Çerez Örnek
canlı destek
Egeli bilim insanından mikotoksin tespit eden sensör

 

    Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, bazı küfler tarafından üretilen, gıdalarda verim ve üretim kaybının yanı sıra söz konusu gıdaların tüketilmesi durumunda insan saÄŸlığını tehdit eden mikotoksinlerin tespit edilmesi için sensör geliÅŸtirdi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, baÅŸarılı bilim insanı Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan ile ekibini çalışmalarından dolayı tebrik etti.

    EÜ Eczacılık Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, ekibiyle araÅŸtırma laboratuvarında saÄŸlık, gıda, çevre ve savunma sanayine yönelik biyosensör sistemleri geliÅŸtiriyor. AraÅŸtırma ekibi, bu sistemler sayesinde, Hepatit B, AIDS, Zika virüsü gibi bulaşıcı ve Faktör V-Leiden Mutasyonu ve Akdeniz Anemisi gibi kalıtımsal bazı hastalıkların yanı sıra kanser, diyabet gibi hastalıklara ait çeÅŸitli biyobelirteçlerin analizi, gıda kontaminantları ile çevresel kirleticilerin (ağır metaller, toksinler) analizinde kullanılması için çalışmalar yürütüyor. SaÄŸlık bilimleri alanındaki çalışmalarıyla 2015 yılı TÜBÄ°TAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan ödülünü CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’dan aldı. Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, güncel projelerinden birinde araÅŸtırma ekibiyle bazı küfler tarafından üretilen, gıdalarda verim ve üretim kaybının yanı sıra söz konusu gıdaların tüketilmesi durumunda insan saÄŸlığını tehdit eden mikotoksinlerin tespit edilmesi için sensör geliÅŸtirdi.

    MALÄ°YET DÜÅžECEK ZAMAN KAZANILACAK

    Pek çok ödül sahibi Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan ile ekibini ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, baÅŸarılı ekibi çalışmalarından dolayı kutladı. GeliÅŸtirilen sensörle yapılacak testlerin hem daha ucuza mal olacağını hem de daha hızlı yapılacağını söyleyen Rektör Budak, “Hocamız ve öÄŸrencileri gıdalarda üretimden tüketim safhasına kadar küf mantarının yol açtığı bir mikotoksin olan Zearalenon (ZEN) tespiti için çok daha hızlı ve kolay yöntem geliÅŸtirdi. Günümüzde bu analizler, ELISA Testi ile yapılıyordu. AraÅŸtırma ekibimiz özellikle saÄŸlık açısından riskli olan söz konusu mikotoksinin tespitine yönelik gıda kontrolleri ve saÄŸlığımız açısından yeni yöntem geliÅŸtirerek önemli bir çalışmaya imza attı. Çalışmaları nedeniyle hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum. Üniversitemiz topluma hizmet anlamında çalışmalarını sürdürecek” diye konuÅŸtu.

    Ä°NSAN SAÄžLIÄžI AÇISINDAN Ä°ZLENMELÄ°

    Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından dünyada üretilen hububatın yaklaşık yüzde 25'inin mikotoksinlerle kontamine (bulaÅŸmış) olmasının öngörüldüÄŸüne yönelik rapor hazırlandığını hatırlattı. Mikotoksinlere baÄŸlı olarak üretimde verim ve kalite kaybının yanı sıra, bu ürünlerin tüketimi sonucunda çeÅŸitli hastalıkların geliÅŸmesi sebebiyle insan saÄŸlığını tehdit ettiÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, bu nedenle tüm ülkelerde tarımsal ve iÅŸlenmiÅŸ gıdalarda mikotoksinlerin izlenmesi gerektiÄŸini kaydetti. Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, “Dolayısıyla son çalışmalarımızdan birinde, bitkisel bir mikotoksin olan Zearalenon (ZEN)’un duyarlı ve seçimli ÅŸekilde elektrokimyasal analizini mümkün kılan maliyeti düÅŸük ‘kullan-at’ sensör teknolojisi (ZentoSens) geliÅŸtirilmesi konusu ele alınmış ve patent baÅŸvurusu yapılmıştır. Çalışmamızda mısır unu, mısır niÅŸastası ve malt içeceÄŸi gibi gıda örneklerinde Zearalenon analizi gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir” dedi.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°