Ege Ãœniversitesinden organ nakil bekleyen hastalara bayram hediyesi

Ege Üniversitesi Organ Nakli AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi hastalara bayram sevinci yaÅŸattı.

Kurban Bayram tatilinde de organ nakillerine devam eden merkezde 3 hastaya böbrek, 2 hastaya da karaciÄŸer nakledildi.

Organ naklinde Türkiye'nin referans merkezi olan  Ege Üniversitesi Organ Nakli AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi kurban bayramında da önemli baÅŸarılara imza attı. Ä°zmir ve Denizli’de yaÅŸamını yitiren 3 kiÅŸinin bağışlanan organları ile  5  hastahayata tutundu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin organ naklinde bir referans merkezi olduÄŸunu hatırlatan EÜ Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak " Organ naklinde tüm branÅŸlarda nakil yapabilen tek merkez olarak ülkemizin referans hastanesi durumundayız.  Hastanemizde verilen saÄŸlık hizmetinin yanı sıra devam eden klinik çalışmalar açısından da ülkemizde en çok klinik araÅŸtırma yapan kuruluÅŸların başında geliyoruz. Hocalarımızın gece gündüz ve tatil demeden hastalarımıza ÅŸifa dağıtması ise bizleri gururlandırıyor.  Kurban Bayramında bizlere ve hastalarımıza bir bayram sevinci daha yaÅŸattıkları için bu önemli operasyonlarda görev alan tüm çalışanlarımıza  teÅŸekkür ediyorum. Ege Üniversitesinin geleneÄŸinde olan çalışma azmi ve insana verilen deÄŸerin bir örneÄŸini daha yaÅŸattılar. Organlarını bağışlayarak böylesine kutsal bir davranışta bulunan vatandaÅŸlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

EÜ Rektör Yrd. ve Organ Nakli AraÅŸtırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Kutsal Turhan ise merkezin, Türkiye’nin en eski ve büyük organ nakli merkezlerinden birisi olduÄŸunu söyledi. Prof. Dr. Turhan merkezde karaciÄŸer naklinin ilk olarak 1994 yılında baÅŸladığını ifade ederek ÅŸöyle konuÅŸtu:“ KaraciÄŸer nakli programımız yaklaşık 24 yıldır üniversitemizde baÅŸarıyla devam etmektedir. Yıllık yaklaşık 100 nakil sayısı ile ülkemizin önemli merkezlerinden biri konumundayız. Bu baÅŸarımızın yanında  organ naklinin  her alanında deneyimli bir kadroya sahibiz. Merkezimiz aynı zamanda bir eÄŸitim üssü konumunda ve ÅŸu anda Türkiye’deki pek çok karaciÄŸer nakli merkezinde Ege üniversitesinden eÄŸitim almış profesyoneller çalışıyor. Merkezimizi Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın desteÄŸiyle yakın gelecekte  hem eÄŸitim hem de hizmet anlamında ülkemizin ihtiyacını karşılar konuma getireceÄŸiz. Ve bu çıtayı daha da yükselterek merkezimizi saÄŸlık turizminin bir parçası yapacak ve yurtdışı hastalara da hizmet verebilecek donanıma ulaÅŸacağız. Tüm bu çalışmalarımızın yanında  organ naklinde bir ekol olan merkezimiz mesai sınırlaması olmadan çalışmalarını sürdürüyor. Son nakillerimizde de bu durumu göstermenin haklı gururunu yaşıyoruz. DeÄŸerli hocalarımıza ve ekiplerine bu  özverili çalışmalarından dolayı teÅŸekkür ediyorum.”

“Organ naklinde tatil yoktur sadece nakil ve hasta vardır”

Merkezin KaraciÄŸer Nakil sorumlusu Genel Cerrahi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Murat Zeytunlu da organ naklinin dünyadaki en büyük cerrahi operasyonları bünyesinde barındırdığını belirterek “ Organ naklinin ülkemiz için katma deÄŸer yaratabilecek potansiyeli var. Ve biz çok çalışarak bu potansiyeli arttırmayı hedefliyoruz. Merkezimizin geleneÄŸi ve çalışan yapısı bu katma deÄŸeri üretebilecek donanıma sahip. Organ naklinde tatil, mesai, bayram hiçbir sınırlama olmadan  sadece nakil ve hastanın saÄŸlığına odaklanmış bir ekibiz” dedi.

Böbrek Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Taylan Özgür Sezer de nakillerin baÅŸarılı geçtiÄŸini söyledi. Doç. Dr. Sezer, bayram tatilinde organ nakli bekleyen hastalarımızı saÄŸlığına kavuÅŸturmanın mutluluÄŸunu yaşıyoruz.  Burada önemli olan konuların başında donörlerimizin ve ailelerinin duyarlılığı geliyor. Daha fazla hastayı saÄŸlığına kavuÅŸturmak için toplumumuzda organ nakli farkındalığının artmasını diliyoruz” dedi.

Yıllardır nakil bekleyen hastalar bayram sevinci yaÅŸadı

Ä°zmir’de özel bir hastanede kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden 47 yaşındaki erkek donörün karaciÄŸeri ve 2 böbreÄŸi  organ nakli bekleyen 3 hastaya nakledildi. Donörün karaciÄŸeri 5 yıldır karaciÄŸer sirozu tanısı konulan  Aynur Derici’ye (47) böbrekleri ise 19 yıldır diyaliz hastası olan Hatice Çakırsu’ya (61) ve 9 yıldır diyaliz hastası olan AyÅŸegül Çevik’e(42) nakledildi.

Yine  Ä°zmir’de özel bir hastanede, vefat eden 68 yaşındaki erkek donörün karaciÄŸeri,  acil nakil ihtiyacı olan Ä°smail Mucık’a(59) nakledilirken Denizli’de  beyin kanaması nedeniyle  hayatını kaybeden 49 yaşındaki kadın donörün böbreÄŸi ise 11 yıldır diyaliz hastası olan Meryem TokkaÅŸ’a (41) nakledildi.

Kadavradan alınan nakillerle gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda hastaların saÄŸlık durumları her geçen gün iyiye gidiyor. Hastalar, kendilerine ikinci hayatı sunan Ege Üniversitesi cerrahlarına ve operasyonlarda görev alan saÄŸlık çalışanlarına  teÅŸekkür etti.