Sigara ile mücadeleye bir katkı da Ege Üniversitesinden

Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü ile Ä°zmir Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü arasında  “Sigara Bırakma Poliklinikleri Ä°çin Psikolojik Destek Modülü GeliÅŸtirilmesi” ortaklık ve iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalandı.

Sigara bırakma tedavilerinde kolay uygulanabilir yeni bir modül için ilk adımın  atıldığı protokol, Ege Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  Ä°zmir Ä°l SaÄŸlık Müdür Yardımcısı  Dr. Yenal DuÄŸral ve Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve Ä°laç Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Ali Saffet Gönül tarafından imzalandı.

EÜ RektörlüÄŸü Eski Senato Salonunda protokol töreninde konuÅŸan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Hayata geçirilen bu protokol ile amacımız, sigara tüketen vatandaÅŸlarımızın bu alışkanlığını bırakması ya da içme sıklığını azaltmak için yeni yaklaşım geliÅŸtirilmesini kapsıyor. Toplum saÄŸlığını ilgilendiren önemli bir soruna karşı verilen mücadelede Ege Üniversitesinin yer almasından gurur duyuyorum” dedi.

“Sigara nedeniyle 8 milyondan fazla kiÅŸi hayatını kaybedecek ’’

Sigara tüketiminin  toplum saÄŸlığını ve geleceÄŸimizi tehdit etmeye devam eden en önemli sorunlardan birisi olduÄŸunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Rakamlara bakıldığında bu daha da net görünüyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün 2015 rakamlarına göre gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2030 yılında sigara nedeniyle dünyada 8 milyondan fazla kiÅŸinin hayatını kaybedeceÄŸi öngörülüyor. Üzülerek söylemek isterim ki ülkemizde sigara kullanımının sebep olduÄŸu pek çok can kaybı var. Önlenebilir bir ölüm sebebi olmasına raÄŸmen ülkemizde sigaranın sebep olduÄŸu ölümlerin sayısı trafik, terör, iÅŸ kazasına baÄŸlı diÄŸer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazla.  Özellikle solunum sistemi, kanser, mide ve bağırsak hastalıkları, kalp damar ve beyin-damar hastalıklarının en büyük sorumlusu sigara” diye konuÅŸtu.

“ Önlenebilir hastalıklar arasında ilk sırada yer alıyor ’’

Ä°zmir Ä°l SaÄŸlık Müdür Yardımcısı Dr. Yenal DuÄŸral ise  “Sigara bağımlılığı, tüm dünyada önlenebilir hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütüne baÄŸlı nedenlerle 20. yüzyılda 10 milyon kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸtir. Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre ilk 3 ölüm nedeninden biri sigara kullanımına baÄŸlı hastalıklar nedeniyle gerçekleÅŸmektedir. Bu nedenle sigara bırakma konusunda yapılacak müdahaleler büyük önem taşımaktadır” dedi.

Törende konuÅŸan Prof. Dr. Ali Saffet Gönül de “Genel olarak baktığımızda toplumda dünyada her beÅŸ kiÅŸiden biri her üç erkekten biri sigara kullanmaktadır. Buna baÄŸlı olarak geliÅŸen hastalıkların önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Biz de sigarayla mücadelede SaÄŸlık Ä°l MüdürlüÄŸü ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Protokolün hayata geçmesiyle birlikte oluÅŸturulacak psikolojik destek modülünün il genelindeki hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde kullanıma kazandırılması saÄŸlanacak. Proje sonuçlarının ve modülden elde edilecek geri bildirimlerin ilgili bakanlıklara ve diÄŸer resmi kurumlara duyurularak projenin Türkiye’ye  örnek  olması amaçlanıyor.