Çerez Örnek
canlı destek
Türkiye’nin ilk beyin atlaslı Nöroanatomi kitabına Egeli imzası

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Åžengül,  Türkiye’nin ilk beyin atlaslı ve 323 orijinal çizim ve fotoÄŸraf içeren Nöroanatomi kitabının yazarları arasında yer aldı.

2013 yılında dünyanın ilk insan omurilik atlasınının yazarları arasında yer alan Prof. Dr. Åžengül, bir ilke daha imza atarak Ege Üniversitesinin gururu oldu. Prof. Dr. Gülgün Åžengül’ü ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenlerinin topluma kaliteli saÄŸlık hizmeti sunmanın yanında önemli bilimsel çalışmalara da imza attıklarını söyledi.  

Prof. Dr. Gülgün Åžengül’ü baÅŸarısından dolayı kutlayan Rektör Prof. Dr. Budak ÅŸöyle konuÅŸtu: ‘‘Akademisyenlerimiz ulusal ve uluslararası arenada yazdıkları kitaplarla ses getiriyorlar. Bunlardan bir tanesi de Prof. Dr. Gülgün Åžengül hocamızın yazarları arasında yer aldığı ve dünyada ilk kez yayınlanan insan omurilik atlası oldu. Yine hocamız ilk kez Türkçe yazılan ve geçtiÄŸimiz ay basımı yapılan Nöroanatomi kitabının da yazarları arasında yer aldı. Ege Üniversitesi aslında sadece saÄŸlık hizmetlerindeki baÅŸarısı ile deÄŸil, üretmiÅŸ olduÄŸu yayınlarıyla da hem ulusal, hem de uluslararası arenada topluma, insanlığa hizmet etmeye devam ediyor. Akademisyenlerimizi bu çalışmalarından dolayı kutluyorum. Maddi ve manevi olarak her zaman akademisyenlerimizin yanında olduÄŸumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum.’’

Çalışmalarına sinirbilim alanında devam ettiÄŸini belirten Prof. Dr. Åžengül ise  ‘‘GeçtiÄŸimiz ay yazarları arasında yer aldığım Nöroanatomi kitabımız yayınlandı. Kitabımızı, Tıp Fakültesi öÄŸrencilerine, sinir bilim yüksek lisans ve doktora öÄŸrencilerine aynı zamanda nörolog, beyin cerrahları ve nöröradyaloglara yani klinisyenlere bir referans kaynağı olması için hazırladık. Amerika BirleÅŸik Devletlerinde görev yapan Prof. Dr. Reha Erzurumlu ve EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Emel  Ulupınar ile birlikte bütün çizimleri ve fotoÄŸrafları orijinal toplam 323 ÅŸekil ve bir insan beyin atlasını da içeren, ve aynı zamanda klinik çalışmalara da referans olacak önemli bir kitabı tıp dünyasına kazandırmanın mutluluÄŸunu yaşıyoruz. Nöroanatomi kitabını iki yıl süren bir çalışmanın sonucunda ve bu alanda basılmış toplam 81 kitap, atlas ve makaleden yararlanarak hazırladık.  Özenle, titizlikle ve yoÄŸun olarak çalıştığımız bir dönemin sonunda ülkemiz anatomi bilimine önemli bir eser kazandırmış olmanın mutluluÄŸunu yaşıyoruz’’ dedi.

 

Dünyanın ilk insan omurilik atlasına da imza attı

ABD’de 2013 yılında yayınlanan Omurilik Atlasını (Atlas of The Spinal Cord) da hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Åžengül,  ‘‘Bu atlas içerisinde fare, sıçan, maymun ve insan omurilik atlasları bulunuyor.  Özellikle maymun ve insan omurilikleri atlasları dünyada bu alanda hazırlanan ilk atlaslar. Bu çalışmamız ile omurilik alanında çalışan bütün araÅŸtırmacılara referans olacak ve onların bilimsel araÅŸtırmalarında kullanacakları atlasları hazırladık. Ä°nsan atlası ile ilgili bölümler Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleÅŸtirildi. O yüzden bu kitap benim için ayrıca önem taşıyor’’ diye konuÅŸtu.  

Ä°nsan sinir sisteminin geliÅŸimini, makroskobik ve mikroskobik anatomisini, yapısal ve fonksiyonel organizasyonunu anlatan Nöroanatomi kitabı 20 bölümden oluÅŸuyor. Nöroanatomideki buluÅŸ ve kavramları içeren özgün ve güncel içerik gözetilerek hazırlanan kitapta klinik yaklaşımlar ve vaka analizleri ile baÄŸlantılandırılmış konu anlatımları da yer alıyor.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°