İlaçta biyolojik molekül geliştirilmesinde Türk imzası: TRPHARM ile Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) işbirliği

Ege Üniversitesi Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma-Uygulama Merkezi MüdürlüÄŸü (ARGEFAR) ile TRPHARM arasındaki iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde biyolojik bir ilaç ilk kez ülkemizde geliÅŸtiriliyor.
Global bir ilaç firması olan TRPHARM, yerli ilaç üretimin yanı sıra, hücre düzeyinden baÅŸlayarak yeni moleküllerin Türkiye’de geliÅŸtirilebilmesi için adımlar atmakta, inovasyon odaklı hizmet ile hücreden baÅŸlayarak biyoteknolojik ilaç üretmektedir.
Ä°ÅŸbirliÄŸi kapsamında yürütülen çalışmalarla; Behçet hastalığının ve coÄŸrafyamızda görülme sıklığı yüksek olan Ailevi Akdeniz AteÅŸi tedavisinde kullanılmak üzere aday mokekül geliÅŸtirilmiÅŸ, ülkemizde bu alanda ilk klinik çalışması olan yeni biyolojik molekülün, faz klinik çalışmaları, Ege Üniversitesi Üniversitesi Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma-Uygulama Merkezi Faz I KliniÄŸi’nde gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
TRPHARM ve ARGEFAR iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilen bu çalışmanın dışında; romatoloji ve onkoloji alanlarında, baÅŸka biyoteknolojik ürünlerin de erken klinik faz çalışmalarının Türkiye’de yapılması hedeflenmektedir.