Tarımın geleceği için dev işbirliği

Ege Üniversitesi ile Ä°zmir Ticaret Borsası Türk Tarımının geliÅŸimi için el ele veriyor

Ä°zmir’in iki köklü kurumu tarımın geleceÄŸi için iÅŸbirliÄŸine gidiyor. Ege Üniversitesi ile Ä°zmir Ticaret Borsası arasında imzalanan protokolle; tarımda etkin ve ileri teknoloji kullanımı ile yüksek verim ve kalitede tarımsal üretimin ve gıda iÅŸlemenin geliÅŸtirilmesi, çevreye duyarlı üretim modelleri yaratılması amaçlanıyor.

Tarımın geleceÄŸi için dev iÅŸbirliÄŸinin imzaları Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile Ä°zmir Ticaret Borsası BaÅŸkanı Işınsu Kestelli tarafından atıldı. EÜ Rektörlük Binasında yapılan protokol törenine Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kutsal Turhan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Ä°zmir Ticaret Borsası Meclis BaÅŸkanı Barış Kocagöz, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, Ä°Ä°BF Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özlem Önder, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. UÄŸur Sunlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Süheyda Atalay, Gıda MühendisliÄŸi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžebnem Tavman,  Çevre Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ve Borsa yetkilileri katıldı.

EGE ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°, TÜRKÄ°YE’NÄ°N TARIMDA SAÄž KOLU OLACAK

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak protokol töreninde yaptığı konuÅŸmada Ege Üniversitesi gibi köklü bir üniversitenin 64 yıllık birikimini akademik ve idari personeliyle gençleri geleceÄŸe hazırlamak için kullandığını belirtti. Prof. Dr. Budak, “Bilgi birikimimizi arazide ürüne dönüÅŸtürmek için her türlü desteÄŸi vereceÄŸiz. Bu protokol, daha önce Tarım Bakanlığı ile yaptığımız protokollerle çok örtüÅŸüyor. Çiftçinin eÄŸitimi konusunda da akademik desteÄŸimizi vereceÄŸiz. Devlet, üniversite ve sanayi el birliÄŸi ile tarımda sürdürebilir anlamda model fabrika uygulamasını harekete geçireceÄŸiz. Bu protokol ile ülkeye istihdam saÄŸlamaktan Ege Üniversitesi ailesi olarak bahtiyar olacağız ve daha farklı protokollere de imza atacağız. Bu iÅŸbirliÄŸi tüm milletimize hayırlı uÄŸurlu olsun” diye konuÅŸtu.

Üniversite ile iÅŸbirliÄŸini çeÅŸitli alanlarda da geliÅŸtireceklerini söyleyen  Ä°zmir Ticaret Borsası BaÅŸkanı Işınsu Kestelli, “OrtaklaÅŸa seminer, sempozyum ve çalıştay düzenleyeceÄŸiz. Çocuklarımız ve gençlerimiz için sosyal sorumluluk projeleri geliÅŸtireceÄŸiz. Yine Borsa-üniversite iÅŸbirliÄŸiyle üreticiler, iÅŸletmeler, ara elemanlar ve öÄŸrenciler için eÄŸitim programları hazırlayacağız.  Ege Üniversitesi Merkezi AraÅŸtırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ile Ä°zmir Ticaret Borsası Laboratuvar, ARGE ve Danışmanlık Hizmetleri A.Åž. arasında iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için ortak hareket edeceÄŸiz. Bu iÅŸ birliÄŸinin, 2014 yılında Ä°zmir Ticaret Borsası’nın yüzde yüz sermayesi ile kurulan ve bu yıl dünya genelinde 31 ülkeden 125 cihazın katıldığı karşılaÅŸtırma testlerinde birinci ve dördüncü sırada yer almayı baÅŸaran Ä°ZLADAÅž Merkez ve Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarlarımızın baÅŸarı çıtasını çok daha yükseÄŸe taşıyacağına inanıyorum. Bu protokolün bütününün ve ortaya çıkaracağı eserlerin ise Türk tarımına yepyeni biz vizyon getireceÄŸini düÅŸünüyorum” dedi

Yeryüzünde ekilebilir alanların sürekli azaldığını, su sorununun giderek daha ciddi bir hâl aldığını dile getiren Kestelli, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin üretimi tehdit ettiÄŸini ve dünya nüfusunun hızla artmayı sürdürdüÄŸünü söyledi. Tüm verilerin, tarımın geleceÄŸin en stratejik sektörlerinden biri olacağına iÅŸaret ettiÄŸini dikkat çeken Kestelli, yapılan iÅŸ birliÄŸinin ardında yatan en önemli nedenin de geleceÄŸe bugünden hazır olabilmek olduÄŸunu söyledi. Kestelli, “Temelinde akıllı robotlar, nesnelerin interneti, bulut teknolojileri, sensör aÄŸları gibi kavramların olduÄŸu; kısaca biliÅŸim teknolojileri olarak özetlenen büyük dönüÅŸümün, yani Tarım 4.0’ın figüranı deÄŸil baÅŸrol oyuncusu olmayı amaçlıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ege Üniversitesi ve Ä°zmir Ticaret Borsası arasında imzalanan protokol; akıllı tarım uygulamaları, tarımsal üretimde yüksek kalite, yüksek verim ile üretim, bu kapsamda Ziraat Fakültesi Menemen ÇiftliÄŸinin, Ticaret Borsasının katkılarıyla Tarımsal EÄŸitim Merkezi, Tarım-Teknoloji Uygulama Merkezi, Sürekli EÄŸitim Merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan Akıllı Çiftlik formatında Türkiye’ye örnek bir modele dönüÅŸmesi, sürdürülebilir tarımda atık yönetimi, tarımsal atıkların hammadde olarak deÄŸerlendirilmesi, atık borsası kurulması ve çevre dostu tarım uygulamaları, ortaklaÅŸa seminer, sempozyum, çalıştay düzenlenmesi, çocuklar, kadınlar, gençler ve dezavantajlı kesimler için sosyal sorumluluk projeleri geliÅŸtirilmesi, üreticiler, iÅŸletmeler, ara elemanlar ve öÄŸrenciler için eÄŸitim programları geliÅŸtirilmesi, iki kurumdaki laboratuvarlar arasında iÅŸbirliklerinin geliÅŸtirilmesi gibi konuları kapsıyor.