Ege Üniversitesi radyasyonu önleyen yeni ürün geliştirdi

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde sürdürülen bilimsel çalışmalar sonucunda radyasyona maruz kalan saÄŸlık çalışanlarının kullandıkları kıyafetlerinde (önlük, eldiven, tiroid koruyucu vb) kurÅŸunun yerine kullanılabilecek yeni bir malzeme geliÅŸtirildi. Türkiye’de ilk kez geliÅŸtirilen ve patenti alınan malzemenin ürüne dönüÅŸerek kıyafetlerde kullanılması aÅŸamasına gelindi.

Yeni malzeme konusunda bilgi veren Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, Radyoloji ve Nükleer Tıp alanında çalışan saÄŸlık personelinin çeÅŸitli radyasyon zırhlama malzemeleri kullandığını ifade ederek ‘‘Günümüzde bu malzemelerin önemli bölümü kurÅŸun ve kurÅŸun içerikli kompozitlerden yapılıyor. Ancak kurÅŸunun bazı dezavantajları vardır. Öncelikle bu malzemelerin ağır olmasından dolayı kullanılmalarında bazı ihmalkârlıklara neden olmaktadır. Ä°kincisi bu malzemelerde kullanılan kurÅŸunun toksik etkisi ve kurÅŸunun kırılgan bir yapıda olması koruyucu malzemenin kullanım süresini kısaltıyor. Doktora öÄŸrencilerim ile yapmış olduÄŸumuz projede tüm bu dezavantajları en aza indirecek bir baÅŸka malzeme üretebilmesine yönelik çalışmalara odaklandık ve metal-polimer kompozit kullanılarak yeni bir malzeme geliÅŸtirdik’’ dedi.

Ä°lk prototip ürün: Tiroid koruyucu

GeliÅŸtirdikleri yeni malzemenin kurÅŸuna kıyasla daha hafif ve esnek olmasının yanında en az kurÅŸun kadar etkili zırhlama saÄŸlayan bir malzeme olduÄŸunu söyleyen Prof. Dr. Yurt Onaran ÅŸöyle konuÅŸtu: ‘‘Metal-polimer kompozit malzeme kullanılarak hayata geçirdiÄŸimiz yeni ürünün radyasyon zırhlama testleri Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun olarak yapıldı. Testler sonucunda bu malzemenin radyasyon zırhlama özelliÄŸinin kurÅŸunun yerine kullanılabilecek potansiyelde olduÄŸunu tespit ettik. ÜrettiÄŸimiz malzemenin esnek ve ÅŸekil alabilen yapıda olması giyilebilir koruyucu kıyafetlerin üretiminde ve kullanımında avantaj saÄŸlayacaktır. Bu koruyucuların kurÅŸuna göre 3’te 1 oranında daha hafif olması kullanım konforu saÄŸlayacaktır ve radyoloji  çalışanların daha rahat kullanabileceklerdir. Yeni geliÅŸtirdiÄŸimiz ürünün patentini de aldık ve tiroid koruyucu olarak bir prototip üründe hazırladık.’

“Sorumluluklarımızın bilincindeyiz”

Ege Üniversitesinin büyük bir inanç ve azimle 2019 yılında ‘AraÅŸtırma Üniversitesi’ hedefine ilerlediÄŸini söyleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise  “Ülkemizin 2023 hedeflerine uyumlu yerli ve milli teknoloji geliÅŸtirilmesi noktasında sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Akademisyenlerimiz bu hedef doÄŸrultusunda ülkemize ilkleri yaÅŸatmayı sürdürüyorlar. Akademisyenlerimiz bu kez de kurÅŸunun dezavantajlarını ortadan kaldıracak kompozit malzemeden yeni bir ürün geliÅŸtirdiler. Ege Üniversitesi adına gurur verici bir tablo.  Yerli ve milli olan ürünümüzün özellikle tıpta X ve gama ışınlarından koruyucu bir materyal olması ayrı bir önem arz ediyor. Çünkü biz ülke olarak bu materyallerin alımında dışa bağımlıyız ve döviz ödüyoruz. Bu çalışmanın ülkemizi dışa bağımlılığından kurtaracağını düÅŸünüyorum. Üniversitelerimizde ciddi bilgi birikimi var. Biz rektörlük olarak akademisyenlerimizin bu çalışmalarının sanayici tarafından ticari ürüne dönüÅŸtürülmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması için bir köprü vazifesi görüyoruz ve bu faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceÄŸiz” dedi.

Yeni malzemenin bulunuÅŸuna imza atan ekipte Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran’ın yanı sıra Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Doktora ÖÄŸrencileri Hale Melis Soylu ve Onur Alp Ersöz yer aldı.