Ege’de akciğer kanseri tedavisine yönelik buluş

Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü ile EÜ Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma Uygulama Merkezinde (ARGEFAR) yürütülen çalışmalar sonucunda akciÄŸer kanseri tanı ve tedavisinde kullanılabilecek prototip ürün geliÅŸtirilerek patenti alındı. TÜBÄ°TAK projesi kapsamında geliÅŸtirilen prototip hakkında ÖÄŸr. Gör. Dr. Ä°skender Ä°nce’den bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ä°nce’yi tebrik etti.

EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü ve EÜ Tıp Fakültesi’ndeki farklı bilim dallarında görevli öÄŸretim elemanlarından oluÅŸan araÅŸtırma ekibi, EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde görevli ÖÄŸr. Gör. Dr. Ä°skender Ä°nce yürütücülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen TÜBÄ°TAK projesi kapsamında akciÄŸer kanserinin teÅŸhis ve tedavisine yönelik önemli bir buluÅŸa imza attı. AkciÄŸer kanserinin tedavisi sırasında, saÄŸlıklı hücrelere zarar vermeyen ve tümör hücrelerini etkisiz kılmayı baÅŸaran prototip ürün geliÅŸtirildi. Çörek otu bitkisinin tohumlarının içeriÄŸinde yer alan timokinon adlı biyoaktif maddeden yararlanılarak geliÅŸtirilen prototipe, “TQGMNP” adı verildi. Yaklaşık 2 yıllık çalışmalar sonucunda, “TQGMNP” adlı ürüne patent alındı.

“TÜM Ä°NSANLIÄžA KAZANDIRILMALI”

Prototip hakkında ÖÄŸr. Gör. Dr. Ä°nce’den bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ä°nce’yi tebrik etti. EÜ akademisyenlerinin önemli çalışmalara imza attığına dikkat çeken Rektör Budak, “Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsündeki çalışma grubumuz kanser teÅŸhis ve tedavisine yönelik bir preparat hazırladı. Türkiye’deki yerli ve uluslararası bütün yatırımcılara davette bulunuyorum. Ege Üniversitesi Rektörü olarak bu preparatın ticarileÅŸtirilip hem ekonomi hem de insanlık adına kazandırılması için çaÄŸrıda bulunuyorum. ÖÄŸretim elemanlarımız bilim dünyasına birçok buluÅŸ kazandırıyor. Bu buluÅŸların toplum ve ülkemizin yararına kullanılması gerekiyor. Biz bu anlamda elimizden geleni yapıyoruz. Ä°ÅŸ dünyasının da bu çaÄŸrımıza karşılık vermesini istiyoruz” dedi.

GeliÅŸtirdikleri preparatın akciÄŸer kanserinin hem teÅŸhisinde hem de tedavisinde kullanılabileceÄŸini vurgulayan ÖÄŸr. Gör. Dr. Ä°nce, “Bu ürünü, akciÄŸer kanseri nedeniyle uygulanan tedavi esnasında saÄŸlıklı hücrelere zarar vermeyen ve tümör hücrelerini tedavi etmeyi baÅŸaran bir prototip haline getirdik. Ön çalışmalarını tamamladık ve patentini aldık. Bundan sonra geliÅŸtirdiÄŸimiz milli ilaç olma potansiyeli de bulunan ürünün ticarileÅŸmesi için ilave çalışmalara ihtiyacımız var. Bunun için de Rektör hocamızın söylediÄŸi gibi yatırımcılara ihtiyaç duymaktayız” diye konuÅŸtu.