Çerez Örnek
Çimentoya Alternatif ve Çevre Dostu

       Ege Üniversitesi (EÜ) Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özge Andiç Çakır ile araÅŸtırma ekibi, özellikle inÅŸaat sektöründe kullanılması amacıyla atık tuÄŸla tozundan geopolimer baÄŸlayıcı esaslı yapı malzemesi geliÅŸtirdi. Çimentoya alternatif olarak geliÅŸtirilen ve çevreci bir yapıya sahip yapı malzemesiyle ilgili patent alan ekibi tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, iÅŸ insanlarına ürünün ticarileÅŸmesi için çaÄŸrıda bulundu.

       Çevreci yapı malzemeleri üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettiren EÜ Mühendislik Fakültesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özge Andiç Çakır, araÅŸtırma ekibiyle yeni bir ürün geliÅŸtirerek patentini aldı. AraÅŸtırma ekibini ziyaret ederek kutlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalar hakkında bilgi aldı. AraÅŸtırma ekibinin, tuÄŸla üretimi yapan firmalarla iÅŸbirliÄŸi içinde gerçekleÅŸtirdikleri TÜBÄ°TAK destekli projeleri neticesinde patent aldığını hatırlatan Rektör Budak, “Patentin temel içeriÄŸi inÅŸaat sektöründe çimentoya alternatif çevreci bir hammadde üretimidir. Yapı malzemesinin esasen kaynağı tuÄŸla fabrikalarının atıkları, bununla birlikte farklı fabrikaların da atıkları kullanılabiliyor. Hem çevreci bir malzeme hem de atıkların deÄŸerlendirilmesi anlamında önemli bir çalışma. Hocalarımızı Ege Üniversitesi olarak tebrik ediyor, her zaman yanlarında olduÄŸumuzu bir kez daha söylemek istiyorum. Malzemenin ticarileÅŸmesi için de yerli iÅŸ insanlarımıza çaÄŸrıda bulunuyor, üniversitemize davet ediyoruz. Firmalarımız bir an önce üretimini devreye sokarsa ülkemizin ekonomisine de ciddi katkı sunar” dedi.

       GeliÅŸtirdikleri ürünün inÅŸaat sektöründe kullanılmak üzere çeÅŸitli yapı malzemeleri için baÄŸlayıcı özellikte ve çimentoya alternatif olduÄŸuna dikkat çeken Doç. Dr. Çakır ÅŸöyle konuÅŸtu; “GeliÅŸtirdiÄŸimiz geopolimer baÄŸlayıcı esaslı yapı malzemesini inÅŸaat sektöründe kullanmayı hedefliyoruz. Ürünümüzü çeÅŸitli atıklardan üretebildiÄŸimiz gibi aslında patent konusu olan tuÄŸla tozuyla da meydana getirebiliyoruz. Çimento yerine kullanabiliyoruz ve atıklarla üretildiÄŸi için tamamen çevreye duyarlı, karbondioksit emisyonlarını oldukça düÅŸüren bir baÄŸlayıcı. Aldığımız patenti aslında çok farklı ürünlerde de kullanabiliriz, örneÄŸin bazı firmalarla görüÅŸmeler yaptığımızda izolasyon sıvası, yer karosu gibi ürünlerde de oldukça baÅŸarılı kullanım alanları olabileceÄŸini gördük. Ürünümüzde kesinlikle çimento kullanılmıyor, bazı kimyasallarla atık malzemeleri aktive ederek baÄŸlayıcı hale getiriyoruz ve çimento yerine kullanıyoruz.”

       KÄ°MYASALA VE YÜKSEK ISIYA DAYANAKLI

       Söz konusu ürünün tuÄŸla ve kiremit atıklarının öÄŸüterek el de edildiÄŸini ve bu nedenle atık deÄŸerlendirilmesi anlamında da fayda saÄŸlayacağını vurgulayan Doç. Dr. Çakır, “Çevresel etkinin yanı sıra kimyasallara, yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması ve yine bu baÄŸlayıcı ürün anlamında izolasyon ürünlerinde de tercih edilmesi gibi avantajları da var. Çok farklı atıklarla üretebiliyoruz. TuÄŸla bunun patentli kısmıydı. ÖrneÄŸin; demir çelik endüstrisi atıklarından veya uçucu kül diye tabir ettiÄŸimiz termik santrallerin atıklarından da bu tür baÄŸlayıcılar üretmek mümkün. Kendi yörelerine, kendi ihtiyaçlarına ve kendi fizibilite imkanlarına göre farklı atıklardan da baÄŸlayıcı üretmek mümkün. Bu konularda da Ar-Ge ve ürün geliÅŸtirmeye açığız” diye konuÅŸtu.

       Çimentoya alternatif olarak geliÅŸtirilen ve çevreci bir yapıya sahip yapı malzeme; Doç. Dr. Özge Andiç Çakır, Prof. Dr. Kambiz Ramyar ve ArÅŸ. Gör. Dr. Murat Tuyan tarafından sektöre kazandırıldı.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°