Egeli İletişimcilerden Uluslararası Medya Okuryazarlığı Projesi

Ege Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi ve Bornova Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü, yeni medya okuryazarlığı konusunda Erasmus Plus projesinde bir araya geliyor.

Bornova Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü koordinatörlüÄŸünde, Ege Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi’nin ortaklığında hazırlanan “New Media Literacy for School and Special Education/ Okullarda ve Özel EÄŸitimde Yeni Medya Okuryazarlığı” baÅŸlıklı uluslararası proje, baÅŸvurduÄŸu kategoride, 284 proje arasından hibe almaya hak kazandı. Projeyi, Türkiye’den; Ege Üniversitesi, Bornova Anadolu Lisesi ve Tülay AktaÅŸ Ä°ÅŸitme Engelliler Okulu yaÅŸama geçirirken yurtdışı ortaklarını ise Ä°talya Floransa Üniversitesi,  Hollanda Amsterdam Üniversitesi ve her iki ülkeden üç ayrı eÄŸitim kurumu oluÅŸturuyor.

Projede,  Ege Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Halkla Ä°liÅŸkiler ve Tanıtım Bölümü’nden; Doç. Dr. Özgür KöseoÄŸlu, Dr. ÖÄŸr. Üyesi Deniz Maden, Doç. Dr. Nahit Erdem Köker ve Doç. Dr. Mine Yeniçeri Alemdar araÅŸtırma ekibi olarak yer alıyor.

Ekibin ilk toplantısı, EÜ Ä°letiÅŸim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı ve Bornova Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürü Kadir KadıoÄŸlu’nun katılımıyla gerçekleÅŸti. AraÅŸtırma ekibi daha sonra Prof. Dr. Dilek Takımcı’yı makamında ziyaret ederek proje detayları hakkında bilgilendirdi. Prof. Dr. Takımcı, projenin medya okuryazarlığı açısından önemine deÄŸinerek, araÅŸtırma ekibine ve katkı sunan kurum ve kuruluÅŸlara teÅŸekkür etti.

Projenin amacı hakkında konuÅŸan ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Alemdar, “Projenin temel amacı, öÄŸrencilerin yeni medya okuryazarlık becerilerinin artırılmasında kritik bir aracı rolüne sahip olan öÄŸretmenlerin, bu aracılığı en iyi ÅŸekilde gerçekleÅŸtirebilmeleri için yeni medya okuryazarlık becerilerini uluslararası etkileÅŸim yolu ile geliÅŸtirmektir. Proje 12 ay sürecek” dedi.

Yeni Medya Okuryazarlığı Konusunda ÖÄŸretmen Kazanımları Artırılacak

Doç. Dr. Nahit Erdem Köker, “Projede, öÄŸrencilerin internet kullanım yetkinliklerinin fırsat sunacak ÅŸekilde nasıl daha iyi yönde geliÅŸtirileceÄŸi ve riskli alanların nasıl kontrol altına alınmasına gerektiÄŸine iliÅŸkin farkındalık oluÅŸturulması bekleniyor.  Bu proje ile yeni medya okuryazarlık becerisi artmış olan öÄŸretmenler, bu becerileri öÄŸrencilerine aktarabilecek. ÖÄŸretmenler aldıkları yeni medya okuryazarlığı ve giriÅŸimciliÄŸe yönelik eÄŸitimlerle, dijital çaÄŸa uygun eÄŸitim ve öÄŸretim materyallerini kullanmaya baÅŸlayabilecekler” diye konuÅŸtu.

Projenin 5 Yurtdışı Eğitim Kurumu Ortağı Bulunuyor

Projenin üniversite ve eÄŸitim kurumlarından oluÅŸan bir ortaklık yapısı ile oluÅŸturulduÄŸunu ifade eden Dr. ÖÄŸr. Üyesi Deniz Maden, “ Yeni medyaya iliÅŸkin sorun ve fırsatların ortak özellikleri ayrıca dijital kültürün sınır tanımayan doÄŸası sebebiyle tasarlanan proje konsorsiyumu 5 yurtdışı ortağı ile Ä°talya ve Hollanda’daki üniversiteler ile eÄŸitim kurumlarını içeriyor. Hollanda’dan ‘Universiteit Van Amsterdam’ ve ‘Koninklijke Kentalis Guyotschool voor VSO’,  Ä°talya’dan ise ‘Assisi Internatıonal School’ ve ‘Fondazione Patrizio Paoletti Per Lo Sviluppo E La Comunicazione’  üniversite ve eÄŸitim kurumları ile ortaklık yapısı içinde bulunuyoruz” dedi.

İyi Uygulamalar Yerinde Araştırılacak

Doç. Dr. Özgür KöseoÄŸlu, “Ege Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi akademisyenlerinden oluÅŸan araÅŸtırma ekibi farklı ülkelerde yeni medya okuryazarlığı konusundaki uygulama ve deneyimleri sahada gözlemleyecek. Böylelikle diÄŸer ülkeler ile Türkiye’yi kıyaslama ÅŸansı yakalayacağız. Proje ile uluslararası etkileÅŸim sayesinde iyi uygulamaların ülkemize kazandırılmasına da rehberlik edilecek” diye konuÅŸtu.

Hedef Dezavantajlı ÖÄŸrencilere Dokunabilmek

Proje, orta ve lise öÄŸrenimi veren okulların yanı sıra, özel eÄŸitim ihtiyacı olan okullardaki öÄŸretmen ve öÄŸrencilere de ulaÅŸmayı hedefliyor. Özellikle, dezavantajlı grupta yer alan öÄŸrencilerin toplumsal ve sosyal katılımının saÄŸlanması, yaÅŸam kalitelerini artırma ve gelecekte sahip olacakları dijital yeterlilikler ile istihdam olanaklarının desteklenmesi ise projenin beklenen sonuçları arasında yer alıyor.

Yeni Medya Okuryazarlığı Konusunda ÖÄŸretmen Kazanımları Artırılacak

Projenin 5 Yurtdışı Eğitim Kurumu Ortağı Bulunuyor