELESKOPA CANLI BAÄžLANTI

Etkinlikte, Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal,  “Derin Uzaydaki Ä°nsan” konulu bir konferans verdi. Konferans sırasında 450 kiÅŸinin katıldığı bilimsel bir etkinlik yapılarak Antalya’da bulunan ulusal gözlemevinin teleskoplarına uydu üzerinden baÄŸlanıldı. Bu bilimsel çalışma ile ilgili konuÅŸan Doç. Dr. Dal, “Üniversitemizin bir araÅŸtırma merkezindesiniz. Üniversitemizin çok büyük emeklerle ortaya koyduÄŸu ve geliÅŸtirdiÄŸi ve geliÅŸtirmeye devam ettiÄŸi bir araÅŸtırma merkezindesiniz. Dolayısıyla burası bir bilim ve eÄŸitim yuvası. Bugün burada bilimsel bir etkinliÄŸe de canlı olarak katılıyorsunuz. 450 kiÅŸi ile bir bilimsel astronomi gözlemi yapıyoruz. Bu gözlemde Antalya’da bulunan ulusal gözlemevinin teleskoplarına uydu üzerinden baÄŸlandık ve oradaki bir teleskobu aktif hale getirip gökyüzüne bilimsel gözlem yapma fırsatı elde ettik” diye konuÅŸtu.

Gününün sonunda dileyen katılımcılar çadırlarını kurarak etkinlik alanında konakladı.  EtkinliÄŸin son gününde katılımcılar, Yıldız Tepe’ye bir doÄŸa yürüyüÅŸü gerçekleÅŸtirdi.

    

  

  


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°