Ege Tıp bir ilke daha imza attı

Türkiye ve dünyada birçok ilke imza atan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, bir ilke daha adını yazdırdı. GöÄŸüs boÅŸluÄŸu içinde paratiroid dokusu olduÄŸu tespit edilen evli ve 2 çocuk babası Mustafa Gonca (54), robotik cerrahi ile ameliyat edildi. Kısa sürede saÄŸlığına kavuÅŸan Gonca’yı ziyaret ederek geçmiÅŸ olsun dileklerini ileten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, multidisipliner çalışmayla Türkiye’de ilki gerçekleÅŸtiren doktorları da kutladı.

Denizli’de yaÅŸayan avukat aynı zamanda da Denizli BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım A.Åž. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı olan Mustafa Gonca’nın vücudundaki bazı deÄŸerlerin, rutin saÄŸlık kontrolü sırasında yüksek olduÄŸu belirlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne baÅŸvuran evli ve 2 çocuk babası Gonca’nın göÄŸüs boÅŸluÄŸu içinde paratiroid dokusu olduÄŸu tespit edildi. GöÄŸüs Cerrahisi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Kutsal Turhan ile Genel Cerrahi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özer Makay’ın da aralarında bulunduÄŸu heyet robotik cerrahi yöntemiyle söz konusu dokuyu almaya karar verdi.

TÜRKÄ°YE’DE Ä°LK

Hastanın kısa sürede günlük iÅŸlerini yapabilecek hale gelmesi ve daha hızlı iyileÅŸmesi amacıyla Anestezi, Genel Cerrahi, GöÄŸüs Cerrahisi ve Endokrin bilim dalları, örnek bir multidisipliner çalışma yaptı. Söz konusu hastalığın ameliyatında, Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle göÄŸüs boÅŸluÄŸu içindeki paratiroid dokusu çıkartıldı.

REKTÖR BUDAK’TAN ZÄ°YARET

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ameliyattan bir gün sonra taburcu edilebilir hale gelen Mustafa Gonca ve ameliyatı gerçekleÅŸtiren ekibi ziyaret etti. Gonca’ya geçmiÅŸ olsun dileklerini ileten Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi’nde hocalarımız bir ilke daha imza attı. Hem Kutsal Turhan hem Özer Makay hocamız, bir üniversite hastanesinde ilk kez GöÄŸüs Cerrahisi anlamında robotik cerrahi uygulaması yaptı. Çok baÅŸarılı bir ameliyat oldu. Allah hastamıza da ÅŸifa versin. Bütün hocalarımızı ve emeÄŸi geçen arkadaÅŸlarımızı tebrik ediyorum. Ege Üniversitesi olarak hocalarımızın baÅŸarılarından gurur duyuyoruz. Allah, devlete millete zeval vermesin. Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü olarak bu çalışmaların yanındayız. Hastalarımızın memnun olması bizleri de mutlu ediyor” dedi.

ÖRNEK ÇALIÅžMA

Ameliyatın multidisipliner çalışmaya da önemli bir örnek olduÄŸuna dikkat çeken Doç. Dr. Özer Makay, “Hastamızın hayat kalitesini bozan durum epey araÅŸtırılmış, paratiroid bez çok anormal yerleÅŸmiÅŸ. Normalde boyunda beklerken göÄŸüs kafesi içine yerleÅŸtiÄŸini keÅŸfettik. Sol tarafta kalbin olduÄŸu, vücudun ana ve toplardamarlarının olduÄŸu bölgede, arada hatta akciÄŸeri besleyen damarların çıktığı yerin arasına yerleÅŸmesi ciddi bir durumdu. DiÄŸer bilim dallarımızla birlikte hareket ederek multidisipliner çalışmayla baÅŸarılı bir ameliyat yaptık. Ben hastamıza bize olan güveninden dolayı teÅŸekkür ediyorum. Hastamızın hormon deÄŸerleri de normale döndü ve taburcu edilebilir hale geldi” diye konuÅŸtu.

“Ä°YÄ°KÄ° EGE ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° VAR”

Kendisini çok iyi hissettiÄŸini söyleyen Gonca, “Ä°stisna bir ameliyat olduÄŸunun farkındayım. Ameliyatın üzerinden henüz 24 saat geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen taburcu olma aÅŸamasına geldim. Kritik bir ameliyatı baÅŸarıyla geçirmiÅŸ olmamdan dolayı Rektörümüz Necdet Budak’ın ÅŸahsında hem GöÄŸüs Cerrahisi hem de Endokrin Bölümü doktorlarına teÅŸekkür ediyorum. Ä°yi ki bu ülkede yaşıyoruz iyi ki Ä°zmir’de Ege Üniversitesi ve baÅŸarılı doktorlarımız var” dedi.