El Cerrahisinin öncü ismine veda

Prof. Dr. Fatma Merih Eroğlu son yolculuğuna uğurlandı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı kurucularından ve 30 yıldan fazla direktörlüğünü yapan Prof. Dr. Fatma Merih Eroğlu, fakültede düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

“Kadından ortopedist olmaz!” algısını yıkan doktorlar arasında gösterilen Prof. Dr. Fatma Merih Eroğlu, 2001 yılında Uluslararası El Cerrahları Federasyonu tarafından el cerrahisinin öncü isimleri arasına seçilen ikinci Türk doktor olmuştu.

Muhittin Erel Amfisinde düzenlenen anma törenine; Eroğlu Ailesi,  EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, dekanlık ve başhekimlik üst yöneticileri, akademisyenler ve hastane çalışanları katıldı.

Törende Prof. Dr. Fatma Merih Eroğlu’nun özçgeçmişini aktaran Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çallı ‘‘ Merih Hocamızın disiplinli çalışmaları ve hepimizi yurt dışında farklı üniversitelerde eğitim almaya yönlendirmesi anabilim dalımızın bugünkü vizyonuna ve birikimine kavuşmasını sağlamıştır’’ dedi.

Anma töreninde üzüntüsünü dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak ise ‘‘Ege Üniversitesinin Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk sıralarda yer almasında Merih Hocamız gibi ‘çınar’ların emeği var. Kendisinin o günkü koşullarda nasıl bir vizyona sahip olduğunu yetiştirdiği öğrenciler, hocalardan görüyoruz. Kurumların bir yere gelmesi bir anda olmuyor.  Uzun yıllara dayanan bu emekler sonucunda kurumlar ilerleme gösterebiliyor. Böyle dev hizmetleri olan büyük çınarlar bizim için büyük kayıp.  Merih Hocamızın inanılmaz bir disiplin ve özveri yansıması olan özgeçmişinden hepimizin çıkaracağı dersler var. Böyle bir büyüğümüzü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Eroğlu Ailesine sabır diliyorum. Allah rahmet eylesin. Hocamızın mekanı cennet, ruhu şad olsun. Üniversitemize metanet diliyorum’’ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Fatma Merih Eroğlu, Alsancak Hocazade Camii’nde öğlen namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Eski Bornova Mezarlığına defnedildi.

Fatma Merih Eroğlu

1924 yılında İstanbul’da doğan Dr. Merih Eroğlu 1947’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 1951 yılında aynı klinikte uzman oldu. 1954 yılında, “Sinovyal biopsinin eklem hastalıklarında tanısal değeri” konulu tezi ile doçentlik unvanını aldı. 1956’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçmesinden kısa bir süre sonra, önce New York Hospital for Special Surgery ve Hartford Newington Çocuk Hastanesi’nde, daha sonra ise Boston Children Medical Center’da çalışmalar yaptı. 1959’da Türkiye’ye dönmesinden sonra, 1960 yılında, Prof. Dr. İzzet Birand ile beraber 18 yataklı Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi Kliniği’ni kurdu. Aynı yıl Dr. İzzet Birand’dan sonra kliniğin 2. Direktörü oldu. 1961 yılında profesörlük ünvanını aldı. 1963 yılında Londra ve Viyana’da kalça ve el cerrahisi üzerine eğitim aldı. 1964 yılında yoğun çaba sarf ederek, çocuk cerrahisi ve ortopedinin birbirinden ayrılmasına dair Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvurunun kabul edilmesi üzerine, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görevine devam etti. 1969 yılına gelindiğinde, yardımsever Hamdi Dalan’ın katkılarıyla, 3 katlı, 60 yataklı ve 3 ameliyathaneli bağımsız bir ortopedi ve travmatoloji binasının yapılmasına önayak oldu. 1970 yılında kurulan Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’nin ilk yönetim kurulunda 2. Başkan olarak görev aldı. Aynı yıl, el cerrahisi üzerine eğitim almak üzere, Columbia Üniversitesi Presbyterian Hastanesi’ne gitti. 1991 yılında emekli olana dek anabilim dalı başkanlığı görevini sürdürdü. Emekliliğinden sonra da ortopediyle bağlarını koparmayan Dr. Merih Eroğlu, TOTBİD Çocuk Ortopedisi Şubesi’nin 1994 yılındaki kuruluşunda kurucu üyeler arasında yer aldı. 2001 yılında İstanbul’da düzenle nen 8. IFSSH (International Federation of Societies for Surgery of the Hand) toplantısında, el cerrahisinin öncü isimlerinden biri olarak ilan edilerek, 1995’te bu unvana erişen Prof. Dr. Rıdvan Ege’den sonra bu unvanı kazanan ikinci Türk oldu.