Çerez Örnek
canlı destek
Egeli bilim insanları 3 bin 600 yıllık tekstil parçaları buldu

    Denizli’nin Çivril ilçesindeki Beycesultan HöyüÄŸü'nde Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. EÅŸref Abay BaÅŸkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor.

    Egeli bilim insanları, Denizli’nin Çivril ilçesindeki Beycesultan HöyüÄŸü'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda, 3 bin 600 yıllık olduÄŸu tahmin edilen tekstil ürünleri ve dokuma tezgâhı ağırlıkları buldu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, tarihe ışık tutan baÅŸarılarından ötürü Prof. Dr. Abay ve ekibini tebrik etti. Prof. Dr. Budak, daha önce söz konusu kazı alanını ziyaret edip Prof. Dr. Abay’dan çalışmalar hakkında bilgi almıştı.

    Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili ve aynı zamanda Arkeoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. EÅŸref Abay baÅŸkanlığındaki ekip tarafından sürdürülen Beycesultan HöyüÄŸündeki kazı ve restorasyon çalışmaları ile tarihe ışık tutuyor.

    Denizli'nin Çivril ilçesindeki Beycesultan HöyüÄŸü'nün, Batı Anadolu'nun en büyük yerleÅŸim yerinden biri olduÄŸunu ifade eden Prof. Dr. Abay, buranın milattan önce 5 bin yılında kurulduÄŸunu tahmin ettiklerini söyledi. 2008 yılından bu yana bölgede kazı yaptıklarını, ÅŸu ana kadar iki büyük yerleÅŸim tabakasını ortaya çıkardıklarını ifade eden Prof. Dr. Abay, Geç Kalkolitik Dönemden Geç Tunç ÇaÄŸ sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakası tespit edilen alan üzerinde en son Selçuklu döneminden bir yerleÅŸimin bulunduÄŸunu dile getirdi.

    Prof. Dr. Abay, bunlardan en eskisinin milattan önce 1600 yılına tarihlendirildiÄŸini ve Beycesultan'ın o dönemde Batı Anadolu'nun en önemli kentlerinden biri olduÄŸunun anlaşıldığını söyledi.

    Bu yılki kazılarda 3 bin 600 yıllık olduÄŸu tahmin edilen tekstil parçaları ve dokuma tezgahı ağırlıkları bulduklarını, bunun da bölgenin bilinenden çok daha eski tekstil kenti olduÄŸunu gösterdiÄŸini vurgulayan Prof. Dr. Abay, “Beycesultan’da yaptığımız kazılarda Denizli'de tekstil üretiminde çok daha eski bir geleneÄŸin olduÄŸunu gördük.  Bu yıl yaptığımız kazıda bir tekstil tezgahını yanmış vaziyette tespit ettik. Dokuma tarağı, dokuma bıçağı, ağırlıklar ve yanmış tekstil parçaları hatta dokuma farkı olan birkaç tekstil örneÄŸi ortaya çıkardık” dedi.

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°