Çerez Örnek
canlı destek
Ege Üniversitesi Bilim İnsanlarından Akciğer Kanseri Tedavisinde Umut Veren Gelişme

    Ege Üniversitesi Bilim Ä°nsanlarından AkciÄŸer Kanseri Tedavisinde Umut Veren GeliÅŸme Ege Üniversitesi bilim insanları halk arasında ‘pelemir’ ismiyle bilinen bitki üzerinde yaptıkları çalışmalarda kanser hastalığının tedavisi için umut verici geliÅŸmeler kaydettiler.

    EÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı öÄŸretim üyeleri Prof. Dr. Süheyla Kırmızıgül ve Doç. Dr. Nazlı Sarıkahya öncülüÄŸünde pelemirden yeni bir kanser ilacı üretilmesi amacıyla sürdürülen çalışmalar devam ediyor.

    Ege Üniversitesinin klinik olarak kanser hastalığının tedavisinde önemli merkezlerden birisi olduÄŸunu belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ‘‘Klinik baÅŸarıların yanında kanser hastalığına çare bulunması noktasında da bilim insanlarımız önemli çalışmalar yürütüyor. Literatüre kazandırılan yeni biyolojik aktif doÄŸal ürünlerin hayata geçirilmesiyle, ülkemiz kaynakları deÄŸerlendirilerek dışa bağımlılığı azaltacağız ve tamamen yerli, doÄŸal kaynaklı ve ucuz kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasına da büyük katkı sunacağız. Bu çalışmaya imza atan deÄŸerli akademisyenlerimi kutluyorum. Çalışmalarının ürüne dönüÅŸmesi noktasında da gereken desteÄŸi vermeye hazırız’’ diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin endemik bitki türü

    Türkiye’nin endemik bitki cinslerinden biri olan Pelemir’de kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ‘saponin’ tipi bileÅŸikler tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Süheyla Kırmızıgül ‘‘Bu bileÅŸiklerin laboratuvar ortamında yapılan genel aktivite taramaları sonucunda, akciÄŸer kanserine karşı oldukça ümit verici ve bugüne kadar yapılan çalışmaları daha ileri taşıyabilecek bulgulara ulaşıldı. Pelemirde bulunan bileÅŸiklerin akciÄŸer kanserinin tedavisinde piyasada ticari olarak kullanılmakta olan bir ilaçtan çok daha aktif olduÄŸu tespit edildi. Buna ek olarak pelemirde bulunan bileÅŸiklerin laboratuvar ortamda saÄŸlıklı hücreler üzerindeki olası yan etkilerinin de yine aynı ilaçtan neredeyse iki kat daha az olduÄŸu sonucuna varıldı’’ diye konuÅŸtu.

    Türkiye’nin zengin bitki florasına sahip olduÄŸunu ifade eden Prof.Dr. Süheyla Kırmızıgül ÅŸöyle konuÅŸtu: ‘‘ Ülekmizdeki yüksek endemiklik oranı düÅŸünüldüÄŸünde bu alandaki çalışmaların geliÅŸtirilerek uygulamaya konulmasına ihtiyaç olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Kanser tedavilerinde kullanılan sentetik ilaçların hastalar üzerinde oluÅŸturduÄŸu ciddi yan etkiler ve bu ilaçlara karşı kazanılan direnç nedeniyle, doÄŸal kaynaklardan özellikle bitkilerden yeni biyoaktif doÄŸal ürünlerin keÅŸfi oldukça önemli.’’

    ‘‘Türkiye’de  saponinlerin kullanımı yok denecek kadar az. Bu çalışma ile projemizde yer alan biyoaktif saponinlerin farmakolojik olarak kullanımı konusunda önemli bir aÅŸama kaydedileceÄŸi düÅŸüncesindeyiz’’ diye konuÅŸan Doç. Dr. Nazlı Sarıkahya ise ‘‘Alınacak sonuçların, ülkemiz bitki türlerinden anti-kanser etkili yeni doÄŸal ürünlerin keÅŸfedilip patent alınması ve ticari olarak deÄŸerlendirilmesi gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olacak. Elde edilecek veriler sayesinde ülkemizdeki en büyük saÄŸlık problemlerinden biri olan akciÄŸer kanserine karşı bir çözüm üretilebilecek, hem de biyoteknolojik ürün oluÅŸturma yönündeki çalışmalar için altyapı oluÅŸturulacak. Laboratuvar ortamında yapılmış olan bu çalışmalar ve elde edilmiÅŸ sonuçlar, klinik çalışmalar için öncü olacak ve ileride pek çok farklı projenin doÄŸmasına zemin hazırlayacak’’ dedi.

    Çağımızın vebası olarak nitelendirilen kanser, giderek artan bir saÄŸlık problemi. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün en son yayımlanan raporuna göre dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında kanser ilk sırada yer almaktadır. Yapılan istatistiklere göre; erkeklerde dünya’da ilk sırada prostat kanseri, Türkiye’de ise ilk sırada % 52.5 oranı ile akciÄŸer kanseri yer alıyor. Kadınlarda ise, dünya verilerine paralel olarak ülkemizde meme kanseri % 43 oranı ile ilk sırada.

    Pelemir Türkiye’de hangi bölgede bulunuyor ?

    Türkiye’nin deÄŸiÅŸik bölgelerinde yetiÅŸme alanı bulunan  Pelemir’in 40 farklı türü bulunuyor. Özellikle  Orta Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde pek çok farklı türüne rastlanan Pelemir’in Türkiye’de 24 farklı endemik türü bulunuyor.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°