Çerez Örnek
canlı destek
Ege’de kile antibakteriyel özellik kazandırıldı

 

    Ege Üniversitesi (EÜ) Kimya MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Yapar, yaptığı çalışmayla kile antibakteriyel özellik kazandırmayı baÅŸardı. Prof. Dr. Yapar’ı buluÅŸundan dolayı tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, elde edilen ürünün alkol içermediÄŸini, uzun süre etkisini koruduÄŸunu ve özellikle saÄŸlık kuruluÅŸlarında kullanılabileceÄŸini söyledi.

    EÜ Mühendislik Fakültesi Kimya MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Yapar ile proje ekibi, Türkiye’de bol miktarda bulunan ve kolay ulaşılabilen kile antibakteriyel özellik kazandırmak için baÅŸlattığı  çalışmada baÅŸarıya ulaÅŸtı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, baÅŸarılı bir buluÅŸa imza atan Prof. Dr. Yapar’ı çalışmalarını yürüttüÄŸü laboratuvarda ziyaret etti. Prof. Dr. Yapar’ı buluÅŸu nedeniyle tebrik eden Rektör Budak, “ÖÄŸretim üyemiz, çalışma ekibiyle özellikle hastane gibi saÄŸlık kuruluÅŸlarında bakteri bulaÅŸmasını engellemek amacıyla kile antibakteriyel bir malzeme katarak yeni bir ürün geliÅŸtirdi. Bu ürün, bulaşıcı bakteriyel hastalıkları engelleyebilecek. Patent aÅŸamasında olan ürünü geliÅŸtiren hocamızı ve ekibini tebrik kutluyorum. Ayrıca yatırımcıları da üniversitemize davet etmek istiyorum” dedi.

    ALKOL Ä°ÇERMÄ°YOR, ETKÄ°SÄ° DAHA UZUN SÜRÜYOR

    Daha çok killer üzerine çalışmalar yaptığını kaydeden Prof. Dr. Yapar, “Killer çok kolay iÅŸleniyor ve her istediÄŸiniz ÅŸekle sokabiliyorsunuz. Genellikle insanlar çanak çömlek veya seramik materyallerde tanıyor kili, aslında kil endüstriyel bir malzemedir. Kili çeÅŸitli yöntemlerle iÅŸleyerek ekonomik deÄŸeri çok yüksek ürünler de elde edebilirsiniz. Ham haliyle çok deÄŸerli deÄŸildir ama iÅŸlediÄŸinizde çok deÄŸerli hale gelir. Kille ilgili pek çok çalışma yaptık, son olarak kile antibakteriyel özellik kazandırıp kazandıramayacağımızı düÅŸündük. Çünkü doÄŸada antibakteriyel özellik gösteren  bazı kil türleri var ama onlar çok kısıtlı miktarda ve bizim ülkemizde bulunmuyorlar. Biz de ülkemizde bol miktarda olan kile böyle bir özellik kazandırıp ekonomik deÄŸer yaratabilir miyiz diye düÅŸündük. Åžu anda kile, antibakteriyel bir malzeme koyarak malzememizi ürettik. Testlerini yaptık, bazı bakterilerde etkili olduÄŸunu gördük ve patent baÅŸvurumuzu yaptık. Çok geniÅŸ kullanım alanları var. Alkol içermiyor ve etkisi de uzun sürüyor. Antibakteriyel sabun ve formülasyonlarda bazı sorunlar olduÄŸunu biliyoruz. GeliÅŸtirdiÄŸimiz üründe söz konusu sorunlar ortadan kalkıyor. Çalışmamızı ilerleyen dönemlerde farklı ürünlerde de deÄŸerlendirmek istiyoruz” diye konuÅŸtu.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°