İyi huylu prostat tümöründe cerrahi müdahaleye gerek kalmayacak

EÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Anorganik Kimya Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Türkmen ve lisansüstü öÄŸrencilerinden oluÅŸan araÅŸtırma ekibi, dünya çapında bir ilke imza atmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ekip, TÜBÄ°TAK projesi kapsamında iyi huylu prostat büyümesindeki iltihaplanmanın bor türevlerini kullanarak durdurulmasına yönelik baÅŸlattıkları projeyi tamamladı. Patent baÅŸvurusunda bulundukları çalışmalarda elde ettikleri verilerden yola çıkan araÅŸtırma ekibi, prostat büyümesini engellemek için sentezledikleri bor bileÅŸimindeki etki mekanizmasını araÅŸtırmaya baÅŸladı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalarla ilgili bilgi almak üzere Prof. Dr. Hayati Türkmen ve ekibini ziyaret etti. EÜ’nün güçlü ve donanımlı akademik kadrosunun, yeni projelerle bilime katkı sunmaya devam ettiÄŸini belirten Rektör Budak, “Bu proje kapsamında araÅŸtırma ekibimiz, prostatta iyi huylu tümörlerin küçülmesine yönelik önemli bir çalışma yürütüyor. Borik asitten üretilen etken maddeyle iyileÅŸme saÄŸlandı. Bu çalışmayla ilgili patent baÅŸvurusu yapıldı. DiÄŸer taraftan hocalarımızın çalışmaları devam ediyor. Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü olarak hocalarımızın çalışmalarına minnettarız, çalışmalarında baÅŸarılar diliyoruz. Maddi ve manevi anlamda her zaman ya nlarındayız” dedi.

Prof. Dr. Türkmen, “Dünyada böyle bir çalışma yok”

Bor sahasında yaÅŸayan erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda doÄŸal yolla alınan bor miktarının 6,5 miligram civarında prostatı engellediÄŸinin bilindiÄŸine deÄŸinen Prof. Dr. Türkmen, “3 yılık bir çalışmanın ardından iyi huylu prostat büyümesindeki iltihaplanmanın durdurulmasına yönelik, ‘Ä°yi huylu prostat tümörü (Benign prostat hiperplazis) bor türevleri ile tedavisi’ projesini tamamladık. SentezlediÄŸimiz yeni bor bileÅŸikleri için ‘Yeni ilaç prototipi’, yeni bir buluÅŸ olarak patent baÅŸvurusunda bulunduk. Åžu anda inceleme aÅŸaması devam ediyor. Bundan sonraki aÅŸamada hayvan deneyleri ve faz çalışmaları olacak. Sonra da bunun ticari aÅŸamaları da devam edecek. Böyle bir çalışma dünyada yok” diye konuÅŸtu.

Dünyada, her üç erkekten birinin bu hastalığa yakalandığını hatırlatan Prof. Dr. Türkmen, iyi huylu prostat tümörünün yol açtığı iltihaplanmanın engellenmesinde yeni sentezlenen bor bileÅŸiklerinin etkin olabileceÄŸini söyledi. Bor bileÅŸimindeki etki mekanizmasını araÅŸtırmayı sürdürdüklerini dile getiren Prof. Dr. Türkmen, “Ä°yi huylu prostat büyümesi, her üç erkekten birisinin başına gelen bir olay. 40’lı yaÅŸlarda baÅŸlayıp 50’li yaÅŸlarda daha sık görülen bir hastalık. Bu hastalığa yakalandıktan sonra daha çok cerrahi iÅŸlemler yapılıyor, ilaçla tedavi iÅŸlemleri yok. Ä°yi huylu prostat konusunda sahadan aldığımız verilerle laboratuvar verileri örtüÅŸüyor. Dolayısıyla ülkemiz bor bakımından zengin olduÄŸu için böyle bir çalışma yaptık. Bizim bulgularımızda yeni sentezlediÄŸimiz bor bileÅŸiklerinin prostat kanserinin tedavisinde de kullanılabileceÄŸini iÅŸaret ediyor. Fakat prostat kanserinin nedenlerinin çok farklı olması sebebiyle hangi düzey ve hangi noktada etkin olabileceÄŸi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bor bileÅŸiÄŸinin tedavi amaçlı daha etkin olabileceÄŸini, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hem tedavi hem de koruyucu amaçla kullanabileceÄŸini düÅŸünüyoruz” dedi. Prof. Dr. Türkmen, çalışmalara Manisa Celal Bayar Üniversitesinde görevli öÄŸretim elemanlarının da katkı saÄŸladığını belirtip kendilerine teÅŸekkür etti.