Kaliteli ve Hijyenik balık için güvenilir adres: EÜ Su Ürünleri Fakültesi

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından üretilen kaliteli ve hijyenik balıklar EÜ Su Ürünleri Fakültesi Balık Satış Noktasında öğrencilerin, çalışanların ve halkın tüketimine sunuluyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin tecrübeli uzmanlarının gözetiminde ve denetiminde üretilen balıklar kar amacı güdülmeden satılıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi kaliteli ve hijyenik balık üretiminin güvenilir adresi olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, satış alanında bir taraftan öğrenirken, diğer taraftan üretim yapıyorlar. İşlenen balıklar, kampüsteki satış noktasında satılıyor.

Sürece ilişkin öncelikli amaçlarının uygulamalı eğitim olanaklarını genişletmek olduğunun özellikle altını çizen Prof. Dr. Sunlu, “Uygulamalı bilimlerin en önemli noktası uygulama alanlarını olabildiğince genişletebilmek. Bizim öncelikli amacımız balık alıp satmak değil, öğrencilerimize bir işletme formunda basit olan işleme tekniklerini öğretebilmek ve onlara fakültemizde pratik uygulama alanı sunmak. Başta öğrencilerimiz, personelimiz, akademisyenlerimiz olmak üzere sonrasında bütün Bornova’yı ve İzmir’i içine alarak kaliteli balığı halkımıza sunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ve gerekli hijyen belgeleri alınmış şekilde işlediğimiz balıklarımız ile örnek satış alanının nasıl olması gerektiğini de gösteriyoruz. Oldukça olumlu geri dönüşler aldık, personelimiz ve akademisyenlerimizin de bu satıştan memnun olması bizleri mutlu ediyor. Şimdilik üretimimiz sınırlı sayıda olduğu için bilinirlik oranımız az fakat ilerleyen dönemlerde büyüyerek daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi

“Örnek satış alanı oluşturduk”

Balığın sağlıklı yaşama etkisini anlatan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Dinçer ise, “Balık eti, anne sütünden sonra insan gelişimine en faydalı besin kaynağıdır. Balığın bebeklerin gelişimi, 5-16 yaş arası gelişme çağında olan çocuklar, hamileler için tüketimi oldukça elzemdir. Yaşlılık döneminde ortaya çıkan kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarını düzenli tüketimi sayesinde ortadan kaldırma özelliğine sahiptir.  Fakat ülke olarak ortalamaların çok altında bir balık tüketim oranımız var. Sağlıklı bir yaşam içinse haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerekiyor. Özellikle de göç eden sardalya, uskumru, palamut gibi bünyesinde çoklu doymamış yağ asit oranları yüksek olan halk dilinde omega 3 olarak nitelendirdiğimiz çoklu doymamış yağ asit oranı daha yüksek olan balıklar tercih edilmelidir” diye konuştu.

Balık üretim ve satış süreçleri hakkında bilgiler de aktaran Doç. Dr. Dinçer, “Fakültemizde balık tüketimini teşvik etmek için örnek satış alanı oluşturduk. Kontrollü tesisten aldığımız balıkları temizleyip, paketlenmiş olarak işlenmiş ürün olarak satışa sunuyoruz. Şu an iki kalem olarak satışa sunduğumuz çipura ve levrek balıklarını personelimiz ve öğrencilerimizin tercihine sunuyoruz.  Yakın gelecekte öğrencilerimizin talebi ile uygulamalı olarak başlatmak istediğimiz projemiz mevcut. Bu proje kapsamında çeşitli balık sandviç türleri, tütsülü sandviçler ve balık çorbası gibi ürünlerin de satışını yapmak istiyoruz. Tüm bunları ticari amaç gütmeden, merkezden yayarak üretim süreçlerini öğrencimize uygulamalı anlatmak ve ülkemizde doğru kriterlere uygun satışın nasıl olması gerektiğini piyasaya göstermeyi hedefliyoruz. Şubat ayındaki staj günlerinde 10 gün boyunca bu süreci uygulamalı olarak öğrencilerimize yaptıracağız. Temizlenmesi, fileto çıkarımı, dondurulması, vakumlanması gibi işlemleri uygulamalı şekilde öğrencilerimize göstereceğiz” dedi.

“İnternet üzerinden sipariş sistemi”

Yeni geçtikleri internet üzerinden sipariş sistemi hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Dinçer, “Artık balık siparişi internet üzerinden üzerinden olarak rezerve edilebiliyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin resmi web sitesine giren herkes ürettiğimiz sağlıklı ve hijyenik balıklardan 7/24 sipariş verme olanağına sahip. Verilen siparişler talep edilen saat ya da ertesi gün hazır olarak fakültemiz satış alanından teslim alınabiliyor” dedi.