Ege Üniversitesi Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgesi Ege Teknopark, 10 AÄŸustos 2014 tarihli ve 29084 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6500 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuÅŸtur. Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü’nün %100 hisse sahibi olduÄŸu Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgesi’nin yönetimi ve iÅŸletmesinden sorumlu olan Yönetici Åžirket, “ideEGE Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgesi Anonim Åžirketi” unvanı ile 13 Kasım 2014 tarihinde tescil edilmiÅŸtir. Åžirket ticari unvanı, tescil tarihi olan 13.02.2017 itibariyle Ege Teknopark Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgesi Anonim Åžirketi olarak deÄŸiÅŸtirilerek ilan edilmiÅŸtir.
Ege Teknopark, Ege Üniversitesi Kampusu içerisinde TGB-1 ve TGB-2 alanları olarak toplam 83.716,19 m2’lik iki alandan oluÅŸmaktadır. Öncelikli yatırım alanı olan TGB-2 Alanı, kuzeyinde Ankara Caddesi, güneyinde Mühendislik Fakültesi, doÄŸusunda Yüksek ÖÄŸrenim Kredi Yurtları batısında Üniversite Olimpik Futbol Sahası arasında kalan 50.122,54 m2’lik alandır. Ege Teknopark’ın Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü desteÄŸi ve katkılarıyla 2014 yılı sonunda faaliyete geçen ilk binası olan Ä°NCÄ° Binası yanı sıra Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi EBÄ°LTEM-TTO Binası ve MERCAN Konteyner Park da TGB-2 alanı içinde yer almaktadır. Ä°kinci etapta yapılandırması düÅŸünülen TGB-1 Alanı, kuzeyi ve doÄŸusu Ziraat Fakültesi alanı, güneyi Bornova Mevlana Mahallesi ve batısı Ege Üniversitesi ÖÄŸrenci Köyü arasında kalan 33.593,65 m2’lik alandır. Ege Teknopark alanları, YerleÅŸkenin tümünde temaya uygun çevreci bir mimari ve açık inovasyonu destekleyecek bir konsept tasarım çerçevesinde fark yaratacak bir vizyon ile planlanmaktadır.
Ege Teknopark kuruluÅŸ çalışmaları kapsamında Ege Üniversitesi akademisyenleri, sanayi kuruluÅŸları temsilcileri ve Teknopark konusunda deneyime sahip uzmanlar ile Arama Toplantıları gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ve TGB’nin Vizyon ve Stratejisi, sektörel öncelikleri, Yönetim yapısı, Ortaklık Kurgusu, yararlanıcı profili, Firma Seçim Süreci, beklenen hizmetler, Ä°ÅŸbirliÄŸi Yaklaşımı tartışılmış ve raporlanmıştır. Ege Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden 69 öÄŸretim üyesinin, 50 kadar sanayi ÅŸirketinin ve 25 uzmanın katıldığı Arama Toplantıları’nın yanı sıra, daha geniÅŸ bir grubun görüÅŸlerine ulaşılabilmesi amacıyla on-line olarak hazırlanan “Ege Üniversitesi Teknoparkını Arıyor” anketi toplam 112 Ege Üniversitesi öÄŸretim elemanı tarafından yanıtlanmıştır. Bu ön çalışmalarda benimsenen ilkelere göre misyonu ve vizyonu oluÅŸan ve “YaÅŸam Bilimleri ve SaÄŸlık” temasında öncelikli olarak faaliyetlerini sürdürmesi planlanan Ege Teknopark, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren giriÅŸimci ÅŸirketlere yer tahsisi yapmaya baÅŸlamıştır.
“Ä°zmir’deki diÄŸer oluÅŸumlarla sinerji içinde, birbirini tamamlayarak rekabet öncesi iÅŸbirliÄŸi gerçekleÅŸtirecek firmaların dâhil olduÄŸu, üniversitenin araÅŸtırma deneyiminin, sanayi ile birleÅŸtirildiÄŸi sürdürülebilir Ar-Ge ve Ä°novasyon Ekosistemi içerisinde, “YaÅŸam Bilimleri ve SaÄŸlık” ağırlıklı olmak üzere akademik ve endüstriyel giriÅŸimciliÄŸi destekleyerek, bölgesel ve ulusal düzlemde en yüksek katma deÄŸeri yaratma”
vizyonu ile yüksek katma deÄŸerli ürünlerin üretilmesini saÄŸlayacak akademik ve sanayi giriÅŸimlerini destekleyerek bilgi tabanlı ekonominin doÄŸması ve geliÅŸmesini saÄŸlama hedefiyle yola çıkmıştır.
Bölge’de, ilk etap baÅŸvuru çaÄŸrısında toplanan projelerin yapılan hakem deÄŸerlendirmeleri ardından, Ar-Ge niteliÄŸi ve iÅŸ planı olarak yeterli görülen proje sahibi ÅŸirketler, Ocak 2015 itibariyle faaliyete geçmiÅŸtir. BaÅŸlangıçta 14 ÅŸirkete yer tahsisi yapılmasıyla faaliyete baÅŸlayan Ege Teknopark’ta Eylül 2017 itibariyle 70 giriÅŸimci ÅŸirket yer almaktadır.
Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgeleri mevzuatı uyarınca, ÖÄŸretim üyeleri, ürettikleri bilgi ve teknolojilerin ekonomik deÄŸer yaratabilmesi için ÅŸirket kurabilmektedir. Bu kapsamda saÄŸlayacakları gelir vergiden muaf olup Üniversite Döner Sermaye sisteminin dışında deÄŸerlendirilmektedir. Ancak, öÄŸretim üyeleri ürettikleri bilgi ve teknolojilerden ekonomik deÄŸer yaratabilmek için mutlaka ÅŸirket kurmak zorunda deÄŸildirler. Firmalara Ar-Ge hizmeti vermek isteyen öÄŸretim üyeleri, TGB’ye baÅŸvurmaları halinde talep sahipleriyle kurumsal olarak bir araya getirilmektedirler. Tarafların görüÅŸmeleri sonucunda ortak bir Ar-Ge konusunda uzlaşılması durumunda TGB tarafından Ar-Ge niteliÄŸi onaylanan projelerde öÄŸretim üyesinin Ege Teknopark A.Åž. adına görevlendirilmesi yapılmaktadır.
|