Kısa Gagalı Yunus
Ege Üniversitesi'nin maskotu “Kısa Gagalı Yunus” ya da diÄŸer adıyla “Tırtak” Ege Üniversitesi öÄŸrencilerinin ve Ä°zmir baÅŸta olmak üzere Ege bölgesi sakinlerinin görmeye alışık olduÄŸu bir canlı. Latince adı “Delphinus delphis” olan kısa gagalı yunuslar, enerjik ve oyunbaz hayvanlardır. ÇoÄŸu zaman hızla suyun üstüne zıplayıp takla atar ya da tekne ve vapurlara yüzerek eÅŸlik ederler.
Kısa gagalı yunus, yan tarafında bir sonsuzluk ÅŸekli oluÅŸturan farklı renklere sahiptir. Sarı renkli bir hat, her iki tarafta da sonsuzluk iÅŸareti oluÅŸturacak ÅŸekilde kıvrılır ve sırt yüzgecinin hemen altında birleÅŸir. ÇoÄŸu birey, sırt yüzgecinde belirgin bir beyaz lekeye sahiptir; bu, onları uzun gagalı yunustan ayıran bir özelliktir. Kısa gagalı yunusu diÄŸer yunuslardan ayıran bir baÅŸka özellik de göz çevresinde onları daha havalı bir konuma sokan siyah bir yama olmasıdır.
Kısa gagalı yunuslar genellikle 10 ila 50 yunus arasında deÄŸiÅŸen büyük sosyal gruplarla seyahat ederler. Bazen de farklı türlerden binlerce yunusla seyahat edebildikleri de gözlenmiÅŸtir. Akrobatik canlılar olan kısa gagalı yunuslar ve çoÄŸu zaman suyun dışına zıplarken ya da havada takla atarken görülebilir. Sürü halinde gemilerin yanında yüzerek hoÅŸ bir görüntü oluÅŸturan kısa gagalı yunuslar doÄŸada sık sık diÄŸer deniz memelileriyle oynarken ya da deniz kuÅŸlarını beslerken de gözlemlenir.
Kısa gagalı yunus, okyanuslarının tropikal ve ılıman bölgelerinde bulunur. Ülkemizin de Ege ve Karadeniz kıyılarında kısa gagalı yunus popülasyonu gözlenmiÅŸtir. Ancak son zamanlarda kısa gagalı yunus popülasyonları bazı bölgelerde azalmıştır. Bu azalmanın nedeni balık avcılığında yasadışı aÄŸların kullanılması, aşırı avlanmadan dolayı kısa gagalı yunusun avlarının tükenmesi, kimyasal atık kaynaklı kirlilik ve habitatının bozulmasıdır. 2008 yılında IUCN, kısa gagalı yunusun Akdeniz ve Ege popülasyonunu “tehlikede” ve Karadeniz “popülasyonunu “hassas durumda” olarak sınıflandırmıştır.