Yılan zehrinden ilaç yapımına ışık tutacak çalışmalar

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen ve ekibi, Türkiye’deki neredeyse bütün zehirli yılan türlerini inceleyip birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde kullanılabilmesi amacıyla ilaç yapımına ışık tutacak çalışmalara imza attılar. Bugüne kadar 60’tan fazla yeni tür ve alttürü de tanımlayan Prof. Dr. Göçmen’i ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, baÅŸarılı bilim insanına EÜ ve bilime katkılarından dolayı teÅŸekkür etti.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, yılan ve engerekler baÅŸta olmak üzere sürüngenler üzerine yaptığı çalışmalarla bugüne kadar 60’ın üzerinde yeni taksonu (cins, tür ve alttür) belirleyip tanımladı. Bir semenderin alt türünü keÅŸfettiÄŸi gün annesini kaybeden Prof. Dr. Göçmen, annesi Ülfet Göçmen’in adından esinlenerek keÅŸfettiÄŸi semendere “ulfetae” adını verdi. Türkiye’deki zehirli yılanların neredeyse tamamını inceleyen ve ilaç yapımına ışık tutması açısından önemli çalışmalara da imza atan Prof. Dr. Göçmen’i ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, baÅŸarılı akademisyenden çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı.

HER ALANDA BÄ°LÄ°M ÜRETEN ÜNÄ°VERSÄ°TE

EÜ’nün saÄŸlık, gıda, su ürünleri, biyomühendislik, mühendislik gibi pek çok alanda bilim ürettiÄŸine dikkat çeken Rektör Budak, “Fen Fakültemiz biyoloji alanında da ciddi bir araÅŸtırma merkezi. Zooloji Anabilim Dalımız ise ülkemizde, doÄŸada yok olmaya yüz tutmuÅŸ, endemik hayvanlarımızın araÅŸtırıldığı bir bilim merkezi. Son olarak Kafkas yılanının yeni bir alttürü tespit edilip bilimsel literatüre kazandırıldı. Ege Üniversitesinin bu merkezinde aynı zamanda, doÄŸadaki hayvanların farklı türlerinin tespit edilmesi de birçok açıdan önemli. Yılan zehrinin etken madde ve bileÅŸenlerinin tespit edilip ilaç geliÅŸtirmede çalışılması da önemli alanlardan birisi. Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü olarak çalışmaları yakından takip ediyoruz. Bu çalışmalara imza atan hocalarımızı tebrik ediyorum” dedi.

60’TAN FAZLA ALT TÜR TANIMLANDI

Son zamanlarda yaptıkları çalışmalarla iki alt türü tanımladıklarını, bunlardan birinin Kafkas yılanın yeni bir alttürü olduÄŸunu dile getiren Prof. Dr. Göçmen, “Özellikle Likya bölgesinde yaÅŸayan ve alttür olarak tanımladığımız kafkas yılanının adını da ‘lyciensis’ olarak koyduk. Benim açımdan bundan daha önemli olanı ise MuÄŸla’da semenderlerle çalışma yaptığımız sırada annemi kaybettim. Bu süreçte belirlediÄŸimiz yeni semender alttürüne de rahmetli annemin adını verdik. Annemin adı Ülfet, bu tanımladığımız yeni alttüre de “ulfetae” diye latinceleÅŸtirilmiÅŸ bilimsel isimlendirme yapmış olduk. Elbette çalışmalarımız bunlarla kısıtlı deÄŸil,  yeni taksonlara ilaveten, Özellikle insan saÄŸlığı açısından da önemli olabilecek çalışmalarımız var. Yılan ve engerekler baÅŸta olmak üzere sürüngenlerle ilgili çalışma ve araÅŸtırmalar yürütüyoruz. Yılan zehirlerindeki etken maddeleri belirleyip, bunların saÄŸlığa faydalı olabilecek yönleri, antimikrobiyal, iltihap giderici, bunun dışında kanser giderici ya da kanser önleyici ilaçlar yapılması açısından, etken maddenin ne olduÄŸunu bularak da çalışmalar yapıyoruz. Bu bulgular ile farmakolojik çalışmalara da ışık tutuyoruz. Temel bilgi kazanma açısından ülkemizde yaÅŸayan zehirli yılanların neredeyse tamamını çalışmış bulunuyoruz” diye konuÅŸtu.