Ege Üniversitesi tıp alanında yerli ve milli ürün üretiminde emin adımlarla ilerliyor

Ege Üniversitesi(EÜ)’nden bilim insanlarının, dünyada halk saÄŸlığını en çok tehdit eden enfeksiyonlara karşı tanı kiti, ilaç formülasyonu ve aşı geliÅŸtirilmesine yönelik araÅŸtırma projesi, TÜBÄ°TAK Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi’nde tıp ve mühendislik baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli alanlardan uzman araÅŸtırma ekibi, dünyada halk saÄŸlığını en çok tehdit eden enfeksiyonlara karşı tanı kiti, ilaç formülasyonu ve aşı geliÅŸtirilmesine yönelik çalışma baÅŸlattı. AraÅŸtırma ekibinin, “Ülkemizde ve Dünyada Halk SaÄŸlığını En Fazla Tehdit Eden HIV, HPV ve Influenza Kaynaklı Enfeksiyonlara Karşı Tanı Kitleri, Ä°laç Formülasyonları ve Aşı GeliÅŸtirilmesi” adını verdikleri araÅŸtırma programı, TÜBÄ°TAK Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı (1004) kapsamında 1’inci faz desteÄŸi almaya hak kazandı.

AraÅŸtırma ekibini baÅŸarısından dolayı kutlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Rektörlük görevinde doldurduÄŸumuz bir yıllık süre boyunca akademisyenlerimizin projelerini görünür kıldık. Hâlihazırda TÜBÄ°TAK’a en çok proje öneren ve projesi en fazla kabul gören üniversiteyiz. 2019 yılında araÅŸtırma üniversitesi olma hedefimiz var. Bu anlamda bu tür projeler bizim için oldukça önem arz ediyor. En önemli saÄŸlık problemlerinden biri olan viral enfeksiyonlara yönelik hocalarımızın hazırladığı bu multidisipliner projenin; tıp, eczacılık ve biyomühendislik alanında önemli katkılar saÄŸlayacağına inanıyorum. Büyük önem verdiÄŸimiz, tıp alanında yerli ve milli ürünler üretme yolculuÄŸumuz emin adımlarla ilerliyor. Projede emeÄŸi geçen tüm hocalarımızı tebrik ediyor baÅŸarılarının devamını diliyorum” diye konuÅŸtu.

EGE ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° REFERANS MERKEZÄ° OLACAK

Proje kapsamında özel sektörle iÅŸbirliÄŸi içinde olacaklarını kaydeden Prof. Dr. Budak, “Söz konusu destekle tıp, eczacılık ve biyomühendislik alanlarından akademisyenlerimizin bulunduÄŸu proje ekibi ile 2’nci faz hazırlıkları tamamlanacak ve bu fazın sonunda desteklenmeye hak kazanan projeler 50 milyon TL’ye kadar TÜBÄ°TAK desteÄŸi alabilecek. Ege Üniversitesinin öncelikli alanları ile de uyumlu olan proje sayesinde önümüzdeki 5 yıl içinde, üniversitemiz bu alanda dünyadaki referans merkezlerinden birisi haline geleceÄŸi öngörülüyor” dedi.