El Cerrahisinin öncü ismine veda

Prof. Dr. Fatma Merih Eroğlu son yolculuğuna uğurlandı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı kurucularından ve 30 yıldan fazla direktörlüÄŸünü yapan Prof. Dr. Fatma Merih EroÄŸlu, fakültede düzenlenen törenle son yolculuÄŸuna uÄŸurlandı.

“Kadından ortopedist olmaz!” algısını yıkan doktorlar arasında gösterilen Prof. Dr. Fatma Merih EroÄŸlu, 2001 yılında Uluslararası El Cerrahları Federasyonu tarafından el cerrahisinin öncü isimleri arasına seçilen ikinci Türk doktor olmuÅŸtu.

Muhittin Erel Amfisinde düzenlenen anma törenine; EroÄŸlu Ailesi,  EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, dekanlık ve baÅŸhekimlik üst yöneticileri, akademisyenler ve hastane çalışanları katıldı.

Törende Prof. Dr. Fatma Merih EroÄŸlu’nun özçgeçmiÅŸini aktaran Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Çallı ‘‘ Merih Hocamızın disiplinli çalışmaları ve hepimizi yurt dışında farklı üniversitelerde eÄŸitim almaya yönlendirmesi anabilim dalımızın bugünkü vizyonuna ve birikimine kavuÅŸmasını saÄŸlamıştır’’ dedi.

Anma töreninde üzüntüsünü dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak ise ‘‘Ege Üniversitesinin Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk sıralarda yer almasında Merih Hocamız gibi ‘çınar’ların emeÄŸi var. Kendisinin o günkü koÅŸullarda nasıl bir vizyona sahip olduÄŸunu yetiÅŸtirdiÄŸi öÄŸrenciler, hocalardan görüyoruz. Kurumların bir yere gelmesi bir anda olmuyor.  Uzun yıllara dayanan bu emekler sonucunda kurumlar ilerleme gösterebiliyor. Böyle dev hizmetleri olan büyük çınarlar bizim için büyük kayıp.  Merih Hocamızın inanılmaz bir disiplin ve özveri yansıması olan özgeçmiÅŸinden hepimizin çıkaracağı dersler var. Böyle bir büyüÄŸümüzü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. EroÄŸlu Ailesine sabır diliyorum. Allah rahmet eylesin. Hocamızın mekanı cennet, ruhu ÅŸad olsun. Üniversitemize metanet diliyorum’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Prof. Dr. Fatma Merih EroÄŸlu, Alsancak Hocazade Camii’nde öÄŸlen namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Eski Bornova Mezarlığına defnedildi.

Fatma Merih EroÄŸlu

1924 yılında Ä°stanbul’da doÄŸan Dr. Merih EroÄŸlu 1947’de Ä°stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 1951 yılında aynı klinikte uzman oldu. 1954 yılında, “Sinovyal biopsinin eklem hastalıklarında tanısal deÄŸeri” konulu tezi ile doçentlik unvanını aldı. 1956’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçmesinden kısa bir süre sonra, önce New York Hospital for Special Surgery ve Hartford Newington Çocuk Hastanesi’nde, daha sonra ise Boston Children Medical Center’da çalışmalar yaptı. 1959’da Türkiye’ye dönmesinden sonra, 1960 yılında, Prof. Dr. Ä°zzet Birand ile beraber 18 yataklı Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi KliniÄŸi’ni kurdu. Aynı yıl Dr. Ä°zzet Birand’dan sonra kliniÄŸin 2. Direktörü oldu. 1961 yılında profesörlük ünvanını aldı. 1963 yılında Londra ve Viyana’da kalça ve el cerrahisi üzerine eÄŸitim aldı. 1964 yılında yoÄŸun çaba sarf ederek, çocuk cerrahisi ve ortopedinin birbirinden ayrılmasına dair SaÄŸlık Bakanlığı’na yaptığı baÅŸvurunun kabul edilmesi üzerine, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı olarak görevine devam etti. 1969 yılına gelindiÄŸinde, yardımsever Hamdi Dalan’ın katkılarıyla, 3 katlı, 60 yataklı ve 3 ameliyathaneli bağımsız bir ortopedi ve travmatoloji binasının yapılmasına önayak oldu. 1970 yılında kurulan Türk Ortopedi ve Travmatoloji BirliÄŸi DerneÄŸi’nin ilk yönetim kurulunda 2. BaÅŸkan olarak görev aldı. Aynı yıl, el cerrahisi üzerine eÄŸitim almak üzere, Columbia Üniversitesi Presbyterian Hastanesi’ne gitti. 1991 yılında emekli olana dek anabilim dalı baÅŸkanlığı görevini sürdürdü. EmekliliÄŸinden sonra da ortopediyle baÄŸlarını koparmayan Dr. Merih EroÄŸlu, TOTBÄ°D Çocuk Ortopedisi Åžubesi’nin 1994 yılındaki kuruluÅŸunda kurucu üyeler arasında yer aldı. 2001 yılında Ä°stanbul’da düzenle nen 8. IFSSH (International Federation of Societies for Surgery of the Hand) toplantısında, el cerrahisinin öncü isimlerinden biri olarak ilan edilerek, 1995’te bu unvana eriÅŸen Prof. Dr. Rıdvan Ege’den sonra bu unvanı kazanan ikinci Türk oldu.