Çerez Örnek
canlı destek
Ege’nin hedefi Türkiye’nin ilk Milli Kordon Kanı Bankası olmak

Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Türkiye’nin kordon kanı bankası olmayı hedefliyor. YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan ve konusunda Türkiye’de ilk örnek olan merkez, modernize edilerek  hizmete açıldı.

Açılış töreninde konuÅŸan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ‘‘SaÄŸlık Bakanlığının Avrupa BirliÄŸi Projesi olan TÜRKKÖK Projesi kapsamında 30 bin adet kordon kanı saklanması planlanıyor.  Üniversite olarak bu projeye talibiz ve bunun için gerekli fiziki alt yapımız bugün itibari il  e tamamlandı. Hedefimiz milli kordon kanı projesi ile Ülkemize hizmet etmek.  Merkezimizin yenilenen alt yapısı ile daha büyük hizmetler vereceÄŸine inanıyorum. Merkezimizin bu günlere gelmesinde emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ediyorum ’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Tıp ve Biyoteknoloji alanında yeni uygulamalar ile yeni bir çağın baÅŸladığını ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Mahmut Töbü ise ‘‘ Bu uygulamalarda en dikkat çekici geliÅŸme hücre ve doku nakillerinde yaÅŸanıyor. Yapılan araÅŸtırma ve çalışmalar sonucunda tedavide kullanılabilme umudu taşıyan insan hücre ve doku çeÅŸitlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Günümüzde çok hızlı ilerleyen bu süreçte özellikle dikkat edilmesi gereken noktaların başında güvenlik, kalite, etkinlik ve etik deÄŸerler geliyor. Merkezimiz bu ilkeler üzerine inÅŸa edildi. Ä°yi Üretim KoÅŸulları ( GMP)  için gerekli düzeltmeleri de gerçekleÅŸtirdik. Bu özellikler ile merkezimiz kamuda, hücre ve doku tabanlı tedavi uygulamaları yapacak ilk merkez olma özelliÄŸini kazanacak. Üniversitemizde 15 yıl önce baÅŸlayan hücre ve doku bazlı tedavi serüvenini hız kesmeden sürdüreceÄŸiz’’ diye konuÅŸtu.

Merkezin Kordon Kanı ruhsatına sahip olduÄŸunu ifade eden Prof. Dr. Töbü, ‘‘ Bir sonraki hedefimiz ise hücre- doku çatı ruhsatı ile kalp kapağı bankası ruhsatı almak. Orta vadede ise hücre doku tabanlı ürünlerin elde edilmesini planlıyoruz’’ dedi.

Merkezin ilkleri

Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, EÜ Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalına baÄŸlı olarak bir üniversite bünyesinde kurulan özel ve bağış amaçlı rutin saklama hizmeti veren Türkiye’nin ilk kordon kanı bankası olma özelliÄŸini taşıyor. 2004 yılından beri hizmet veren merkez, YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan ve konusunda Türkiye’de ilk örnek olan uygulama ve araÅŸtırma merkezi. Merkez, ayrıca Türkiye’de kamuda hem allojenik, hem de otology kordon kanı saklayan ve nakillerde kullanılmak üzere hazırlayan ilk ve tek merkez.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°