Kanserle mücadelede Türk- Japon işbirliği

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümünde bitkilerden elde edilen aglikonlar (Glikozit’in ÅŸeker içermeyen kısmı) üzerine gerçekleÅŸtirilen semi-sentez çalışmaları ile kanser tedavisinde kullanılmak üzere ilaç adayı bileÅŸiklerin araÅŸtırılması projesi TÜBÄ°TAK tarafından destek gördü. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje hakkında Doç. Dr. Safiye EmirdaÄŸ Öztürk’ten bilgi aldı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde görevli araÅŸtırmacı Doç. Dr. Safiye EmirdaÄŸ Öztürk, Japonya Kumamoto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Masami Otsuka ile ortak olarak geliÅŸtirdiÄŸi proje kapsamında, yarı-sentetik yöntemle sentezlenecek bileÅŸiklerin kanser molekülleri için yüksek özgüllükte anti-kanser nitelikli ilaçlar elde etmek amacıyla bir çalışma baÅŸlattı. TÜBÄ°TAK’ın uluslararası projeler kapsamında desteklediÄŸi araÅŸtırmada, sentezlenen tüm semi-sentez bileÅŸikleri akciÄŸer, rahim aÄŸzı, böbrek, nöroblastoma, göÄŸüs ve pankreas kanser hücresi için anti-kanser aktivite testleri yapıldı ve elde edilen sonuçların umut verici olduÄŸu gözlendi. Çalışmalar kapsamında elde edilen bileÅŸikler için TÜBÄ°TAK’a patent baÅŸvurusu yapıldı.

Japonlar Ege’de ağırlanacak

Türkiye- Japonya ikili ortaklı proje ile ilgili geliÅŸmeler ve gelecekte yapılacak araÅŸtırmalar hakkındaki ilk toplantı Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yapıldı, ikinci toplantının ise 2019 yılında Ege Üniversitesi ev sahipliÄŸinde düzenlenmesi kararlaÅŸtırıldı. TÜBÄ°TAK- Japonya ikili iÅŸbirliÄŸi projesi ile halk arasında ‘Çöven’ adıyla bilinen bitkinin köklerinden elde edilen ana bileÅŸik üzerinde semi-sentetik yöntemle daha aktif türevlere ulaşılması hedefleniyor. Elde edilmesi tasarlanan bu yeni bileÅŸiklerin güçlü anti kanser etkileri ve yeni bir kinaz inhibitörleri sınıfı olabileceÄŸi düÅŸünülüyor. Kemoterapötik ilaç geliÅŸtirme çalışmaları bu projenin temel amaçları arasında yer alıyor.

Projeye tam destek

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Safiye EmirdaÄŸ Öztürk’ü ziyaret edip çalışmalarla ilgili bilgi aldı. YürütücülüÄŸünü yaptığı TÜBÄ°TAK ve BAP projelerinin hız kesmeden devam ettiÄŸini dile getiren Öztürk, “Bitkilerden elde ettiÄŸimiz aglikonlar üzerine gerçekleÅŸtirilen semi-sentez çalışmaları ve bunların kansere tedavi amaçlı ilaç adayı bileÅŸiklerin araÅŸtırılması konusunda önemli adımlar attık. Fen, sosyal, mühendislik bilimleri, tıp ve eczacılık alanlarının tümünde Türkiye genelinde destek gören 2 projeden birisi olan projemiz,TÜBÄ°TAK ve Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) tarafından da destekleniyor. Uluslararası ortak projede, Japonya Kumamoto Üniversitesinden Prof. Dr. Masami Otsuka ve benim yürütücülüÄŸümde devam ediyor” dedi.

Egeli araÅŸtırmacıların önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Rektör Budak, “Üniversitemizdeki deÄŸerli hocalarımız ve araÅŸtırmacılarımız çalışmalarıyla göÄŸsümüzü kabartıyor. Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü olarak bu çalışmaların her zaman yanındayız ve desteÄŸimiz artarak devam edecek. AraÅŸtırmacımızı çalışmalarından dolayı kutluyorum” diye konuÅŸtu.